Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2007 - Anul XII, nr. 240 (3615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Nici o apă nu e netedă./ Chiar dacă nu bate vântul, e plină de/ Răcoare şi de mişcare./ Ţi-e uşor să uiţi,/ Sau chiar să n-ai habar,// Că peştele se mişcă/ Nu ajutat de unde,/ La suprafaţa apei,/ Şi nici măcar de aer,/ Ei locuiesc în locuri liniştite:// Sub un pod de lemn,/ Sub vâsla suspendată/ A unei bărci, în timp ce/ Luntraşul se apleacă, vâslind în contra apei,/ Şi-atunci suprafaţa lichidă se clinteşte,// Sau strigă la ea, sau cântă,/ Închipuindu-şi poate că sclipitoarea unduire/ A valurilor va alunga peştii/ La vocea lui ca o răbufnire de vânt,/ N-ar fi exclus, de-asemenea, ca un peşte// În vreme ce înoată în ocean,/ Să fie vizitat de soare/ Care coboară jos, la el,/ Ca o imensă umbră/ Lipsită de contur,// (continuare în subsolul rubricii)

JAMES DICKEY: Mişcarea peştelui


1. Om de ştiinţă, istoric şi filosof latin (23– 79 d. Hr.), născut dintr-o familie care aparţinea ordinului ecvestru. Datorită extraordinarei sale puteri de muncă găsea timp să se instruiască necontenit. Citea, rezuma, nota, la baie, la masă, în orice loc unde găsea ceva care-l interesa. Avea la un moment dat, 160 de volume, rezumate sau extrase din lecturi. A scris opere cu conţinut foarte variat, care tratează subiecte militare, istorice, lingvistice. Celebră rămâne Istoria naturală (37 de volume) cu teme din geografie, psihologie, mineralogie, arte frumoase, zoologie. Exprimându-şi admiraţia faţă de bogăţia în peşte a Dunării, notează că o specie de somn se pescuia în fluviu cu harpoanele şi că acest peşte era atât de puternic, încât ataca şi trăgea în adâncuri orice animal întâlnit în cale:
a) Pliniu cel Bătrân;
b) Pliniu cel Tânăr;
c) Plaut

2. Zoolog, ihtiolog, hidrobiolog, oceanolog, ecolog, muzeolog şi economist, Grigore Antipa s-a născut la 10.12.1867 şi a murit la 09.03.1944. A devenit titular al Academiei Române în 1910. A fost membru al Societăţii zootehnice din Londra, al Institutului oceanografic din Paris, membru onorific al Societăţii geografice din Viena şi Berlin şi a Societăţii de agricultură din Franţa şi SUA. A fost unul dintre creatorii muzeologiei moderne, întemeietorul şcolii româneşti de hidrologie şi ihtiologie, întemeietor al primului institut de cercetări piscicole din ţara noastră. În ce oraş s-a născut acest savant?
a) Fălticeni;
b) Botoşani;
c) Vaslui


3. În ce anotimp pleacă morunul din Marea Neagră spre Dunăre?
a) vara;
b) toamna;
c) primăvara

4. Tânăra Julia este o tânără care creşte într-o comunitate rurală din centrul unei foarte întinse ţări, fiind lovită de o foamete neobişnuită. În casa Juliei, moralul e la pământ. Însă ea şi fratele ei Daniel, îl întâlnesc pe Jack, un arheolog itinerant care caută oase de dinozaur şi care le dă lecţii celor doi despre plăcerea pe care ţi-o poate da cercetarea fosilelor. Visul lui Jack este să găsească un schelet intact. Acesta este în linii mari subiectul peliculei Vânătorul de dinozauri în regia lui Rick Stevenson, cu Alison Pill, Simon MacCorkindale, Cristopher Plummer, Bill Switzer şi Lary Heisler. În ce ţară a fost turnat acest film?
a) Brazilia;
b) Mexic;
c) Canada

5. Numele căror peşti este folosit pentru a descrie înghesuiala?
a) somni;
b) plevuşti,
c) sardele

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA


//Auriferă umbră fără viaţă,/ Şi care, scufundându-se în apă,/ Se-ntunecă în jurul/ Trupului său. Acolo unde e acum/ Ar putea fi un bulz de aur// Amestecat cu negru mat./ În largul mării apele tresaltă/ Dar pentru el/ E ca o respirare, sau cam aşa ceva,/ Şi totuşi, dintr-o dată, cu-ntregul trup tresare,// Convulsia străbate până-n adâncul apei/ Şi, despicând banala suprafaţă,/ Transmite tremurul până departe,/ La sute de picioare,/ Din ce în ce mai iute, năpustindu-se, – // O secantă de aur,/ Lunecând fără ţintă. Nevăzut,/ Ar trebui să asişti, ca să-nţelegi,/ Cum se preschimbă-n tremur teama,/ În unica mişcare ce-atinge adâncimea”.  

JAMES DIKEY (America): Mişcarea peştelui
(Traducere de Virgil Teodorescu)

Variantele corecte la chestionarul nr. 1121.
1. b ;  2.. b ;  3. b ;  4. c;  5. a .

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 5065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează