Pentru cina de Ziua Îndrăgostiţilor, gastronomii propun două reţete care vor încânta simţurile, cu note afrodisiace - somon cu sos vinegretă din fructul pasiunii şi o prăjitură din ciocolată, nucşoară şi scorţişoară, decorată cu o cremă spumoasă aromatizată cu ghimbir.
Pentru reţeta cu somon marinat sunt necesare următoarele ingrediente: 1 fileu de somon de aproximativ 300 de grame (fără piele şi oase), 2 linguri de sare de mare grunjoasă, o lingură şi jumătate de zahăr tos, o jumătate de lingură de piper măcinat, frunze de ceapă verde, 50 de grame de spanac (sau orice frunze preferaţi - rucola, salată verde etc.), vinegretă (2 fructe ale pasiunii, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper după gust).
Fileul de somon se spală şi se usucă cu un prosop curat. Se amestecă sarea, zahărul, piperul şi se presară pe cele două feţe ale fileului, care se aşază pe un platou şi se acoperă cu folie alimentară. Se lasă la marinat şase ore, întorcându-se carnea o singură dată.
Ceapa se spală, se taie mărunt. Se prepară vinegreta: pulpa fructului pasiunii se pasează, se adaugă uleiul şi se amestecă bine cu ajutorul unui tel. Se adaugă sare şi piper după gust.
Somonul se spală cu apă rece, pentru a elimina urmele de sare. Se taie carnea în cuburi de circa 1 centimetru, se repartizează pe două farfurii, se decorează cu frunze de spanac proaspăt (sau salată la alegere), se acoperă cu sos şi ceapă tocată. Se serveşte cu o felie de pâine ţărănească proaspătă.
Pentru reţeta de prăjitură cu ciocolată sunt necesare următoarele ingrediente: 200 de grame de unt (plus o nucă de unt pentru uns forma de prăjitură), 200 de grame de zahăr, 200 de grame de ciocolată neagră, 4 ouă, 150 de grame de făină, 1 linguriţă de praf de copt, 1/2 linguriţă de nucşoară pudră, 1/2 linguriţă de scorţişoară pudră, 15 cireşe confiate, tăiate în sferturi, cremă (50 de mililitri de frişcă lichidă, 1/2 linguriţă de ghimbir pudră, 30 de grame de zahăr).
Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade Celsius. Ciocolata se taie în bucăţi, la fel şi untul şi se topesc pe baie de aburi. Ouăle se bat cu zahărul până amestecul devine spumos şi albicios. Se adaugă peste ouă făina, praful de copt, nucşoara, scorţişoara şi compoziţia de ciocolată. Amestecul se bate cu telul, se adaugă cireşele şi se mai amestecă puţin. Se unge cu unt o formă de prăjitură, se varsă aluatul şi se coace 35 de minute.
Se bate frişca, iar când începe să se umfle se adaugă zahărul şi ghimbirul şi se continuă baterea până devine fermă.
Prăjitura se decorează cu frişca după ce s-a răcit. Se obţin opt porţii.