Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 apr 2010 - Anul XV, nr. 77 (4368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Discuţiile dintre ministrul Sănătăţii, asociaţiile medicilor de familie şi CNAS, reluate marţi

Vineri, 2 Aprilie 2010 (16:16:42)

 Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a convenit, vineri, cu reprezentanţii celor două asociaţii a medicilor de familie să continue discuţiile privind situaţia asistenţei medicale primare în data de 6 aprilie, când vor fi prezenţi şi cei de la CNAS.

"Am convenit cu reprezentanţii celor două asociaţii a medicilor de familie să continuăm discuţiile noastre în data de 6 aprilie. Pot să vă spun că atunci ne vom întâlni şi cu reprezentanţii CNAS", a declarat ministrul după întâlnirea de vineri cu Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF), reprezentanţi ai furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară.

Întâlnirea a survenit deciziei asociaţiilor de funcţioa în continuare în sistem strict privat, în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

După întâlnire, ministrul Sănătăţii a spus că înţelege problemele medicilor şi ştie că anul acesta este unul greu din punct de vedere financiar, dar nu poate să nu se gândească la nevoile pacienţilor şi la faptul că aceştia trebuie să beneficieze în continuare de reţete compensate şi gratuite, potrivit Biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Medicii de familie au anunţat, vineri dimineaţă, că rămân fermi pe poziţie şi nu vor prescrie reţete compensate şi gratuite, întrucât veniturile lor sunt mai mici în 2010, discuţia de joi noaptea cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nerezolvând problemele generate de restrângerile bugetare.

"Am discutat cu conducerea CNAS joi, până noaptea târziu. Am căzut de acord asupra unor probleme. Dar cei de la CNAS sunt limitaţi de buget. Apoi iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Sănătăţii, iar actul conţine multe puncte pe care nu le vom accepta, inclusiv o mulţime de sancţiuni. Avem probleme cu Ministerul Sănătăţii", a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu.

Potrivit medicului, CNAS a "încercat să-i îmbrobodească" dar, din calculele doctorilor, în 2010 primesc mai puţini bani.

"Din păcate, primim mai puţini bani. Au încercat să ne îmbrobodească. Calculele lor (CNAS-n.r.) arată că vom primi aceeaşi bani, dar din ale noastre veniturile scad. Rămânem fermi pe poziţie. Nu prescriem medicamente compensate, gratuite şi nici nu eliberăm trimiteri către specialist", a mai spus Tănăsescu.

La rândul lui, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a spus că au fost discutate mai multe aspecte, iar medicii au înţeles că nu le scad veniturile, dar sunt nemulţumiţi că în contractul cadru pe 2010 există prea multe sancţiuni pentru doctori.

Liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie au anunţat, joi, că nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia "au fost aprobate pe şest".

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Rodica Tănăsescu, declara, joi, că a aflat că normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 "au fost aprobate pe şest", fără consultarea medicilor de familie, iar prevederile din respectivul act "vor reduce cu aproape 40 la sută bugetul medicinii primare".

La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a arătat că din 1 aprilie nu există contract-cadru şi că medicii de familie nu vor aproba semnarea niciunui document "în alb aşa cum s-a încercat de fiecare dată".

Tot joi, CNAS a trimis în teritoriu o notă prin care a anunţat prelungirea contractului cadru din 2009, în acest an, până când va intra în funcţiune noul act normativ.

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010 a fost aprobat de Executiv în şedinţa de miercuri. Ministerul Sănătăţii pregăteşte normele de aplicare a contractului cadru pe 2010.

Joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţinea că sunt nejustificate acţiunile medicilor de familie şi atrăgea atenţia că refuzul acestora de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce mari prejudicii sănătăţii bolnavilor.

De asemenea, Cseke Attila atrăgea atenţia că nu este corect un asemenea demers şi că nu va permite "ca pacienţii să sufere din cauza lipsei de comunicare şi înţelegere dintre instituţii"

Ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Discuţiile dintre ministrul Sănătăţii, asociaţiile medicilor de familie şi CNAS, reluate marţi.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Discuţiile dintre ministrul Sănătăţii, asociaţiile medicilor de familie şi CNAS, reluate marţi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei