Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2009 - Anul XIV, nr. 136 (4122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev

Tabelul periodic al elementelor, cunoscut şi sub denumirea de "Tabelul lui Mendeleev", se va îmbogăţi în curând cu cel de-al 112-lea element chimic, urmând să fie completat cu element din categoria celor "super-grele", informează BBC News Online.
La mai mult de un deceniu după ce experimentele de laborator au produs primul atom al acestui element, o echipă de oameni de ştiinţă germani a fost creditată cu descoperirea acestuia.
Echipa de cercetători, coordonată de Sigurd Hofmann de la Centre for Heavy Ion Research, trebuie să aleagă un nume pentru noul element chimic, înainte ca acesta să poată fi introdus în tabelul lui Mendeleev.
În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă s-au aflat într-o adevărată cursă pentru descoperirea elementelor "super-grele".
Profesorul Hofmann a început procedura de introducere a acestui element în tabelul periodic încă din 1976. Experimentele din domeniul fuziunii pe care le-a efectuat în laborator au relevat deja existenţa elementelor chimice al căror număr atomic este cuprins între 107 şi 111. Acestea sunt cunoscute drept "elemente super-grele", iar numărul lor din tabel reprezintă numărul protonilor, care, alături de neutroni, formează cea mai mare parte din masa unui atom.
Pentru a crea elementul 112, oamenii de ştiinţă germani au folosit un accelerator de particule, lung de 120 de metri, prin care au bombardat atomii din grupul de studiu cu ioni de zinc. Nucleele celor două elemente au fuzionat şi au format nucleul noului element.
Nucleele acestor elemente, foarte mari şi foarte grele, sunt şi foarte instabile. Ele încep să se destrame la foarte puţină vreme după ce s-au format - după câteva milisecunde, în acest caz.
Acest proces eliberează energie, pe care oamenii de ştiinţă o pot măsura, pentru a determina mărimea şi masa nucleului acestor elemente noi.
Aceste experimente au condus în foarte puţine cazuri la fuziuni reuşite, iar oamenii de ştiinţă au nevoie de acceleratoare de particule tot mai puternice pentru a descoperi astfel de elemente rare şi instabile. Acesta este motivul pentru care elementul 112 a avut nevoie de o perioadă atât de mare pentru a putea fi recunoscut în mod oficial de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC).
Această descoperire trebuie să fie verificată, de alte echipe independente, iar până în prezent, doar patru astfel de atomi au fost creaţi. IUPAC l-a denumit, temporar, "ununbium", care provine de la sintagma din limba latină "ununbi", ce înseamnă "unu unu doi", însă onoarea de a alege numele oficial al noului element chimic îi revine echipei coordonată de profesorul Hofmann.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei