Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv

Femeile folosesc mai multe zone din creier pentru "descifrarea" glumelor şi preferă umorul mai sofisticat, având nevoie de mai mult timp pentru a înţelege glumele bune, pe care, însă, le savurează mai mult decât bărbaţii, potrivit unui studiu citat de ediţia online a cotidianului The Times.
La studiu, care a fost realizat de cercetătorii de la Stanford University din California, SUA, au participat zece femei şi zece bărbaţi, care au fost analizaţi cu ajutorul tehnologiei fMRI (imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională). Astfel, cercetătorii puteau urmări pe un scanner felul în care reacţiona creierul unui subiect în timp ce acestuia i se arătau 70 de desene alb-negru, mai mult sau mai puţin comice. La fiecare desen, cercetătorii puteau observa cât îi lua unui subiect să înţeleagă gluma, iar acesta trebuia să evalueze fiecare glumă în parte.
Experimentul a demonstrat că femeile aveau o activitate cerebrală mai intensă decât bărbaţii în cortexul prefrontal, zonă asociată interpretării limbajului şi proceselor analitice în profunzime. Femeile aveau nevoie, în medie, de ceva mai mult timp să înţeleagă glumele cu adevărat amuzante, dar se bucurau mai mult de ele.
Femeile preferă umorul mai sofisticat şi folosesc funcţii cerebrale mai complexe pentru a îl procesa, potrivit profesorului Allan Reiss, director al Centrului de cercetare interdisciplinară a creierului de la Stanford University, care a coordonat studiul.
"Cercetările noastre confirmă stereotipul reacţiilor bărbaţilor şi femeilor la umor", a mai spus Reiss, precizând că femeile reacţionează mai bine la jocuri de cuvinte şi comic de situaţie, decât la poante şi farse. De asemenea, scanările au arătat că femeile se aşteaptă mai puţin să găsească glumele amuzante, dar când acest lucru se întâmplă, plăcerea este mai mare.
În schimb, bărbaţii dovedeau mai multă activitate la nivelul nucleus accumbens (zona din creier asociată plăcerii şi recompenselor). Astfel, ei se aşteptau să înţeleagă gluma şi erau mai deprimaţi dacă acest lucru nu se întâmpla.
Reiss coordonează în prezent experimente similare pe copii, pentru a determina dacă diferenţele dintre felurile în care bărbaţii şi femeile percep umorul sunt de natură biologică sau sunt însuşite prin experienţă.
Au mai fost constatate diferenţe şi în felul în care bărbaţii şi femeile se folosesc de umor în societate. Potrivit lui Rod Martin, profesor de psihologie la Universitatea Western Ontario din Canada, bărbaţii sunt mai susceptibili să folosească umorul "ostil", prin care se critică unii pe alţii şi stabilesc cine domină, în timp ce femeile se folosesc de umor pentru a îşi păstra relaţiile şi a îi face pe ceilalţi să se simtă în largul lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei