Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mai 2010 - Anul XV, nr. 125 (4416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un dagherotip scos la licitaţie la Viena, adjudecat pentru suma record de 732.000 de euro

Un dagherotip - strămoşul aparatului de fotografiat - purtând semnătura inventatorului său, Jacques Daguerre, scos la licitaţie sâmbătă, la Viena, a fost adjudecat pentru suma de 732.000 de euro, un nou record mondial pentru vânzarea unei astfel de camere foto, potrivit AFP.

Dagherotipul, o invenţie din care mai există doar circa 10 exemplare în lume, toate expuse în muzee celebre, a fost prezentat la Galeria Westlicht, cea care a vândut în 2007 o cameră fotografică de acelaşi tip, dar care nu avea semnătura lui Jacques Daguerre (1787 - 1851), pentru suma de 576.000 de euro, stabilind atunci un record în domeniu.

Peter Coeln, directorul galeriei, a declarat că aparatul i-a fost trimis de o familie de opticieni din nordul Germaniei, care doreşte să îşi păstreze anonimatul. "Actualul proprietar l-a primit în anii '70 drept cadou din partea tatălui său, după ce îşi obţinuse diploma de optician", a precizat Peter Coeln.

Carcasa, fabricată din lemn de pin, într-o stare de conservare bună, ca şi obiectivul original, fabricat în atelierul parizian al opticienilor Vincent şi Charles Chevalier, prezintă semnătura lui Daguerre, dar şi sigiliul de ceară al atelierului francez în care a fost fabricat aparatul, cel al lui Alphonse Giroux, cumnatul inventatorului. "Deoarece nu are număr de serie, spre deosebire de alte aparate repertorizate, ci doar literele «uv», aparatul a fost fabricat, probabil, pentru un membru din înalta societate a secolului al XIX-lea", a spus acesta.

Dagherotipurile Giroux prezintă toate câte o etichetă, într-un chenar aurit, pe care scrie: "Nici un aparat nu este garantat dacă nu poartă semnătura lui Jacques Daguerre şi sigiliul lui Alphonse Giroux".

Dagherotipul vândut la licitaţie sâmbătă, la Viena, este însoţit de instrucţiuni de folosire, redactate în limba germană, în 1839, de editura Georg Gropius din Berlin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dagherotip scos la licitaţie la Viena, adjudecat pentru suma record de 732.000 de euro.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un dagherotip scos la licitaţie la Viena, adjudecat pentru suma record de 732.000 de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei