Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Locurile în clasa întâi, deja ocupate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bătălia pentru un loc în clasa întâi este în toi în cele mai multe dintre unităţile de învăţământ sucevene, mai ales în cele din mediul urban. De teamă să nu rămână pe dinafară, părinţii au preferat să rezolve această problemă din timp, şi să-şi înscrie copilul în clasa întâi cu opt luni înainte de începerea noului an şcolar. Graba părinţilor a fost şi mai mult intensificată şi de o recentă hotărâre a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, potrivit căreia înscrierile în clasa întâi pentru anul şcolar viitor trebuie să se finalizeze până în luna mai.

În municipiul Suceava, peste 70% dintre locurile din clasa întâi au fost ocupate în primele două luni ale acestui an. Cele mai multe dintre clase s-au format deja, însă directorii unităţilor de învăţământ susţin că nimeni nu va fi refuzat la înscrieri şi că se vor face înscrieri atât timp cât vor fi cereri.

Părinţii însă nu mizează pe acest lucru, şi marea majoritate a acestora şi-au înscris deja copiii la şcoală.

 

Dacă cererea va fi mare, se va suplimenta numărul de clase întâi

La Şcoala Generală „Ion Creangă” din Suceava s-au preconizat pentru anul şcolar viitor un număr de cinci clase întâi, ceea ce înseamnă maxim 125 de elevi înscrişi. Directorul şcolii, Constantin Mărgineanu, a declarat că „până acum s-au înscris deja 85 de elevi, dar cu siguranţă, până în luna mai, vom realiza clasele pe care ni le-am propus”. În cazul în care numărul cererilor îl va depăşi pe cel al locurilor, Constantin Mărgineanu a precizat că „înscrierile vor continua, şi dacă va fi cazul se vor mai constitui şi alte clase”.

Situaţia este asemănătoare şi la Şcoala Generală nr. 4 din municipiul Suceava. Şi aici, numărul claselor întâi preconizate este aproape format, iar locurile au fost ocupate în proporţie de aproximativ 50%. Potrivit directorului instituţiei de învăţământ menţionate, Petru Vasiliu, „pentru anul şcolar viitor s-au scos pentru înscrieri 176 de locuri în clasa întâi”. 68 dintre acestea sunt deja ocupate, iar până în luna mai, probabil că se vor ocupa în totalitate. Cu toate acestea, directorul Vasiliu a precizat că „toţi elevii vor fi primiţi la înscriere, până la ultimul venit, şi dacă va fi cazul se va suplimenta numărul de locuri şi se va mai forma o nouă clasă întâi”.

 

Patru din cinci clase propuse, ocupate în întregime

La Şcoala Generală „Miron Costin” din Suceava, fosta Şcoală generală nr.11 şi una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial cu cel mai mare număr de elevi din municipiu, înscrierile în clasa întâi sunt în toi, iar numărul locurilor libere scade de la o zi la alta.

Directorul şcolii, Constantin Sîrghi, a spus că „locurile din patru clase întâi, din totalul de cinci clase preconizate, s-au ocupat deja”. Părinţii s-au grăbit să vină să-şi înscrie copiii la şcoală, iar acum, cu câteva luni bune înainte de începerea noului an şcolar, la Şcoala Generală „Miron Costin” au mai rămas maxim 25 de locuri pentru clasa întâi.

Şi la această unitate de învăţământ înscrierile vor continua atât timp cât vor exista cereri. Constantin Sîrghi a precizat că „dacă vin părinţii să-şi înscrie copiii şi pe 31 august, eu nu pot să-i refuz. Clasele efective se constituie chiar înainte de începerea anului şcolar, deci nu vor fi probleme”.

 

9000 de elevi în clasa întâi, în acest an şcolar

Părinţii au aflat de ordinul Ministerului Educaţiei, potrivit căruia trebuie să-şi înscrie copiii la şcoală până în luna mai, şi zilnic, în secretariatele instituţiilor de învăţământ se fac înscrieri.

„Astăzi am venit să mă documentez, să văd ce acte am nevoie, şi în câteva zile o să vin să-l înscriu”, a spus Iuliana Beşliu, mama unui viitor elev în clasa întâi.

O altă mămică, Valentina Dura, a spus că nu avea cunoştinţă de ordinul ministerului, dar că a venit să-şi înscrie copilul la şcoală pentru a prinde un loc la o anumită învăţătoare.

„Eu mai am un copil, care e acum în clasa a V-a, şi atunci când l-am dat şi pe el la şcoală, tot cu mult timp înainte l-am înscris, ca să fiu sigură”.

Fie că vin mai devreme sau mai târziu, directorii de şcoli îi asigură pe părinţi că nimeni nu va rămâne fără să-şi poată înscrie copilul în clasa întâi.

În acest an şcolar, aproximativ 9000 de elevi sunt în clasa întâi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locurile în clasa întâi, deja ocupate.
 Vizualizări articol: 2045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Locurile în clasa întâi, deja ocupate4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inscrieri trimis de
(19 feb 2008, 12:04:03
Nu inteleg: cei ramasi neinscrisi ramin pe dinafara? nu mai au [posibilitatea sa inceapa scoala? Nu este un titlu corect: " locurile in clasa I-a deja ocupate". indiferent de cite locuri sunt sau nici nu ar trebui sa spunem asa, ci atit: au inceput inscrierile pt. clasa I-a. Of.of.of. sunteti ziaristi. Aveti grija cum va exprimatisi cum dati titlu unui articol.
2.   Nu-i chiar asa!!! trimis de
(19 feb 2008, 14:44:21
In primul rand nu sunt chiar toate locurile ocupate, ba chiar sunt mai putine clase decat in anii precedenti, din acest motiv si incercarea de a muta grupa pregatitoare de la gradinita la scoli!

In al doilea rand, majoritatea parintilor vor sa-si dea copiii la scoala de la varsta de 7 ani. Cum preconizata noua Lege a invatamantului, care va obliga copiii sa inceapa scoala la 6 ani, inca nu a aprut in Monitoul Oficial, f multi parinti doresc sa continue la gradinita. Daca legea va aparea cu putin timp inainte de inceperea anului scolar si acesti copii, in varsta de 6 ani, sunt inca "lasati" pt gradinita, in cazul obligativitatii "mutarii" la scoala, nu vor mai fi primiti??????
2.1  RE: Nu-i chiar asa!!! trimis de
(19 feb 2008, 15:20:51
Din cite stiu eu , la Sc."I.Creanga", sunt doua invatatoare , care nu au inca nici un copil inscris in clasa 1, pentru urmatorul an scolar .Nu mai sunt copii ca-n anii trecuti,asa ca nu trebuie sa se teama domn director ca va fi nevoit sa constituie clase in plus.Cine a dorit sa-si inscrie copilul la scoala a facut-o deja.
3.   Dezinformare trimis de
(19 feb 2008, 17:48:58
acest gen de articole sunt determinate de dorinta scolilor de a atrage elevi prin orice mijloace. Se induce o stare voita de panica pentru a-si face publicitate .Cine are copii nu-si face reclama pentru ca ei vin singuri si nu dusi de nas... de articole de prost gust... De altfel dupa cum vedeti toti sunt dispusi sa-si largeasca limita de locuri care oricum nu se ocupa la nivelul pe care il afiseaza. Sa fim seriosi si sa deschidem portile scolilor cu bunavointa pentru toti copii.. Goana dupa publicitate dezveleste slabiciunea si in fapt, numarul redus de elevi pe care ii au pana la aceasta data..
4.   Concurs trimis de
(19 feb 2008, 18:20:29
Urmeaza ca ministerul sa organizeze concurs de admitere in clasa intai pe baza tezelor cu subiect unic date prescolarilor din gradinite.
4.1  RE: Concurs trimis de
(19 feb 2008, 20:37:37
Chiar, oare cum de cap de pui asta de ministru nu s-a gandit inca la asa ceva?? Isi asigura toate voturile pentru noua legislatura!! Vindeti-i pontul!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte