Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2009 - Anul XIV, nr. 267 (4253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jocurile video ar putea spori interesul jucătorilor faţă de istorie

Portretizarea lui Leonardo da Vinci sau prezentarea celui de-Al Doilea Război Mondial în jocuri video reprezintă o provocare pentru designeri, care trebuie să îmbine divertismentul cu fapte reale, academicienii sperând că acest tip de jocuri îi va face pe tineri să fie mai interesaţi de istorie.
Potrivit Reuters, Gary Keith Brubaker, specialist în studiul jocurilor video la The Guildhall, în Texas, consideră că jocurile istorice trebuie întotdeauna să încerce să realizeze un echilibru între acurateţea faptelor şi distracţie. "La fel ca filmele despre trecut, jocurile video adaptează povestea pentru platforma pe care rulează. Oricum, indiferent cât de limitate sunt ca volum de date istorice, jocurile pot fi un element care să le suscite interesul jucătorilor şi să îi determine să cerceteze mai mult" istoria, spune Brubaker.
Deşi nu există studii care să analizeze jocurile istorice ca gen, Michael Pachter, analist pentru jocuri video în cadrul Wedbush Morgan Securities, estimează că jocurile care încorporează fapte istorice în povestea lor au generat circa 10% din vânzările totale de jocuri din 2008.

 

Ziua Naţională a Jocurilor, 14 noiembrie

American Library Association (ALA) a realizat importanţa existenţei unei legături între istorie şi jocuri video şi le oferă oamenilor şansa de a juca jocuri video şi de a învăţa mai multe despre fapte reale la Ziua Naţională a Jocurilor, care are loc pe 14 noiembrie în bibliotecile din Statele Unite.
"Am descoperit că, prin adăugarea a diverse formate de jocuri în colecţiile bibliotecilor, le oferim utilizatorilor instrumente pentru a cumula cunoştinţe solide şi care îi ajută să îşi dezvolte gândirea tehnică şi critică", a spus Camila Alire, preşedintele American Library Association.
În acest sens, jocul video "Assassin's Creed II", lansat pe piaţă de Ubisoft, este cel mai bun exemplu. Jocul, a cărui acţiune se derulează în Italia, în perioada renascentistă, îl are ca protagonist pe eroul numit Ezio Auditore. Pe măsură ce jucătorii progresează în cadrul jocului, interacţionează îndeaproape cu tânărul Leonardo da Vinci, care îi furnizează lui Ezio numeroase gadget-uri şi instrumente, inclusiv o "maşină zburătoare" care să îl ajute să îşi îndeplinească sarcinile.
"Majoritatea oamenilor se gândesc la un bărbat bătrân cu barbă - aşa cum apare într-un autoportret din secolul al XVI-lea-, însă, în jocul a cărui acţiune este plasată între anii 1459 - 1499, jucătorii se întâlnesc şi interacţionează cu un Leonardo mult mai tânăr", a declarat Corey May, care a scris scenariul jocului "Assasin's Creed II".
"Da Vinci din jocul nostru este plin de viaţă şi de exuberanţă şi este încântat de fiecare nouă descoperire pe care o face. Este un geniu - în sensul definiţiei bărbatului renascentist -, dar nu este perfect", a adăugat el, care a lucrat cu istoricul Margaret Meserve pentru a se asigura de acurateţea faptelor incluse în cadrul acţiunii jocului.

 

Explorarea istoriei prin intermediul jocurilor video

Acţiunea din prima ediţie a "Assasin's Creed" se derula în Orientul Mijlociu, pe parcursul celei de-a treia cruciade. Jocul s-a vândut în opt milioane de copii şi a generat un interes imens în rândul jucătorilor, care puteau descoperi, integrate în povestea jocului, elemente ale istoriei reale.
Atunci când este vorba de explorarea istoriei prin intermediul jocurilor video, al Doilea Război Mondial a reprezentat, de-a lungul anilor, un cadru extrem de popular pentru jocurile tip "shooter". Recent, Electronic Arts a scos pe piaţă "The Saboteur", joc de acţiune în care Rezistenţa franceză luptă împotriva ocupaţiei naziste şi în cadrul căruia există un protagonist creat după modelul unui erou de război real.
Astfel, jucătorii pot alege să joace în pielea lui Sean Devlin, inspirat de William Grover-Williams, campion de automobilism jumătate francez- jumătate britanic, care era parte a echipei de curse franceze Bugatti în anii 1930.
Ca şi Grover-Williams, Devlin se alătură British Special Operations Executive (SOE) şi este paraşutat în Franţa. Spre deosebire de eroul de război din realitate, executat de nazişti, Devlin - şi jucătorul - supravieţuieşte şi ajută la eliberarea Franţei.
Tom French, designer al jocului "The Saboteur", de la Pandemic Studios, a declarat că, pentru foarte mulţi oameni, al Doilea Război Mondial a însemnat numai lupta soldaţilor, cele mai cunoscute evenimente fiind invazia din Normandia şi Pearl Harbor.
"Există însă atât de mulţi eroi mai mici, cu lupte personale şi poveşti care s-au desfăşurat departe de linia frontului în timpul războiului, încât aceştia abia dacă sunt menţionaţi în cărţile de istorie, deşi sunt extrem de fascinanţi", a spus el. "Speranţa mea este că, aducând aceste personaje mai aproape de cultura populară, vom suscita interesul oamenilor şi îi vom determina să cerceteze faptele istorice", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocurile video ar putea spori interesul jucătorilor faţă de istorie.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jocurile video ar putea spori interesul jucătorilor faţă de istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei