Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 130 (5337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FBI are acces la serverele Google, Facebook şi altor site-uri

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian joi, relatează AFP.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Programul secret, numit "PRISM", funcţionează începând din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă "în mod rezonabil" că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

Potrivit ziarului,"analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă «selectori» sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%".

Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele".

Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Este vorba despre "unul dintre cele mai importante accesuri (...) NSA", se arată în documentul PowerPoint, potrivit The Guardian. Peste 77.000 de rapoarte de informaţii au citat PRISM.

Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este "foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor" săi. "Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie", afirmă gigantul.

Unele "persoane afirmă că am creat o «poartă de intrare ascunsă» pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo «poartă de intrare ascunsă» pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor", continuă el.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită şi promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresmenilor faţă de acest adevărat "cec în alb" acordat NSA.

"O experienţă directă a acestor sisteme şi un sentiment de oroare faţă de posibilităţile pe care leoferă au determinat un ofiţer din domeniulinformaţiilor să furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM şi alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvălui ceea ce el apreciază că este o intruziune şocantă în viaţa privată", scrie Washington Post.

"Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi", a mărturisit acest ofiţer pentru ziar.

Aceste dezvăluiri apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenţia de spionaj culege toate "înregistrările telefonice" ale abonaţilor operatorului Verizon.

 

Giganţii americani neagă că au permis spionilor accesul la servere

Apple şi alţi giganţi americani în domeniul Internetului au negat joi că au permis serviciilor de informaţii să acceadă la serverele lor, cu scopul de a colecta date despre utilizatori, în cadrul unui program de supraveghere aprobat de administraţia lui Barack Obama, relatează AFP.

Reacţiile lor au loc după ce Washington Post a dezvăluit că FBI şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) utilizează porţi de intrare ascunse în programe produse de principalele companii informatice americane cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, în cadrul unui program secret numit PRISM.

"Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtător de cuvânt al Apple.

"Nu furnizăm niciun acces direct la serverele noastre unor agenţii guvernamentale, iar orice agenţie de acest tip care caută date despre un client este necesar să obţină un mandat judiciar", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FBI are acces la serverele Google, Facebook şi altor site-uri.
 Vizualizări articol: 654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FBI are acces la serverele Google, Facebook şi altor site-uri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei