Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2014 - Anul XIX, nr. 262 (5771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum ne-ar putea ajuta sfecla să depăşim deficitul de sânge pentru transfuzii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O proteină descoperită în sfecla de zahăr ar putea fi utilizată ca un substitut sangvin, în situaţiile în care rezervele de sânge din spitale sunt epuizate, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii suedezi, informează bbc.com.

Proteina este foarte asemănătoare cu hemoglobina, proteina care transportă oxigenul în sânge.

Oamenii de ştiinţă caută acum un mijloc de a utiliza această „hemoglobină vegetală” într-un mod care să fie acceptat de organismul uman. Cercetătorii suedezi spun că acest fapt va deveni posibil în următorii trei ani.

Transfuziile sangvine pot să ajute numeroşi pacienţi aflaţi în situaţii urgente şi care au pierdut mult sânge sau pe aceia care urmează tratamente pe termen lung, precum cele anticancer şi contra unor maladii sangvine.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia a avut la bază o cercetare ştiinţifică ale cărei rezultate au fost publicate în revista Plant & Cell Physiology, potrivit căreia proteina are un rol important în dezvoltarea plantelor.

Sfecla de zahăr este cultivată în mod industrial pentru producţia de zahăr.

Potrivit cercetătoarei Nelida Leiva de la Universitatea Lund, coordonatoarea studiului, hemoglobina din această plantă "este similară în proporţie de  50-60%" cu hemoglobina din sângele uman, dar este mai "robustă".

Nelida Leiva mai spune că studiul ei a generat două posibilităţi: adaptarea hemoglobinei vegetale pentru a fi utilizată pe pacienţi umani şi modificarea sfeclei de zahăr pentru a produce hemoglobină umană.

Hemoglobina din sfecla de zahăr s-a comportat la fel ca o versiune a acestei proteine, dar care există în creierul uman şi care prezintă o structură similară.

Următorul pas al oamenilor de ştiinţă va consta în dezvoltarea unei hemoglobine intermediare, care să fie testată mai întâi pe animale de laborator şi apoi pe ţesuturi umane, iar acest lucru ar putea fi realizat în următorii trei ani.

 

Florin Badescu

Sursa: MEDIAFAX

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne-ar putea ajuta sfecla să depăşim deficitul de sânge pentru transfuzii?.
 Vizualizări articol: 1219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum ne-ar putea ajuta sfecla să depăşim deficitul de sânge pentru transfuzii?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei