Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 oct 2007 - Anul XII, nr. 236 (3611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Investiţie importantă

Complexul Muzeal Bucovina va avea un nou Laborator zonal de restaurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un laborator cu „etaj din sticlă”

Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava va dispune de un nou şi bine utilat Laborator zonal de restaurare. Aşa cum a declarat Constantin-Emil Ursu, directorul general al CMB, instituţia muzeală suceveană a obţinut, în baza unui proiect, suma totală de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea modernă a unui nou laborator, întrucât actuala secţie de restaurare (ale cărei baze s-au pus în anul 1975) funcţionează, de mai bine de două decenii (1986), într-un vechi imobil inclus în rezervaţia de arhitectură a Sucevei.

Banii, obţinuţi din două surse, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI) şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, vor fi utilizaţi în primul rând pentru realizarea unei noi construcţii în formă de „U” („cu un etaj din sticlă”, cum a subliniat Constantin-Emil Ursu, întrucât pentru delicatele lucrări de restaurare patrimonială este nevoie de lumină naturală), care, pe lângă atelierele deja existente (actuala structură funcţională a laboratorului cuprinde ateliere de restaurare ceramică, lemn, metale, pictură, textile şi investigaţii fizico-chimice ) va avea şi o serie de ateliere noi (pentru restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare piele, dar şi laboratoare de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de lemn şi textile).

Suprafaţă utilă a noului imobil va fi de patru ori mai mare decât cea a laboratorului actual

Actualul Laborator zonal de restaurare dispune de o suprafaţă utilă de 354 mp (cu tot cu anexe), iar proiectul noului imobil vizează o suprafaţă totală de 1561 mp (cu tot cu rampă şi spaţii deschise). „Practic, faţă de suprafaţa utilă de care dispunem astăzi, vom avea o suprafaţă de patru ori mai mare”, a precizat el, subliniind că „din vechiul imobil va fi păstrată numai faţada” (peretele de la stradă), întrucât clădirea (care este din secolul al XIX-lea şi care a fost răscumpărată de statul român, în anul 1927, de la proprietarii evrei) face parte din rezervaţia de arhitectură a urbei.

„În a doua parte a lunii octombrie - a precizat el - proiectul va fi depus la ONMI, care va obţine toate avizele necesare construcţiei de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Sperăm ca în luna decembrie, sau cel mai târziu în luna ianuarie a anului următor, să se organizeze licitaţia de execuţie a lucrării şi, în funcţie de cum va permite vremea, probabil din luna martie, să se treacă la execuţia efectivă, la construirea noului laborator”.

Patrimoniul şi personalul secţiei de restaurare se mută temporar în Laboratorul de conservare etnografică

Patrimoniul şi personalul actualului Laborator zonal de restaurare de pe strada Dragoş Vodă vor fi mutate din această lună, temporar, până la construirea unui nou imobil, în Laboratorul de conservare etnografică, situat la marginea Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Laboratorul de conservare etnografică din incinta Muzeului Satului Bucovinean, construcţie relativ recentă (recepţia finală a primei etape a fost făcută în anul 2005) va oferi temporar o serie de spaţii, chiar dacă acestea nu sunt întru-totul adecvate pentru funcţionarea tuturor atelierelor de restaurare.

Constantin-Emil Ursu a spus că o parte a patrimoniului Laboratorului zonal de restaurare va fi mutat până la construirea noului imobil şi în alte spaţii disponibile ale CMB. Acest lucru va trebui însă urgentat, întrucât iminenta instalare a anotimpului rece nu va permite ca anumite piese de patrimoniu să fie mutate în condiţii de iarnă.

Laboratorul şi lucrările de amenajare ale Muzeului de Istorie, ale Casei memoriale „Simion Florea Marian” şi ale Muzeul de Artă trebuie să fie gata până în 2010

Un nou Laborator zonal de restaurare, cu ateliere diversificate şi dotări adecvate, constituie totodată o condiţie impusă de ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor - organizaţie internaţională a muzeelor şi profesioniştilor din domeniul muzeelor aflată în relaţie formală de asociere cu UNESCO, care are ca obiectiv conservarea şi asigurarea continuităţii şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial) pentru organizarea la Suceava a Trienalei de restaurare ICOM-CC din anul 2011.

De aceea lucrările de construcţie ale laboratorului trebuie începute în primăvara anului viitor (când la New Delhi va fi anunţată ţara care va găzdui următoarea Conferinţă ICOM-CC) şi finalizate până în anul 2010 (cu speranţa că România, respectiv municipiul Suceava va găzdui această conferinţă, pentru care CMB a depus deja documentaţia necesară), odată cu reamenajarea şi reabilitarea Muzeului de Istorie, restaurarea şi consolidarea Casei memoriale „Simion Florea Marian” şi înfiinţarea Muzeului de Artă, care va funcţiona în actualul imobil al Centrului Militar Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Complexul Muzeal Bucovina va avea un nou Laborator zonal de restaurare.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Complexul Muzeal Bucovina va avea un nou Laborator zonal de restaurare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent