Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 apr 2010 - Anul XV, nr. 77 (4368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Refuz

Medicii de familie nu mai dau reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Protest al medicilor de familie suceveni care, la fel ca şi colegii lor din ţară, refuză să mai elibereze pacienţilor reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale, din cauza noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010 care le diminuează drastic veniturile.

Timp de două zile, ieri şi azi, medicii de familie lucrează strict în sistem privat, ceea ce înseamnă că vin la serviciu, îşi consultă pacienţii, dar le prescriu reţete cu plată şi nu le mai dau documente medicale în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie protestează astfel faţă de publicarea Contractului cadru pe 2010 în altă formă decât cea convenită la consultări, cea mai mare nemulţumire fiind legată de scăderea punctajului alocat fiecărei grupe de vârstă, prevedere care, spun ei, le va micşora dramatic veniturile şi le va închide cabinetele în care lucrează.

 

„Se semnează certificatul de deces al medicinii primare”

„De când ne-am constituit în acest sistem este o progresivă lipsă de comunicare cu forurile noastre conducătoare, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi în aceste condiţii ne desfiinţăm, nu putem supravieţui. Ceea ce se întâmplă este o crimă, se semnează practic certificatul de deces al medicinii primare”, a spus purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

Medicul a făcut un apel către populaţie pentru a înţelege situaţia şi a sprijini demersul breslei din care face parte, exprimându-şi totodată speranţa că protestul va avea rezultatele scontate, iar criza va fi dezamorsată după Paşte.

„Contractul nostru cu Casa de Asigurări de Sănătate a expirat pe data de 31 martie. Nu vom semna un nou contract, fiindcă dacă, prin absurd, am accepta să facem aşa ceva, ne-am autodesfiinţa, iar pacienţii noştri nu vor mai beneficia nici măcar de această brumă de asistenţă medicală. De exemplu, eu, la 1.650 de pacienţi, am în jur de 7.500 lei dar, în forma actuală a noului contract, voi avea 4.800 lei, ceea ce înseamnă că voi câştiga exact cât să-mi plătesc cheltuielile fixe. De unde să mai scot bani ca să-mi cumpăr cabinetul, aşa cum mă obligă legea, sau să mă întreţin? Voi merge la serviciu doar ca să dau bani la stat”, a subliniat Irina Badrajan.

 

 

Dispuşi să stea pe baricade oricât va fi nevoie

Ieri, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei au decis că medicii de familie nu vor mai semna contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Din ce am înţeles, contractul cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fără ca noi să fi fost consultaţi. Aceste norme ne articulează drastic, motiv pentru care ne vor aduce în stare de faliment”, a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, adăugând că medicii de familie au aflat abia miercuri, pe surse, ceea ce li se pregăteşte.

„De data asta suntem dispuşi să stăm oricât este nevoie, pentru că până acum noi am cedat. Ne afectează inclusiv pe noi, pentru că nu mai luăm bani în perioada asta”, a completat Mihăilă.

 

Ce i-a nemulţumit pe doctori

Medicii de familie subliniază că în proiectul de Contract cadru pentru 2010 au fost introduse unele prevederi care le vor afecta activitatea şi le vor diminua cu aproximativ 30% veniturile. Printre prevederile care au adus nemulţumirea se numără creşterea penalizărilor cabinetelor medicale şi negarantarea valorii minime la plata per serviciu. A fost modificat de asemenea procentajul alocat valorii punctului „per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.

Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie, care refuză să semneze noul Contract cadru,sunt nejustificate, şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii. Mai mult, ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

 

Replica responsabililor de la CAS Suceava

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, a anunţat ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt, Anda Sălăgean, că, pentru aprilie, se vor încheia acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, urmând ca în cursul lunii să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2010. Responsabilul de relaţiile cu presa a arătat că, în baza actelor adiţionale pe care CAS le încheie de la 1 aprilie 2010 cu furnizorii, conform actelor normative care au intrat în vigoare - HG nr. 262/2010 pentru aprobarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010 - nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale în cursul lunii aprilie.

„Pentru toate domeniile de asistenţă medicală, eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2010 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii aprilie 2010 se vor regulariza”, a subliniat Anda Sălăgean, atenţionându-i pe medicii specialişti care au avut contract de furnizare de servicii atât în ambulatoriul integrat al spitalului, cât şi în ambulatoriul de specialitate că, de la 1 aprilie 2010, conform HG nr. 262/01.04.2010, vor trebui să opteze numai pentru încheierea unui singur tip de contract.

 

Plătiţi doar pentru cel mult 2.200 de asiguraţi

Potrivit purtătorului de cuvânt, fondurile alocate medicilor de familie pentru acest an sunt aceleaşi ca şi în 2009, modificarea constând doar în creşterea procentului de plată pentru servicii medicale oferite asiguratului şi scăderea procentului de plată per capita, adică pe numărul de asiguraţi înscrişi pe listă.

Anda Sălăgean a adăugat că, în vederea creşterii accesibilităţii asiguratului la servicii medicale şi a creşterii eficacităţii acestora, noul Contract cadru prevede că pe lista medicului de familie se vor plăti per capita maxim 2.200 asiguraţi, această limitare permiţând reorientarea asiguraţilor şi către alţi medici de familie, nou intraţi în sistem, sau care au un număr mic de asiguraţi.

„Prin aceste noi reglementări se consideră că numărul de 2.200 de asiguraţi înscrişi pe lista unui medic de familie este numărul maxim de persoane pentru care medicul ar putea acorda servicii medicale. Practic, se doreşte ca un număr mare de asiguraţi de pe listele medicilor de familie care nu au apelat niciodată la serviciile medicale ale acestora să poată fi reorientat către alţi medici, care să le acorde aceste servicii”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava.

 

Cum se calculează veniturile unui cabinet de medicină de familie

La ora actuală, modalităţile prevăzute de lege pentru plata serviciilor medicale în asistenţa medicală primară sunt: tariful pe persoană asigurată (per capita) şi tariful pe serviciu medical pentru asiguraţi, precum şi pentru persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale şi ale pachetului facultativ de servicii medicale. Primul tarif este stabilit în funcţie de numărul de persoane aflate pe lista unui medic de familie, în raport de vârsta acestuia. Astfel, pentru fiecare persoană, în funcţie de vârstă, medicul primeşte un număr de puncte. De exemplu, pentru copiii cu vârsta de până la un an, numărul de puncte este de 14,5. Pentru copiii cu vârste de la 1 la 4 ani sunt 12 puncte, pentru persoanele de la 5 la 59 de ani sunt 10 puncte, în timp ce pentru persoanele de 60 de ani şi peste această vârstă, se acordă 12,5 puncte. Sunt şi cazuri speciale, cu copiii daţi în plasament sau cu persoanele în vârstă instituţionalizate, unde se acordă un număr de puncte în plus.
Punctele aferente structurii pe categorii de vârstă se adună, suma se împarte la 12 (numărul de luni din an), iar rezultatul se înmulţeşte cu 4,61lei (cât este în prezent valoarea per capita). Astfel se ajunge la suma pe care o primesc medicii de familie pentru primul tarif, bani care intră oricum în contul cabinetului, indiferent dacă medicul a văzut sau nu în acea lună toţi înscrişii de pe lista sa.

În noul contract cadru pe 2010, sunt doar trei categorii de vârstă, iar numărul de puncte scade dramatic, respectiv la 8,5 pentru copiii între 0 şi 3 ani, la 5,5 pentru categoria de vârstă 4-59 de ani şi 8,5 pentru categoria 60 de ani şi peste, lucru care i-a nemulţumit profund pe doctori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie nu mai dau reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale.
 Vizualizări articol: 1734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii de familie nu mai dau reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar noi bolnavii de ce trebuie sa suferim? trimis de
( 2 apr 2010, 12:51:42
Ieri la REATB s-a rezolvat imediat problema, pe cind altii sunt priviti cu dusmanie!
Au si ei dreptate, de ce nu sunt luati in consideratie!? Iar noi bolnavii de ce trebuie sa suferim?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei