Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 73 (7990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Monitorul diplomatic

Dialog deschis cu E.S. Doamna Jiang Yu, Ambasador al Republicii Populare Chineze

Doamna Ambasador, China este prima țară care a suferit efectele dramatice ale pandemiei de Covid-19. Care este situația actuală în țara dumneavoastră? Cum au reușit autoritățile chineze să țină situația sub control?

De la izbucnirea epidemiei, guvernul chinez a aderat întotdeauna la principiul de a pune oamenii și viața acestora pe primul loc, punând siguranța și sănătatea oamenilor într-o poziție de prim-plan, la fel și coordonarea prevenirii și controlului epidemiei și a dezvoltării economice și sociale, a luat măsuri științifice, cuprinzătoare și puternice pentru a prelua conducerea și a controla epidemia, fapt care i-a permis țării mele să își mențină poziția de lider global în dezvoltarea economică, prevenirea și controlul epidemiei, fapt evident pentru toți.

 

În prezent, guvernul chinez continuă să prevină importurile de cazuri din străinătate, a implementat măsuri regulate de prevenire și control, a adoptat o strategie dinamică „zero-covid” de prevenire a epidemiei și a tratat prompt și eficient focarele de cazuri din zonele locale.În același timp, am accelerat cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri și medicamente specifice și am continuat să facem o treabă bună în vaccinare, rata totală de acoperire a vaccinării depășind 85%, rezultatele prevenirii și controlului epidemiei au fost consolidate, asigurând efectiv securitatea și sănătatea oamenilor și menținând ordinea normală a muncii și a vieții de zi cu zi.

În timp ce se descurcă bine în prevenirea și controlul epidemiei, China a contribuit activ la cooperarea internațională anti-epidemică, a aderat la atribuirea vaccinurilor ca bunuri publice globale și a promovat distribuția și utilizarea echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume.Până în prezent, China a furnizat peste 2,1 miliarde de doze de vaccinuri în peste 120 de țări și organizații internaționale, reprezentând o treime din totalul utilizării globale de vaccinuri în afara Chinei, fiind și țara care furnizează cele mai multe vaccinuri. De la izbucnirea epidemiei, poporul chinez și cel român s-au ajutat reciproc în depășirea dificultăților, în lupta împotriva epidemiei și au dus mai departe prietenia tradițională dintre cele două țări. China este pregătită să colaboreze cu alte părți pentru a consolida cooperarea împotriva epidemiei, pentru a contribui la o victorie timpurie asupra epidemiei și pentru a construi o comunitate de sănătate pentru omenire.

 

Cultura joacă un rol important în istoria Chinei. A ajutat poporul chinez să treacă prin vremuri bune și rele. Cât de importantă este cultura în viața poporului chinez?

Cu o istorie de peste 5.000 de ani, excelenta cultură chineză are o istorie lungă și splendidă. Ea întruchipează gândirea filozofică profundă și forța intelectuală. Aceasta nu este doar nucleul gândirii și spiritului chinezesc, ci are și o valoare importantă în rezolvarea problemelor comune cu care se confruntă omenirea.Cele mai reprezentative conținuturi ale culturii tradiționale chineze includ, în primul rând, orientarea spre oameni. Chinezii anticispuneau că „oamenii sunt temelia statului, iar dacă fundația este solidă, și statul este pașnic”, ceea ce înseamnă că cei de la putere ar trebui să plece de la interesele fundamentale ale poporului și să respecte poziția dominantă a poporului. După cum a spus președintele Xi Jinping, „Scopul nostru este să-i facem pe toți chinezii să trăiască o viață mai bună”.Cel de-al doilea aspect este auto-îmbunătățirea. Un poem chinezesc antic spune: „Bambusul stă drept și fără să se aplece chiar după mii de abateri, indiferent de bate vântul puternic din toate direcțiile”. Acesta reprezintă perseverența și spiritul nestăpânit al poporului chinez din cele mai vechi timpuri, a inspirat generații de chinezi să meargă înainte în fața diferitelor dificultăți și provocări, continuând să fie forța motrice spirituală inepuizabilă pentru ca poporul chinez să urmărească visul chinezesc. Cel de-al treilea aspect este armonia și diferența. Este o filozofie clasică a națiunii chineze „că toate ființele vii înfloresc fără să se rănească reciproc și că toate căile merg paralel fără a se contrazice unele pe altele”. China aderă la principiul dezvoltării pașnice și se angajează în mod activ să coopereze cu diferite țări și civilizații pentru o dezvoltare comună prin respect reciproc și cooperare de tip win-win prin căutarea unui teren comun, păstrând în același timp diferențele, să lucreze împreună pentru a construi o comunitate umană cu un viitor comun și pentru a realiza coexistența armonioasă și frumoasă a diferitelor civilizații.

 

Schimburile culturale dintre China și România sunt bogate și vibrante și au jucat un rol pozitiv și unic în promovarea înțelegerii reciproce și a prieteniei dintre cele două popoare. Invităm oameni din toată lumea, inclusiv din România, să asculte cât mai multe povestiri chinezești și să simtă farmecul culturii chineze. De asemenea, suntem dispuși să lucrăm cu alte țări pentru a promova respectul reciproc și coexistența armonioasă dintre diferite culturi, astfel încât învățarea reciprocă dintre civilizații să poată deveni o forță pozitivă în promovarea construirii unei comunități umane cu un viitor comun.

 

Conform zodiacului chinezesc, anul acesta sărbătorim Anul Tigrului. Ținând cont de tradiția chineză, cum ar trebui să fie relațiile internaționale în această perioadă? Ar trebui să ne așteptăm la mai multă încăpățânare sau mai multă înțelepciune de la liderii lumii?

În prezent, procesul de dezvoltare globală este grav afectat de epidemia de coronavirus, iar redresarea economiei mondiale este una dificilă și sinuoasă, problemele internaționale și regionale sunt destul de frecvente, iar unele țări și regiuni sunt în dificultate. Lumea este departe de a fi pașnică. Securitatea și bunăstarea tuturor popoarelor nu au fost niciodată mai strâns legate între ele decât acum. Niciodată până acum nu am fost atât de profund conștienți de faptul că toate țările trăiesc într-o singură comunitate globală și că omenirea este de fapt o comunitate umană cu un viitor comun.În fața schimbărilor din lume și a provocărilor globale, nici o țară nu poate supraviețui singură.Inițiativa Chinei este de a promova construirea unei comunități umane cu un viitor împărtășit, iar propunerea sa de bază este ca dezvoltarea pașnică să depășească conflictul și confruntarea, jocurile cu sumă zero să fie înlocuite de beneficii reciproce, să prevenim conflictele culturale prin schimburi de experiență și învățare reciprocă, să protejăm pământul printr-o dezvoltare ecologică și să ne străduim să construim planeta noastră drept o mare familie armonioasă.Astfel, China va adera întotdeauna la dezvoltarea pașnică și va construi în mod activ un nou tip de relații internaționale care să prezinte respect reciproc, corectitudine, justiție și cooperare de tip win-win; va susține întotdeauna deschiderea și incluziunea, va oferi noi oportunități lumii prin noua dezvoltare a Chinei și va promova construirea unei economii mondiale deschise; va susține cu fermitate multilateralismul, va proteja sistemul internațional cu Națiunile Unite ca nucleu și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional și va conduce activ reforma sistemului de guvernanță globală.

 

Anul acesta, conform calendarului lunar, este Anul Tigrului, iar în cultura chineză, tigrul este un simbol al vitejiei, puterii și vitalității. Confruntându-se cu provocările severe actuale, China este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a consolida cooperarea și întărirea încrederii, pentru a depăși cu curaj tot felul de obstacole pe calea de urmat, va depune toate eforturile pentru a elimina epidemia de Covid-19 și pentru a promova redresarea și dezvoltarea economică și socială. Ar trebui să lucrăm cot la cot pentru a construi o comunitate umană cu un viitor comun și pentru a deschide un viitor luminos și frumos pentru întreaga lume.

 

Cum sunt relațiile culturale și diplomatice dintre China și România? Care sunt așteptările dumneavoastră în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a relațiilor dintre cele două țări?

În cei 72 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, în ciuda situației internaționale tulburi și a schimbărilor profunde și complexe din structura mondială, guvernele și popoarele celor două țări au înțeles mereu tema păcii și dezvoltării țărilor, s-au respectat reciproc, s-au tratat reciproc ca egali, s-au adaptat intereselor de bază și preocupărilor majore ale celuilalt, și-au aprofundat cooperarea reciproc avantajoasă și pragmatică în diverse domenii și au promovat dezvoltarea durabilă și stabilă a relațiilor bilaterale.Prietenia tradițională a fost întotdeauna fundamentul relațiilor bilaterale China-România, înrădăcinată în inimile celor două popoare.Când epidemia de Covid-19 a început să facă ravagii, provinciile și orașele înfrățite din China și România, inclusiv Suceava, au fost în aceeași barcă și s-au sprijinit reciproc;recent, România a oferit în mod activ sprijin și asistență pentru intrarea și transferul cetățenilor chinezi evacuați din Ucraina prin Suceava și alte locuri, fapt pentru care China este profund recunoscătoare.Cele două popoare s-au ajutat reciproc în vremuri dificile și astfel au injectat o nouă vitalitate prieteniei China-România.

În ciuda miilor de kilometri dintre China și România, schimburile culturale au fost continue. Schimburile culturale strânse și pline de viață au devenit un impuls pozitiv pentru relațiile China-România și o legătură puternică care menține sentimentele de prietenie dintre cele două popoare, îmbogățind conotația de Parteneriat amplu de prietenie și cooperare dintre China și România.În ultimii ani, schimburile culturale dintre cele două țări au arătat o tendință de instituționalizare, branding și diversificare, printre care „Festivalul fericit al Primăverii”, Festivalul de Teatru de la Sibiu „Sezonul Chinei”,Festivalul de Film Transilvania „Focus on China”,Traducerile literare, coproducțiile de documentare,schimburile muzeale și alte activități au fost salutate de public și urmărite îndeaproape de oamenii din cele două țări.

Privind spre viitor, sunt încrezătoare că prin eforturile comune ale Chinei și României, prietenia tradițională dintre cele două țări va continua să înflorească. Parteneriatul amplu de prietenie și cooperare China-România va continua să adauge o nouă vitalitate și să realizeze o nouă dezvoltare în relația celor două țări, să aducă beneficii tangibile celor două popoare și să joace un rol pozitiv în promovarea păcii internaționale, a stabilității și a redresării economice.

 

Este România pe lista de priorități a investitorilor chinezi? Cât de mari/importante sunt investițiile chineze în țara noastră? Ne puteți oferi câteva cifre?

Avantajele de dezvoltare ale Chinei și ale României sunt extrem de complementare. În timpul pandemiei de COVID-19, schimburile economice și comerciale au crescut, în ciuda impactului pandemiei. În 2021, volumul comerțului bilateral a depășit 10 miliarde de dolari SUA, în creștere cu 53% față de acum trei ani. Rata de creștere a exporturilor României către China continuă să fie mai mare decât ritmul de creștere al importurilor.Domeniul investițional are un potențial uriaș de cooperare. Mulți investitori chinezi s-au arătat interesați de investiția în România. Investiția cumulată a Chinei în România depășește 500 de milioane de dolari SUA, iar domeniile și metodele de cooperare sunt în continuă expansiune. În ultimii ani au fost create și o serie de proiecte luminoase de investiții, de exemplu, fabrica de frigidere Haier din România, care a fost dată oficial în funcțiune anul trecut, este cel mai bun exemplu.Fabrica a investit peste 70 de milioane de euro și are o capacitate anuală de producție de peste 1 milion de frigidere. Pe lângă aprovizionarea pieței locale, produsele vor fi vândute către întreaga UE și alte piețe internaționale, creând în același timp peste 800 de locuri de muncă locale.

Din păcate, sub influența unor politici precum modificarea Legii Achizițiilor Publice și Legea 5G emisă de România în ultimii ani, întreprinderile chineze s-au confruntat cu obstacole politice și artificiale pentru a investi în România, iar încrederea în afaceri a fost redusă într-o oarecare măsură, provocând prejudicii cooperării economice și comerciale bilaterale în viitor.Sperăm ca guvernul român să se conformeze tendinței generale de globalizare, să susțină principiile economiei de piață și conceptul de libertate și deschidere și să creeze un mediu de afaceri egal, drept, deschis și transparent pentru întreprinderile chineze.

În 2021, Președintele chinez Xi Jinping a anunțat la Summitul liderilor China-CEEC o serie de măsuri, care va inaugura o perioadă de oportunități istorice promițătoare pentru cooperarea economică și comercială China-România.Departamentele relevante și toate sectoarele din cele două țări ar trebui să profite de oportunități, să folosească cât mai amplu platformele precum cooperarea China-CEEC, să exploateze potențialul cooperării, să construiască proiecte demonstrative și să aprofundeze continuu beneficiile reciproce și câștig comun pentru a realiza o dezvoltare comună.

 

Influența crescândă a Chinei în Europa Centrală și de Est îngrijorează Occidentul. De ce există acest interes al Chinei de a investi în țările aflate în curs de dezvoltare? Este justificată teama Occidentului de investițiile chineze în această regiune?

În prezent, piețele emergente și țările în curs de dezvoltare se dezvoltă în grupuri și devin o parte importantă a puterii mondiale.În același timp, țările în curs de dezvoltare se confruntă cu probleme stringente, cum ar fi reducerea sărăciei, redresarea economică și dezvoltarea ecologică.Fiind cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume, China a sprijinit întotdeauna țările să exploreze în mod independent căile de dezvoltare care se potrivesc condițiilor lor naționale și va promova în mod activ dezvoltarea ordinii internaționale într-o direcție mai justă și mai rezonabilă. China este dispusă să consolideze schimburi de experiență în guvernarea și administrarea statului cu alte țări, inclusiv România,prin aprofundarea cooperării reciproc avantajoase și construirea în comun a „Belt and Road”, vom face rezultatul intereselor comune mai mare, vom transforma propria noastră dezvoltare în oportunități pentru dezvoltarea altor țări și vom contribui cu înțelepciune și putere la promovarea dezvoltării globale.

China și țările din Europa Centrală și de Est se bucură de o prietenie tradițională. În ultimii ani, pe baza avantajelor complementare și a respectului reciproc, cooperarea investițională s-a desfășurat într-un mod comercial și orientat de piață, cu rezultate fructuoase. Au fost aduse contribuții pozitive la dezvoltarea economică și socială a țărilor regionale și la îmbunătățirea traiului oamenilor, a fost creat un număr mare de locuri de muncă care a adus oportunități de dezvoltare economică prin conectivitate, fapt foarte benefic pentru oameni. Investiția Chinei în Europa Centrală și de Est nu a atașat niciodată condiții politice și nici nu a urmărit niciun obiectiv geopolitic.Cu intenția inițială de cooperare de câștig comun, dezvoltare comună și o mentalitate deschisă și de cooperare, China va lucra împreună cu țările din regiune pentru a stimula cooperarea economică, comercială și de investiții pe baza respectului reciproc, egalității și beneficiului reciproc, va ajuta la dezvoltarea lor economică și va îmbunătăți continuu mijloacele de trai și bunăstarea oamenilor.

 

Din punctul dumneavoastră de vedere, care dintre următoarele 3 expresii descrie cel mai bine relațiile diplomatice dintre China și Uniunea Europeană în prezent: parteneri strategici, concurenți economici sau rivali sistemici?

China și Europa sunt două forțe majore pentru menținerea păcii mondiale, două piețe majore pentru promovarea dezvoltării comune și două civilizații majore pentru promovarea progresului uman.Relațiile China-UE nu sunt vizate, nu depind de și nici nu sunt controlate de o terță parte. Cele două părți ar trebui să înțeleagă poziția Parteneriatului Comprehensiv Strategic China-UE, să susțină aspectul principal de dialog și cooperare și tonul principal de beneficiu reciproc și câștig comun. Dialogul și cooperarea dintre cele două părți pe baza respectului reciproc, a beneficiului reciproc și câștig al tuturor părților, va oferi mai mulți factori de stabilitate pentru situația mondială agitată.

După decenii de încercări și dificultăți, cooperarea China-UE își are rădăcinile în interesele comune și aspirațiile strategice similare ale unei baze populare solide, are rezistență și potențial puternic și nu poate fi inversată de nicio forță. China a privit întotdeauna relațiile China-UE dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung. Politica Chinei față de UE rămâne stabilă și nu va fi schimbată din cauza unor evenimente temporare. Vom continua să sprijinim independența și autonomia Europei, unitatea și prosperitatea UE. În același timp, sperăm, de asemenea, ca Europa să dezvolte o înțelegere mai independentă și mai obiectivă a Chinei, să urmărească o politică pragmatică și pozitivă cu China, să se opună în comun creării unui „Nou Război Rece” și să mențină și să practice în comun un multilateralism autentic.China și UE ar trebui să consolideze alinierea strategică, să extindă cooperarea practică, să avanseze coordonarea multilaterală, să aprofundeze schimburile interumane și culturale, să gestioneze și să controleze diferențele în mod corespunzător și să lucreze cot la cot pentru a face lucruri mai practice și mai bune pentru omenire. China este, de asemenea, dispusă să colaboreze cu România pentru a aduce continuu contribuții pozitive la dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor China-UE și pentru a extinde mai mult spațiu pentru cooperarea China-UE în era post-pandemică.

 

Mulți politologi sunt de părere că lumea trece, în prezent, printr-un proces de restructurare a ordinii mondiale, cu trecerea de la o viziune unipolară la una multipolară. În opinia dumneavoastră, ce rol va juca China în acest nou sistem mondial?

În fața situației internaționale în continuă schimbare, China va reprezenta întotdeauna stabilitate și energie pozitivă și va sta întotdeauna în direcția corectă a progresului istoric.China va urma întotdeauna o politică externă independentă de pace, indiferent de dezvoltarea sa, nu va căuta niciodată hegemonie,nu va căuta să se extindă, nu va căuta sfere de influență și va fi întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale.

Primul obiectiv este menținerea păcii mondiale.China a insistat întotdeauna să pună capăt conflictelor prin negociere, să rezolve disputele prin dialog, să sporească încrederea reciprocă prin cooperare și să construiască împreună o lume de pace durabilă.Al doilea obiectiv este de a susține multilateralismul autentic. China se opune puterilor hegemonice și politicii de bloc și apără sistemul internațional cu ONU în centrul său, menține normele fundamentale ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile Cartei ONU și promovează dezvoltarea sistemului de guvernare globală într-o direcție mai echitabilă și mai rezonabilă. Al treilea obiectiv este de a insista asupra extinderii deschiderii.China susține cu fermitate un sistem comercial multilateral liber, echitabil și nediscriminatoriu, se opune tuturor formelor de protecționism și izolaționism, tinde să dărâme „curtea mică cu ziduri înalte” și să construiască împreună o piață deschisă. Al patrulea obiectiv este întărirea solidarității și cooperării. China este dispusă să colaboreze cu alte țări din lume pentru a depăși dificultățile și pentru a aborda în comun provocările globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, terorismul, schimbările climatice și securitatea cibernetică.

China va continua să îmbrățișeze lumea într-un mod responsabil, va continua să țină sus steagul păcii, dezvoltării, cooperării și câștig comun, va continua să lucreze cu România și alte țări din lumepentru a face față riscurile și provocările, pentru a menține tendința generală de dezvoltare, pentru a aprofunda integrarea intereselor și pentru a aduce contribuții mai mari la marea cauză a construirii unui nou tip de relații internaționale și a construirii unei comunități umane cu un viitor comun.

Octavian-Eusebiu HALICI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dialog deschis cu E.S. Doamna Jiang Yu, Ambasador al Republicii Populare Chineze.
 Vizualizări articol: 1463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dialog deschis cu E.S. Doamna Jiang Yu, Ambasador al Republicii Populare Chineze5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei