Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 feb 2012 - Anul XVII, nr. 33 (4938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scrisoare din penitenciar

Condamnat pentru contrabandă, se jură că nu căra ţigări, ci culegea ciuperci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr în vârstă de 28 de ani din comuna Straja, aflat în stare de arest preventiv, în aşteptarea unei decizii definitive în dosarul în care este cercetat pentru două fapte de contrabandă, se jură că este nevinovat şi vine cu o variantă pe care o susţine încă din momentul în care a fost prins: nu căra ţigări prin pădure, ci se afla la cules ciuperci. Asta nu s-ar fi întâmplat o dată, ci în cazul ambelor presupuse fapte, varianta sa stârnind zâmbetele celor care au efectuat ancheta din acest caz.

 

Pentru ce a fost condamnat tânărul din Straja

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, Vasile Florin Pătrăucean ar fi comis două fapte de contrabandă şi complicitate la contrabandă, una pe 5 mai şi una pe 6 septembrie 2011. În primul caz, conform anchetatorilor, tânărul de 28 de ani, împreună cu un complice, ar fi transportat 3.000 de pachete de ţigări, din apropierea frontierei, pe o distanţă de aproximativ 250 de metri, până când a fost prins în flagrant. În cazul faptei de pe 6 septembrie, suspectul ar fi înlesnit introducerea în ţară a 13.820 de pachete de ţigări marca Doina, fiind din nou interceptat de poliţiştii de frontieră.
În acest ultim caz, Pătrăucean a fost singurul autor identificat de poliţişti, deşi au mai existat cu certitudine complici, au constatat anchetatorii.
Practic, conform scenariului anchetatorilor, tânărul din Straja a fost surprins în timp ce căra baxuri cu ţigări, le-a abandonat, a încercat să fugă, însă a fost prins în scurt timp. Aşadar, proba principală a infracţiunii ar fi chiar prinderea în flagrant. Numai în cazul faptei de pe 6 septembrie prejudiciul adus statului român a fost calculat la suma de 124.380 de lei.
Pe 15 decembrie 2011, Judecătoria Rădăuţi l-a condamnat la cinci ani de închisoare, tânărul mai având şansa recursului de la Curtea de Apel Suceava.

 

Un biet culegător de ciuperci care a nimerit de două ori în locul nepotrivit

După ce ne-a explicat telefonic că are dovezi clare că este nevinovat, tânărul din Straja, aflat în Penitenciarul Botoşani, unde este arestat preventiv imediat după ce a comis a doua faptă, ne-a trimis o scrisoare în care şi-a expus varianta. El susţine că nu este decât un biet culegător de ciuperci, care a nimerit în locul nepotrivit. Şi asta nu o dată, ci de două ori.  
„În ziua de 5.05.2011, în jurul orei 16.00-16.30, fiind cu un vecin, anume Pătrăucean Ioan, la cules de ciuperci, la o distanţă de aproximativ un kilometru de casă, am fost somaţi pe o cărare de un <mascat> al Poliţiei de Frontieră, înarmat cu un pistol. Ne-am supus ordinelor, am fost încătuşaţi şi transportaţi cu o escortă pe jos circa 1.500 de metri, de-a lungul frontierei de stat, până când ni s-au arătat şase baxuri de ţigări, de care noi nu ştiam absolut nimic”, aşa descrie prima incursiune la cules de ciuperci, transformată în contrabandă, Vasile Florin Pătrăucean.

 

„Trecând pe o cărare, liniştit, singur, m-am trezit că a sărit pe mine un mascat al Poliţiei de Frontieră”

Cât despre a doua faptă pentru care este condamnat, Vasile Florin Pătrăucean are o variantă şi mai spumoasă.   
„La data de 6.09.2011 m-am deplasat de la domiciliu două sute de metri în pădure, tot cu scopul de a căuta ciuperci de sezon. Trecând pe o cărare, liniştit, singur, m-am trezit că de sub nişte copaci a ieşit şi a sărit pe mine un mascat al Poliţiei de Frontieră. Acesta m-a pus la pământ, m-a ţinut de gură, pentru a nu striga, iar în acel moment au mai venit nişte poliţişti, care m-au încătuşat.
...M-au dus aproximativ 30-40 de metri, unde sub vegetaţie uscată şi copaci mi-au arătat o cantitate de 31 de baxuri de ţigări de contrabandă. Nu am văzut şi nu am ştiut nimic de acele ţigări, ei presupunând că aş avea vreo legătură cu ele”, ne-a relatat în scris tânărul.
Acesta susţine că „nu au existat probe sau indicii că eu aş fi implicat în aceste fapte” şi i s-au aplicat „condamnări exorbitant de mari, fără nici o probă concretă sau vreun indiciu clar”.
El speră ca avocaţii săi să fie mult mai convingători la recursul de la Curtea de Apel Suceava, acest proces având termen pe data de 10 februarie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnat pentru contrabandă, se jură că nu căra ţigări, ci culegea ciuperci.
 Vizualizări articol: 2463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Condamnat pentru contrabandă, se jură că nu căra ţigări, ci culegea ciuperci3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei