Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mai 2012 - Anul XVII, nr. 106 (5011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spaniolii, pe ultimul loc în ceea ce priveşte cunoştinţele ştiinţifice, într-un sondaj european

Spaniolii, chestionaţi pe teme ştiinţifice, s-au clasat pe ultimul loc într-un top ce cuprinde 11 ţări, iar aproape 50% dintre ei nu au reuşit să numească un singur cercetător de renume mondial, potrivit unui sondaj publicat marţi, informează AFP.

Sondajul a fost realizat de Fundaţia BBVA, pe un eşantion de 1.500 de persoane, în fiecare dintre cele 11 ţări - Statele Unite şi 10 ţări europene - care au acceptat să participe la un test pe teme ştiinţifice şi care viza nivelul lor de familiarizare cu chestiunile ştiinţifice generale.

Spania a obţinut o medie de 11,2 puncte din 20 în acest test, în care Danemarca s-a clasat pe primul loc, cu un scor de 15,6.

Doar 34,4% dintre spaniolii chestionaţi erau conştienţi de faptul că energia nucleară nu contribuie la încălzirea globală.

Doar 32,9% dintre ei ştiau că laserul nu funcţionează graţie undelor sonore şi doar 24,3% dintre spanioli ştiau că antibioticele nu ucid virusurile.

Media obţinută de cele 10 state europene a fost de 13,4 din 20, iar această medie a fost de 14,3 în Statele Unite.

Danemarca a ocupat primul loc în clasamentul final, cu un scor de 15,6, urmată de Olanda, cu 15,3, şi Germania, cu 14,8. Pe locurile următoare s-au clasat Republica Cehă (14,6), Statele Unite (14,3), Austria (14,2), Marea Britanie (14,1), Franţa (13,8), Polonia (12,4), Italia (12) şi Spania (11,2).

Sondajul a încercat, de asemenea, să evalueze gradul de familiarizare al persoanelor chestionate cu chestiunile ştiinţifice generale.

La întrebarea "Puteţi să citaţi numele a trei savanţi care, după părerea dumneavoastră, au fost cei mai importanţi oameni de ştiinţă din istorie?", 45,9% dintre spanioli nu au fost în măsură să indice numele vreunui cercetător. Prin comparaţie, acest procent a fost de 27,4% în Statele Unite şi de doar 14,7% în Danemarca.

Dintre oamenii de ştiinţă cel mai des citaţi, pe primul loc s-a clasat Albert Einstein, al cărui nume a fost indicat de 42% dintre respondenţi în sondajele din ţările europene şi de 50% dintre americani.

Pe locurile următoare s-au clasat, la mare distanţă, Isaac Newton, Marie Curie, Louis Pasteur şi Galileo Galilei.

Sondajul a evidenţiat că există o mare "prăpastie" în domeniul cunoştinţelor ştiinţifice între tinerii şi persoanele vârstnice din Spania, dar şi faptul că tinerii spanioli sunt pe cale de a recupera decalajul care îi separă de omologii lor europeni.

Doar 13% dintre spaniolii în vârstă de 18 până la 24 de ani au un nivel mediocru de cunoştinţe ştiinţifice. În schimb, acest procent este de 57% în rândul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spaniolii, pe ultimul loc în ceea ce priveşte cunoştinţele ştiinţifice, într-un sondaj european.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spaniolii, pe ultimul loc în ceea ce priveşte cunoştinţele ştiinţifice, într-un sondaj european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei