Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2012 - Anul XVII, nr. 275 (5180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îndepărtata planetă pitică Makemake nu are atmosferă

Makemake, o planetă pitică şi îngheţată de la marginea Sistemului Solar, este lipsită de o atmosferă globală, au afirmat cercetătorii dintr-o echipă internaţională de astronomi, al căror studiu a fost publicat în revista Nature, informează AFP.

Makemake (se pronunţă "Makémaké", n.r.) a fost denumită astfel după un zeu al populaţiei Rapanui de pe Insula Paştelui. Ea a fost descoperită în 2005 şi recunoscută oficial ca fiind o planetă pitică în 2008 de către Uniunea astronomică internaţională.

După Eris şi Pluto, Makemake este cel de-al treilea obiect - ca mărime - aflat dincolo de Neptun. Ea pluteşte pe o orbită aflată la o distanţă de 7,8 miliarde de kilometri de Soare, aceasta fiind o orbită intermediară între Pluto şi Eris.

Până în prezent, mărimea ei şi compoziţia suprafeţei sale păreau să facă din această planetă pitică un bun "candidat" pentru a reţine o atmosferă asemănătoare învelişului gazos de pe Pluto.

Însă o serie de studii realizate de o echipă spaniolă de la Institutul de Astrofizică din Grenada, coordonată de Jose Luis Ortiz, în colaborare cu cercetătorii de la Observatorul din Paris, au arătat faptul că lucrurile nu stau deloc astfel.

Astronomii au profitat de o conjuncţie celestă rară, dar calculată dinainte - ocultaţia unei stele -, pentru a obţine noi informaţii despre Makemake.

În noaptea de 23 aprilie 2011, Makemake a trecut prin faţa unei stele de intensitate slabă din constelaţia Părul Berenicei. Evenimentul a fost urmărit de 16 telescoape din America de Sud. Şapte dintre ele au urmărit dispariţia, timp de peste un minut, a luminii emise de acea stea din fundal.

"Pentru prima dată, mari instrumente astronomice - Very Large Telescope / VLT (Paranal) şi New Technology Telescope/ NTT (La Silla) din Observatorul Austral al ESO din Chile - au putut să observe fenomenul", se afirmă într-un comunicat emis de Observatorul din Paris.

Măsurătorile înregistrate cu acea ocazie au furnizat o valoare precisă a mărimii planetei pitice Makemake: ea corespunde unui corp de formă uşor alungită, cu un diametru de circa 1.500 kilometri.

Cu o putere de reflexie medie (albedo, strălucire a luminii solare) de 77%, Makemake reflectă mai multe raze solare decât Pluto (52%), dar mai puţine decât Eris (96%). Prin comparaţie, zăpada proaspătă are un albedo de 80%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îndepărtata planetă pitică Makemake nu are atmosferă.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Îndepărtata planetă pitică Makemake nu are atmosferă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei