Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 apr 2011 - Anul XVI, nr. 94 (4692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un plastic capabil să se autoregenereze sub efectul razelor ultraviolete, fabricat de cercetători

Cercetătorii americani şi elveţieni au reuşit să obţină un nou tip de plastic capabil să se autoregenereze şi să îşi repare singur fisurile şi crăpăturile atunci când este expus la razele ultraviolete, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista ştiinţifică Nature, citat de AFP.

Este vorba de un "nou material plastic compus din lanţuri foarte mici care se agaţă şi se asamblează pentru a forma lanţuri mai lungi", a explicat Stuart Rowan de la Case Western Reserve University din Statele Unite ale Americii, unul dintre cercetătorii care au pus la punct acest nou polimer.

Pentru a-l face să se repare singur sub efectul luminii, cercetătorii au introdus în acest material ioni metalici care absorb razele ultraviolete şi îşi convertesc energia în căldură de o manieră bine localizată. Polimerul se lichefiază şi umple cu rapiditate crăpăturile şi fisurile.

"Am integrat în moleculă capacitatea de a se dezasambla sub efectul luminii", a declarat Rowan. Astfel, micile lanţuri pe bază de carbon, care s-au prins unele de altele pentru a forma structura acestui nou tip de plastic, pot să se separe din nou, la nivel local.

Şi, după ce au rupt provizoriu aceste legături, ele pot "să umple fisurile şi sistemul este reparat", a adăugat cercetătorul american.

După ce radiaţia UV este oprită, materialul îşi reia forma solidă şi îşi regăseşte proprietăţile originale.

Scopul este ca acea căldură generată de lumină să fie absorbită doar acolo unde materialul prezintă defecte, au explicat cercetătorii de la universitatea americană citată şi de la Universitatea Fribourg din Elveţia, coautori ai studiului.

Această descoperire s-ar putea aplica unui spectru larg de materiale.

Acest mecanism localizat de "reparaţie la cerere" ar putea contribui la lungirea duratei de viaţă a multor materiale, spun experţii de la Universitatea Illinois din Statele Unite într-un comentariu postat pe site-ul revistei Nature.

Recunoscând că sinteza unor polimeri în acelaşi timp rezistenţi şi capabili de autoreparare rămâne o provocare de prim rang în activitatea de cercetare ştiinţifică, experţii consideră că noul material evocă "noi posibilităţi interesante".

Utilizând diverşi tipi de ioni metalici, ar fi posibil să se obţină materiale capabile să se repare singure sub efectul unor raze de lumină cu lungimi de undă sau culori diferite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un plastic capabil să se autoregenereze sub efectul razelor ultraviolete, fabricat de cercetători.
 Vizualizări articol: 346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un plastic capabil să se autoregenereze sub efectul razelor ultraviolete, fabricat de cercetători5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei