Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2007 - Anul XII, nr. 246 (3621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O nouă fază de execuţie

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Sculptorul sucevean Mircea Dăneasă a finalizat modelajul în lut, la scara 1/1, a Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei. Lucrarea, care de la proiect a trecut prin câteva etape intermediare, executate la scările 1/4 şi 1/2, are acum, la dimensiunea reală în care-şi va găsi împlinirea în material finit, toate detaliile configurate plastic.

După lucrarea efectuată din trei segmente cu o solidă armătură metalică, urmează acum realizarea negativului prin turnare în ghips. Operaţiunea trebuie executată cât mai grabnic, întrucât răcirea iminentă a vremii şi coborârea temperaturii exterioare sub zero grade vor afecta modelajul în lut, care se află în curtea atelierului artistului de pe strada Cernăuţi.

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care va fi transpus în beton, va fi amplasat în centrul municipiului Suceava, în Piaţa „22 Decembrie”. Potrivit schiţelor de proiect, care au fost prezentate spre avizare şi au fost aprobate de o comisie de experţi din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, monumentul va constitui un reper axial al centrului urban al Sucevei.

Monumentul va contribui la  redimensionarea zonei centrale

Primăria municipiului Suceava, care este comanditarul lucrării în urma unui concurs de proiecte (în care monumentul propus de Mircea Dăneasă a fost selectat de un juriu alcătuit din reprezentanţi ai executivului local, arhitecţi şi critici de artă) dorea iniţial ridicarea şi dezvelirea monumentului până la sfârşitul acestei toamne. Se pare însă că lucrurile vor fi amânate până la primăvară.

Conceput şi proiectat pentru a se integra în ansamblul arhitectural al Pieţei „22 Decembrie” monumentul va deveni elementul esenţial pentru redimensionarea şi refacerea acestei zone. Primăria municipiului intenţionează să organizeze un concurs pentru reconfigurarea totală a perimetrului respectiv.

Edilul Sucevei, Ion Lungu, spunea cu ceva timp în urmă că „vor fi reaşezate lucrurile pentru a da o altă spaţialitate zonei centrale”, va fi modernizată fântâna arteziană, iar strada Nicolae Bălcescu (pe porţiunea de la Mc. Donald’s la Casa de Cultură) precum şi Bulevardul Ştefan cel Mare (pe segmentul Prefectură - Casa de Cultură, cu continuare până la Biserica Sf. Dumitru) vor deveni zone pietonale. Ca lucrare artistică,  Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care îmbină armonios simbolismul crucii cu cel al zborului sugerând reînvierea, va fi, cu siguranţă, cel mai spectaculos monument de for public din judeţul Suceava.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei