Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gală în onoarea lui Ioan Holender, la încheierea mandatului de director al Operei din Viena

O gală în onoarea lui Ioan Holender, care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena, a avut loc sâmbătă, la eveniment participând personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta, informează intermezzo.typepad.com.

Ioan Holender şi-a încheiat, pe 26 iunie, mandatul de director al Operei din Viena, la 19 ani după ce a preluat conducerea prestigioasei instituţii.

La gală, care a durat peste cinci ore, au participat 52 de solişti şi 12 dirijori, care au contribuit gratuit la evenimentul care a avut şi scopul de a strânge bani pentru proiecte sociale în Republica Moldova. Printre aceştia s-au numărat Placido Domingo, Anna Netrebko, Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, Stefania Bonfadelli, Barbara Frittoli, Natalie Dessay, Michael Schade, Stephen Gould, Thomas Quasthoff, Ramon Vargas, Thomas Hampson, Diana Damrau, Waltraud Meier, Johan Botha, Piotr Beczala, Angela Denoke, Genia Kuhmeier, Adrianne Pieczonka, Krassimira Stoyanova, Simone Young, Bertrand de Billy, Franz Welser- Möst, Fabio Luisi, Zubin Mehta şi Antonio Pappano. Jose Cura, Ildebrando D'Arcangelo au fost nevoiţi să-şi anuleze prezenţa la eveniment din motive de sănătate.

Gala s-a încheiat cu fuga finală din "Falstaff", "Tutto nel mondo è burla", interpretată de Leo Nucci. Printre momentele de marcă din timpul galei s-au numărat Piotr Beczala, cântând din "Werther", de Jules Massenet, Ferruccio Furlanetto, cu aria lui Philip din "Don Carlos", Johan Botha cu "Gralserzählung" din Lohengrin, Simon Keenlyside, cântând din "Macbeth", şi Anna Netrebko, într-o scenă din "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini.

Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a deveni interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena.

În volumul său autobiografic, intitulat, semnificativ, "De la Timişoara la Viena", apărut la editura Cuvântul, Ioan Holender povesteşte cum şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în oraşul bănăţean, de care şi astăzi se simte foarte ataşat. El relatează cum s-a îndrăgostit de operă, cum şi-a început studiile de inginer, cum a fost nevoit, din motive politice, să părăsească România. Autorul evocă stabilirea sa în Austria, munca sa aici ca antrenor de tenis, apoi ca tenor, impresar şi, în cele din urmă, ca director al uneia dintre cele mai apreciate scene de operă din lume. Timp de patru ani, Holender a condus nu doar Opera de Stat (Staatsoper), ci şi Volksoper din Viena.

Cotidianul austriac Österreich a anunţat, pe 11 iunie, citând "surse anonime de rang înalt", că Ioan Holender ar putea să îşi continue cariera în funcţia de director artistic al Operei din Budapesta.

Potrivit presei internaţionale, din toamna lui 2010, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gală în onoarea lui Ioan Holender, la încheierea mandatului de director al Operei din Viena.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gală în onoarea lui Ioan Holender, la încheierea mandatului de director al Operei din Viena5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei