Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cât timp ţine educaţia? Atât cât ţine viaţa

O ştim cu toţii... Educaţia a reprezentat din vremuri demult apuse punctul de plecare în societate. Greşea un copil cu ceva, era neastâmpărat la şcoală sau arunca mingea în curtea vecinului, educaţia era de vină!

De mici aşteptăm venirea clasei întâi... să păşim în curtea mare a şcolii, fetele îmbrăcate în uniforma deja consacrată cu şorţuleţ albastru iar băieţii cu costumaş şi papion. Dar parcă pe măsură ce timpul trece, începem să realizăm că după ce înaintezi în vârstă şcoala începe să îţi complice din ce în ce mai tare viaţa. De ce? Pentru că, deşi ai înclinaţie spre anumite materii eşti obligat şi constrâns chiar să înveţi ceva ce... poate în domeniul tău nu îţi va folosi niciodată.

De exemplu matematica: la grădiniţă ne întreceam în cursa cine ştie să numere până la 10, iar dacă treceai de 10 erai deja... un pui de geniu. După, în şcoala primară descopereai că numărătoarea duce dincolo de 10, 50, 100, 1000. Apoi aflai că numerele se adună, se scad, se înmulţesc sau se împart iar adevăratele probleme apăreau atunci când dădea cu virgulă... Iar după ce „dădea cu virgulă" se iveau noi dileme... Enigmele duceau mai apoi la ideea că trebuie să învăţăm lucruri absurde pe care doar cei înnăscuţi pentru matematică le pot înţelege.

Niciodată nu am fost de acord cu asocierea situaţiei şcolare cu educaţia... Pentru că dacă de la educaţie pornesc toate cele, mă întreb oare de ce dacă părinţii celor care au acum 20-30 de ani le-au spus copiilor lor „Învaţă, învaţă că sigur vei găsi o slujbă bună" iar acum, foştii copii, actualii adulţi sunt nevoiţi să plece în străinătate?

Într-adevăr, educaţia e primul pas spre reuşita în viaţă, însă acesta nu se află în interdependenţă cu media 10 pe linie... Mircea Eliade a fost corigent la matematică, iar astăzi toţi liceeni şi nu numai îi savurează romanele!

Credeţi că notele relevă mereu adevărul? NU! O lecţie învăţată pe de rost, fără ca elevul să fie interesat de cele scrise acolo va fi uitată în mai puţin de o săptămână. Elevii deştepţi nu sunt cei care se învârt în jurul unei medii generale 10 ci sunt aceia care au o pasiune, care se remarcă la câteva materii care le plac şi pentru care muncesc cu plăcere... Nu-i aşa X-ulescule că tu ştii mai mult, dar te interesează maxim două materii?

Am o satisfacţie enormă atunci când iau creionul în mână şi scriu până atunci când rămân doar cu o bucăţică cât degetul meu mic... Iubesc să scriu şi până la urmă am să reuşesc să îmi clădesc viaţa doar prin prisma rândurilor care mă ţin vie... Educaţia e viaţă atunci când simţi că ştii să te porţi, că reuşeşti să te descurci în societate şi când înveţi că tot ceea ce faci trebuie să faci pentru că simţi asta, nu pentru că eşti oarecum obligat de circumstanţe...

Loredana BERTIŞAN

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât timp ţine educaţia? Atât cât ţine viaţa.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cât timp ţine educaţia? Atât cât ţine viaţa5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei