Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 apr 2010 - Anul XV, nr. 77 (4368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Broaştele, capabile să "prezică" seismele

Comportamentul unei specii de broaşte în sezonul de împerechere ar putea să "prezică" seismele, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de cercetătorii unei universităţi din Marea Britanie, în Journal of Zoology, informează AFP.

O "brutală schimbare în comportamentul" broscoilor dintr-o specie comună (Bufo bufo) a fost remarcată cu cinci zile înainte de cutremurul care a zguduit oraşul italian L'Aquila, pe 6 aprilie 2009, a afirmat o echipă de cercetători care monitoriza aceşti amfibieni într-unul dintre locurile lor de reproducere.

Rezultatele obţinute sugerează faptul că "broaştele Bufo bufo sunt capabile să prezică evenimente seismice importante şi să îşi adapteze comportamentul în consecinţă", a declarat biologul Rachel Grant de la Open University din Milton Keynes (Marea Britanie).

Împreună cu colegul ei, Tim Halliday, de la Universitatea Oxford, ea a observat timp de 10 zile aceste broaşte, pe un câmp aflat la o distanţă de 74 de kilometri de L'Aquila, în zilele care au precedat seismul cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, care a făcut 299 de morţi în această localitate.

Cu cinci zile înainte de acest cutremur, numărul broscoilor prezenţi în acea zonă de reproducere a scăzut brutal cu 96%, acesta fiind "un comportament extrem de neobişnuit" pentru broaşte, potrivit acestui studiu.

"Imediat după ce broaştele apar în zona de reproducere, ele rămân de obicei active, alăturându-se în număr mare în acea zonă, până când sezonul de reproducere se încheie", au explicat autorii studiului.

Cu trei zile înainte de seism, numărul acuplărilor a scăzut până la zero.

După ce au părăsit zona de împerechere, înainte de seism, masculii broscoi au revenit cu timiditate în prima noapte cu lună plină. Însă numărul lor era considerabil mai mic faţă de anii precedenţi: 34, faţă de 175.

Până pe 15 aprilie, la 10 zile după seism şi la două zile de la ultima replică seismică importantă, numărul broscoilor a continuat să fie mai mic decât în anii precedenţi.

Oamenii de ştiinţă au mărturisit că nu ştiu deocamdată "ce fel de semnal provenind din mediul înconjurător" au perceput broscoii masculi din specia Bufo bufo, "cu atât de mult timp înainte de seism". Ei au remarcat însă că scăderea activităţii broaştelor a coincis cu "perturbaţiile pre-seismice din ionosferă" - stratul superior al atmosferei terestre în care gazele sunt ionizate (electrizate).

Aceste perturbaţii detectate de frecvenţele joase ale undelor radio ar putea fi asociate cu scurgerile de radon, un gaz radioactiv provenit din subsolul terestru, sau cu undele gravitaţionale.

Şi alte animale, precum elefanţii, peştii, şerpii şi lupii, au fost studiate în trecut, în încercarea oamenilor de ştiinţă de a descoperi acele semne care preced seismele, însă nu au oferit dovezi atât de "clare" precum cele furnizate de broaşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Broaştele, capabile să "prezică" seismele.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Broaştele, capabile să "prezică" seismele5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei