Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2007 - Anul XII, nr. 246 (3621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Tu, care smulgi ţiparii din nămolurile noastre/ Şi împinşi de un fără de împotrivire alean/ Îi întorci peste orice stavile şi dezastre/ Sub meridianele pururi albastre/ La baştina lor caldă din Ocean,/ Nu ne uita în aceste tărâmuri cu vină,/ Ţipari nostalgici unor tărâmuri sfinte,/ Strămută-ne-n baştina noastră cea din-nainte/ Acolo unde-am văzut paradisiaca lumină/ În oceanele nesfârşitei fericiri din sânul Tău, Părinte”.

VASILE VOICULESCU: Ţiparul (1957)

1. Om politic şi prozator leton (1904-1966) de limbă letonă şi rusă. A scris romane de evocare a mediului proletar leton înainte de revoluţie, precum Fiul pescarului (1934). A scris şi romane care evocă eroismul apărătorilor patriei împotriva invaziei fasciste sau a procesului de transformare a satului. Proza sa se caracterizează prin amploarea compoziţiei epice şi autenticitatea caracterelor zugrăvite:
a) Vilis Lacis;  
b) B. A. Lavreniov;
c) L. M. Leonov

2. Bătrânul pescar din ciclul Scrisori fără adresă de George Topârceanu, care „surâde cu tot obrazul lui grav, uscăţiv şi arămiu ca de indian”:
a) Ţărnea;
b) Candrea;
c) Barnea

3. Prin apele dulci ale râurilor dintr-o anumită regiune a lumii, trăieşte peştele „arcaş” sau „scuipător”, pe care oamenii de ştiinţă l-au denumit „Toxotes jaculator”. El capturează insectele cu ajutorul unui jet de apă pe care îl proiectează cu putere asupra victimelor aşezate pe frunze, la o distanţă de 50-60 cm de suprafaţa apei. Pentru aceasta , mai întâi îşi scoate capul din apă, după care, cu o precizie uimitoare, proiectează jetul de apă exact pe insectă. Aceasta, ameţită, cade pe suprafaţa apei, fiind înghiţită imediat, toată operaţia durând 2-3 secunde. Jetul de apă expulzat îl realizează prin presarea puternică a apei cu ajutorul urechiuşelor şi a aparatului branhial. Adeseori, oamenii îl ţin în acvarii expuse la fereastră, oferindu-i furnici şi insecte de tot felul, aşezate pe crenguţe sau beţe, la depărtare de 30-40 cm de suprafaţa acvariului, pe care le vânează cu promtitudine, dând adevărate spectacole de măiestrie. În ce regiune a lumii trăieşte acest peşte curios? 
a) Australia;
b) indo-pacifică;
c) americană

4. Pictor ungur (1907-1944), autorul lucrării Soţie de pescar:
a) Imre Amos;  
b) Barabáş Miklóş;
c) Mihaly Tivadar Csontváry Kosztka

5. La 15. 04. 2007 s-a împlinit un deceniu de la moartea acestui eseist şi traducător, născut la 21.01. 1927, la Cluj. Spirit rafinat şi erudit, de formaţie clasicizantă, receptiv totodată la noua sensibilitate poetică şi filosofică modernă, rămâne una din figurile emblematice ale scrisului românesc contemporan. A debutat în presă în 1947, în Naţiunea, cu articolul Sensul morţii la Poe. A tradus din Platon, Plutarh, Longos, Ovidiu, Appian, Dante, precum şi din scriitori moderni: Massimo Bontepelli, Adriano Tilgher, Margueritte Yourcenar şi alţii. Din Emilio Cecchi a tradus în 1973 Peştii roşii. A tradus şi din Biblie cinci cărţi şi a avut o intensă activitate legată de Eminescu: 
a) Petru Creţia;
b) Panaitescu Perpessicius;
c) Augustin Z.N. Pop

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„Pescuitor de oglindiri ale unicei stele/ în apele torenţilor nedomolite/ pescuitor al umbrei zilelor/ ce trec precum un stol de păsări schilodite/ printr-un văzduh împrejmuit de gratii/ şi unde liniştea prosperă/ hrănindu-se cu nori-nsângeraţi/ pe care ploaia frigul îi dezbină/ pescuitor de diamante prihănite/ pe uriaşul trup al mării/ pe care-aş vrea s-alunec fără zgomot/ şi să dispar printre rechini”. 

FRANCIS GIAUQUE: Pescuitor de oglindiri
(Traducere de Jean Grosu)

Variantele corecte la chestionarul nr. 1127. 
1. b ;  2. c ;  3. c ;  4. b ;  5. a .
"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 5247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei