Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2007 - Anul XII, nr. 246 (3621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Laurii lui Daniel Morar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Asistăm în aceste zile la ceva mult mai serios decât ar lăsa să se vadă caltaboşii şi pălinca lui Remeş. Este un conflict serios între un grup de magistraţi, pe de o parte, şi un întreg sistem politic bazat pe corupţie şi înţelegeri subterane, de cealaltă parte. Cei care blamează conspiraţii şi poliţii politice vor să distragă atenţia de la tabloul general. Se vede acum că atunci când clamam cu toţii prin presă că ne-am săturat de corupţie, unii o făceam serios, alţii doar pentru că dădea bine la public.

România are parte de un început de „mani pulite”, uriaşul scandal din Italia care a dus la anchetarea a mii de oameni, condamnarea a trei prim-miniştri şi a destructurat un sistem politic bazat pe corupţie, vechi de 50 de ani. Nici nu vă imaginaţi cât de mult seamănă situaţiile. Când echipa Morar a venit la DNA, dând ceva semne de curaj, m-am documentat despre operaţiunea italiană şi am scris un articol în care încercam să trag nişte lecţii.

Iată câteva dintre concluziile pe care le trăgeam atunci în revista ”Dilema veche”. Şi în Italia, ca şi în România, reţelele de corupţie erau puternice şi au reacţionat. Procurorii şi judecătorii au fost supuşi unui asalt politic şi mediatic extraordinar. Cum era aplicată o lege, parlamentarii o schimbau. Când a început anchetarea unor conturi elveţiene, au schimbat un acord cu Elveţia şi au blocat accesul la informaţii. Parlamentul italian a retras prin lege gărzile de corp ale magistraţilor, practic o invitaţie la crimă. Au decriminalizat dubla contabilitate când s-a găsit aşa ceva la partide. Aş putea continua, dar aţi înţeles ideea. Partea rea e că au şi avut ceva succes. Au complicat procedurile judiciare atât de mult încât procesele au durat enorm şi doar 582 dintre cele 12.000 de persoane anchetate iniţial au fost condamnate până la final. Cu toate acestea, ”mani pulite” nu este considerat un eşec. E un succes pentru că a schimbat sistemul. Nu au mers toţi cei anchetaţi la puşcărie, dar reţelele lor au fost destructurate, expuse public şi deparazitate prin lumină. Până la urmă, asta face diferenţa.

O lecţie pozitivă este următoare: presiunea publică contează. Când primul guvern Berlusconi a încercat să decriminalizeze infracţiuni din sfera corupţiei, magistraţii implicaţi au ameninţat cu demisia colectivă. Publicul a ieşit în stradă, preşedintele Italiei a respins proiectul. Cred că ne apropiem şi noi de momentul în care DNA va avea nevoie de susţinere publică. O să vedem atunci pentru câţi dintre noi lucrurile astea chiar contează.

Ultima lecţie (tristă): magistraţii nu trebuie să se aştepte la recunoştinţa patriei. Nu vor fi eroii tuturor. Când corupţia se confundă cu sistemul, multă lume are de pierdut din curăţenie (chiar ziarişti, îi vedeţi ce disperaţi sunt!). După ce a scăpat prin şiretlicuri (a schimbat legea) de condamnare, Berlusconi a pus pe magistraţi tunurile mediatice pe care le deţinea. După câţiva ani, populaţia s-a plictisit de atâta scandal serios, a vrut divertisment TV. Judecătorul Di Pietro e un simbol al anticorupţiei, dar un simbol votat de câţiva. Cariera sa politică ulterioară a dezamăgit. A fost chiar pus la rândul său sub acuzare pentru abuz, dar a fost achitat.

Daniel Morar nu va avea parte de lauri. Să sperăm că va avea măcar şansa, ca şi Di Pietro, să dea sistemului un şut din care să nu-şi mai revină în aceeaşi formă."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laurii lui Daniel Morar.
 Vizualizări articol: 2478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laurii lui Daniel Morar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei