Oamenii de ştiinţă americani afirmă că au descoperit substanţele chimice din acele alimente care ne dau o stare de bună dispoziţie, informează dailymail.co.uk.
Din categoria "alimentelor vesele", aşa cum au fost denumite alimentele care generează acest efect, fac parte ciocolata, afinele, zmeura, căpşunele şi ceaiul.
Cercetătorii americani au dezvăluit că anumite substanţe existente în alimente cât se poate de comune sunt similare din punct de vedere chimic cu medicamentele prescrise pentru a induce starea de bună dispoziţie şi ar putea avea un efect similar. Ei consideră că aceste ingrediente naturale prezintă "o similaritate chimică izbitoare" cu acidul valproic, folosit pe scară largă în medicamentele de stabilizare a stărilor de dispoziţie.
Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu iniţiat cu scopul de a defini peste 1.700 de substanţe care alcătuiesc aromele din alimentele comune, prezentat la cea de-a 244-a ediţie a evenimentului National Meeting & Exposition organizată de American Chemical Society, considerată cea mai mare societate ştiinţifică din lume.
Moleculele din ciocolată, din mai multe varietăţi de fructe şi din alte alimente conţin acizi graşi din gama omega-3, ale căror efecte pozitive asupra stării de dispoziţie au fost deja demonstrate.
Studiul a fost coordonat de Karina Martinez-Mayorga, doctorand la Torrrey Pines Institutes for Molecular Studies şi cercetătoare la Chemistry Institute din cadrul Universităţii Naţionale Autonome din Mexic.
Comercializat sub forma unor medicamente denumite Depakene, Depakote şi Stavzor, acidul valproic este utilizat pentru a tempera fluctuaţiile de dispoziţie ale persoanelor care suferă de tulburări maniaco-depresive şi alte maladii asociate.
Oamenii de ştiinţă speră să identifice în viitorul apropiat toţi compuşii chimici care temperează schimbările de dispoziţie şi care ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, la agerimea minţii şi care amână declanşarea pierderilor de memorie.