În maxim trei ani, primăriile sucevene sunt obligate să aloce fonduri şi să amenajeze noi spaţii verzi, dar şi să le protejeze pe cele actuale.
Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, până în anul 2010, fiecare primărie din judeţ are obligaţia să asigure minim 20 de metri pătraţi pe locuitor, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale. Mai mult, Onofrei spune că în urma modificării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, autorităţile locale trebuie ca până în anul 2013 să asigure cel puţin 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pentru fiecare locuitor.
El a arătat că pentru nerespectarea acestor obligaţii, sancţiunile vor fi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 şi 60.000 de lei pentru persoanele juridice.
Prefectul judeţului a explicat că potrivit noilor prevederi legale, este interzisă schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, reducerea suprafeţei acestora sau strămutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora.
„De asemenea, actele administrative sau juridice încheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută. În ceea ce priveşte obligativitatea amenajării de noi spaţii verzi, primăriile au responsabilitatea de a întocmi un program în care să fie evidenţiate etapele de realizare a lor”, a declarat Orest Onofrei.
Nu în ultimul rând, el a spus că Prefectura va monitoriza toate situaţiile în care au fost eliberate autorizaţii de construire pe suprafeţele de teren cu destinaţie de spaţii verzi, precum şi respectarea noilor prevederi legale.
„În cazul în care vor fi constatate abateri, una dintre măsuri va fi sesizarea Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile”, a încheiat prefectul de Suceava.