Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Profesoară din Oradea, în rol de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale, la o tabără NASA

O profesoară de informatică din Oradea a participat, într-un program desfăşurat la Centrul Spaţial NASA din Huntsville, la experimente pe care să le folosească apoi pentru a motiva elevii, ea spunând că vrea să introducă un curs opţional care să includă şi construcţia unei navete spaţiale.

Tabăra din Huntsville (statul Alabama) s-a desfăşurat în perioada 14-27 iunie, la ea participând 210 profesori din 27 de ţări şi din 42 de state americane, iar România a fost reprezentată de Ana-Monica Muscaş, profesoară de informatică la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea, desemnată după o selecţie strictă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, pentru a participa la programul Honeywell Educators@Space Academy, candidaţii trebuie să parcurgă un proces detaliat de selecţie, doar profesorii cu cele mai bune calificări fiind luaţi în calcul. Odată selectaţi, aceştia primesc burse complete, care includ transportul, sesiunile de pregătire, mesele şi cazarea pentru întreaga durată a programului, sponsorizate de Honeywell şi de angajaţii săi.

"La programul Honeywell Educators@Space Academy am aplicat în iarna anului trecut. Modalitatea de aplicare este relativ simplă: fiecare profesor care doreşte să participe la program trebuie să completeze un formular în care explică ideea prin care crede că elevii pot fi îndrumaţi spre a iubi ştiinţele exacte, iar un juriu decide care sunt cele mai creative şi eficiente idei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, profesoara Ana-Monica Muscaş.

Ea a afirmat că experienţă trăită la Space Camp din Huntsville a fost un câştig.

"Am văzut cum poate fi aplicată interdisciplinaritatea, cum Ştiinţele Spaţiului pot fi utilizate la orele de matematică, fizică, chimie sau informatică, prin realizarea unor activităţi plăcute şi inovatoare", a spus ea.

Tabăra de la Centrul Spaţial din Huntsville a constat în cinci zile de pregătiri intensive, 45 de ore de cursuri şi laboratoare practice, de-a lungul cărora profesorii au câştigat noi abilităţi de predare în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii şi au învăţat cum să abordeze subiectele tehnice într-un mod distractiv şi care să îi inspire pe elevi.

 

„Le poţi trezi elevilor interesul pentru ştiinţă într-un stil foarte practic”

"Experienţa este unică, pentru că ai ocazia să înveţi tehnici noi de abordare a programei şcolare şi de a le trezi elevilor interesul pentru ştiinţă într-un stil foarte practic", a relatat profesoara din Oradea.

Profesorii au urmat cursuri de dezvoltare profesională, laboratoare practice şi activităţi de teren şi au beneficiat de simulări de zbor, de simulări ale unor misiuni spaţiale, instructaje de supravieţuire atât pe pământ, cât şi pe apă, precum şi de programe interactive despre dinamica zborului.

"Pentru a intra mai bine în roluri, toţi profesorii am fost echipaţi cu un costum albastru de astronaut şi am fost împărţiţi în echipe de câte 14-16 persoane. Eu am făcut parte din echipa Unity (Unitate - n.r.), cu colegi din Statele Unite, Puerto Rico, Portugalia şi Mexic. Ni s-au propus o mulţime de experimente şi activităţi pentru ca apoi, la revenirea acasă, acestea să poată fi utilizate în sala de clasă, astfel încât să motivăm elevii să iubească ştiinţele exacte", a explicat Ana-Monica Muscaş.

Potrivit acesteia, programul zilnic de pregătire a fost foarte intens, desfăşurându-se zilnic de la ora 7.30 până la 21.00.

 

Simulare de zbor cu naveta spaţială

"Printre activităţile pe care am avut ocazia să le realizăm pot enumera o simulare de zbor cu naveta spaţială, în care am avut ocazia să interpretez rolul de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi simularea unui zbor în cadrul misiunii lunare Orion, unde am avut rolul de specialist, trebuind să realizăm diverse operaţiuni pentru recuperarea navetei Aurora", a povestit profesoara.

Participanţii la programul Honeywell Educators@Space Academy s-au întâlnit şi cu un popular astronaut american, precum şi cu un inginer care a scris un roman ecranizat cu succes în SUA, a spus profesoara.

"O parte a programului a avut invitaţi speciali, cum ar fi astronautul Robert «Hoot» Gibson, care ne-a vorbit despre misiunile spaţiale la care a participat, şi inginerul spaţial Homer Hickam Jr., autorul cărţii «Rocket Boys», care a stat la baza filmului «October Sky»", a povestit Ana-Monica Muscaş.

De asemenea, programul a inclus experienţe precum construirea unei rachete folosind un kit, realizarea unui sistem de filtrare a apei, programarea unui robot, construirea unui sistem de protecţie termoizolant asemănător cu cele folosite în industria spaţială, extragerea de ADN dintr-un fruct care a fost contaminat cu substanţe non-organice de tip chimic (detergenţi, şampoane), construcţia unui vehicul lunar de tip Rover şi a unei paraşute, toate acestea având aplicaţii la orele de Ştiinţe, a explicat profesoara din Oradea.

Odată cu începerea noului an şcolar, ea intenţionează să includă în programa şcolară un curs opţional pentru elevii din clasele IX-XII, în care să îmbine disciplinele ştiinţifice (fizică şi chimie) cu informatica.

"Copiii vor avea ocazia să lucreze în echipă, să dezvolte un proiect pe care să-l şi ducă la bun sfârşit. Ne gândeam să începem cu construcţia unei navete spaţiale. În fiecare clasă sunt elevi dornici de cunoaştere, care se implică şi care sunt dispuşi să se ajute unii pe alţii. Un astfel de curs opţional îi va ajuta să-şi dezvolte nu numai abilităţile tehnice şi ştiinţifice, dar şi capacităţile de inter-relaţionare", a spus Ana-Monica Muscaş.

România a avut cea mai ridicată rată de succes în procesul european de selecţie pentru programul HE@SA, 45 de profesori români fiind aleşi să participe la acest program în cei nouă ani de la înfiinţarea lui.

"M-am simţit foarte onorată când am auzit vorbindu-se despre România ca fiind locul de unde provine Hermann Oberth, născut la Sibiu în 1894, considerat unul dintre părinţii fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii", a spus Ana-Monica Muscaş, referindu-se la românul de etnie germană care în anii '20 ai secolului trecut a publicat lucrările "Racheta în spaţiul interplanetar" şi "Moduri de a călători în spaţiu", iar în anii '50 a participat la programul Institutului pentru Explorare Spaţială din Huntsville, Alabama, fondat de Wernher von Braun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesoară din Oradea, în rol de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale, la o tabără NASA.
 Vizualizări articol: 722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesoară din Oradea, în rol de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale, la o tabără NASA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei