Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2007 - Anul XII, nr. 240 (3615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Boxa artiştilor

Piesă de teatru în sala de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Au devenit judecători pentru o oră. Trei deţinuţi de la Penitenciarul Botoşani au urcat ieri pe o scenă inedită, sala 232 a Tribunalului Suceava, pentru a interpreta piesa Ursul, de Cehov. Ironie a sorţii, cei trei s-au aflat chiar pe locurile de unde au primit condamnările pentru faptele comise în urmă cu mai mulţi ani. Acest amănunt nu i-a afectat prea tare, iar emoţiile şi tracul au fost lăsate deoparte, publicul format din judecători, procurori, avocaţi, poliţişti, elevi şi reprezentanţi ai societăţii civile apreciind evoluţia actorilor de conjunctură.

Actorii şi regizorul de conjunctură, surprinşi de locaţia unde a avut loc reprezentaţia

Cătălin Ifrim, din Vatra Dornei, condamnat la 30 de ani pentru omor deosebit de grav; Sorin Junghietu, din Siret, condamnat la 2 ani şi 3 luni pentru şantaj şi Marius Cucolaş, din Bucureşti, condamnat la 10 ani pentru înşelăciune. Aceştia sunt actorii care au transformat sala de judecată de la Tribunalul Suceava în scenă de teatru. Pentru doi dintre ei, Cătălin Ifrim şi Marius Cucolaş, a fost a cincea reprezentaţie de când se află în spatele gratiilor. Atât pentru ei, cât şi pentru regizorul Mihai Donţu, nimeni altul decât unul dintre actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, locaţia de ieri a fost o surpriză.

„Nu am ştiut nimic, mai ales că m-au luat pe sus pentru acest spectacol. Practic am găsit o portiţă între repetiţiile la Romeo şi Julieta şi am fugit la Suceava. Sper ca lucrurile să se desfăşoare normal, chiar dacă avem de-a face cu o locaţie aparte şi cu un actor debutant”, a mărturisit Mihai Donţu.

 Nici elevii săi nu s-au aşteptat să urce pe podium, în locul judecătorilor. „Nu ştiu dacă este paradoxal să ne aflăm noi în locul judecătorilor. Până acum nu m-am gândit la o asemenea posibilitate, dar uite că s-a realizat. Important este mesajul pe care-l transmitem şi care trebuie să ajungă la cei din sală, fie că este vorba de Teatrul Naţional din Iaşi, fie că este o sală de judecată”, a declarat Cătălin Ifrim.

Nici el şi nici celălalt sucevean implicat în acest proiect, Sorin Junghietu, nu au avut susţinere în sală din partea familiilor. „A fost prea din scurt şi nu am reuşit să-i anunţ. Pe deasupra, am şi emoţii mari să nu dau vreo bâlbă. Am repetat 2-3 săptămâni, dar e firesc să am trac”, a precizat Sorin Junghietu.

Persoanele cărora le-a fost adresată piesa au cam lipsit din sală

Ideea de a aduce deţinuţii în sala de judecată pentru prezentarea unei piese de teatru i-a aparţinut Ancăi Nicoară, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava. Aceasta a declarat că scopul declarat al acţiunii este acela de a le prezenta procurorilor, judecătorilor şi poliţiştilor şi partea umană a condamnaţilor.

“Am încercat să-i aducem pe cei care se ocupă de dosarele actualilor deţinuţi în sala de la Dom Polski. Nu am reuşit, aşa că am hotărât să-i aducem pe deţinuţi mai aproape de ei. Vrem să demonstrăm că timpul petrecut în Penitenciar nu a fost în van, iar în momentul în care vor fi liberi merită o şansă”, a spus Anca Nicoară. Chiar şi aşa, numărul publicului vizat a fost destul de mic. Noroc de elevii care au venit la spectacol şi au umplut băncile, care altfel riscau să rămână goale cel puţin pe jumătate."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piesă de teatru în sala de judecată.
 Vizualizări articol: 1192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piesă de teatru în sala de judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează