Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Domesticirea primilor cai a avut loc în urmă cu 5.500 de ani

Domesticirea primilor cai a avut loc în urmă cu aproximativ 5.500 de ani, într-o regiune din nordul actualului stat Kazahstan, potrivit unei echipe internaţionale de arheologi, al cărei studiu a fost publicat în revista Science, informează AFP.

Această descoperire situează îmblânzirea cailor, în timp, cu o mie de ani mai devreme decât credeau specialiştii. În Europa, domesticirea cailor a avut loc cu aproximativ 2.000 de ani mai târziu decât în Asia.

Studiul a relevat faptul că primii cai sălbatici au fost îmblânziţi, la început, nu doar pentru călărie şi tracţiune, ci şi pentru a deveni sursă de alimente (carne şi lapte).

Cercetătorii au efectuat săpături în diverse situri arheologice şi au folosit mijloace tehnologice moderne pentru a afla originea domesticirii cailor.

Datele colectate au relevat faptul că, în urmă cu patru milenii înainte de era noastră, caii erau selectaţi în Asia Centrală în funcţie de caracteristicile lor fizice, pentru reproducţie. Analiza scheletelor şi a oaselor picioarelor a indicat faptul că existau anumite diferenţe între caii domestici şi cei sălbatici din aceeaşi regiune.

Caii domestici purtau harnaşament multe ore pe zi, iar civilizaţia Botai consuma lapte de iapă, au afirmat arheologii. Cu ajutorul unei noi metode de analiză a reziduurilor de lipide descoperite în vasele populaţiei Botai, experţii au descoperit că era vorba de lapte de iapă, care este consumat şi în zilele noastre în Kazahstan, sub forma unei băuturi fermentate, uşor alcoolizată, numită "cumis".

"Domesticirea cailor a avut un imens impact social şi economic: ea a contribuit la dezvoltarea comunicaţiilor, a transportului, a producţiei alimentare şi la transformarea modul de a concepe un plan de război", a declarat Alan Outram, de la Universitatea Exeter, principalul autor al studiului.

Caii par să fie animalele preferate ale vechilor civilizaţii din această regiune, care au optat pentru creşterea lor în defavoarea bovinelor, ovinelor şi caprinelor. Caii au avantajul de a se adapta mai bine rigorilor iernii din stepele Asiei Centrale şi pot să pască pe toată durata anului, inclusiv atunci când pământul e acoperit cu zăpadă.

Bovinele, ovinele şi caprinele trebuie să aibă rezerve de hrană pe perioada iernii şi au intrat mai târziu în gospodăriile civilizaţiilor preistorice din această regiune.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Domesticirea primilor cai a avut loc în urmă cu 5.500 de ani.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domesticirea primilor cai a avut loc în urmă cu 5.500 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei