Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aluniţele, farmec sau ameninţare?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multe dintre vedetele de azi s-au făcut remarcate datorită aluniţelor pe care le au şi care au devenit, treptat, un fel de marcă personală. Printre acestea se numără Cindy Crawford, Madonna, Julia Roberts şi Angelina Jolie, care au făcut ca doamnele şi domnişoarele să îşi dorească o aluniţă care să le sporească farmecul.

Aluniţele sunt pete mai închise pe piele, care apar fie la naştere, fie pe parcursul vieţii. În mod normal, ele fac parte din pigmentul pielii şi apar pe corp într-un loc unde melanocitele (celulele colorate ale pielii) se adună în „ciorchini”. În cele mai multe cazuri, aluniţele reprezintă excrescenţe benigne ale melanocitelor şi chiar conferă un farmec aparte posesorului. Totuşi, există cazuri când aluniţele pot reprezenta un risc grav pentru sănătate.

Ele apar în mod natural în primul an de viaţă şi se crede că sunt rezultatul unei tulburări în dezvoltarea celulelor fătului. În cazul femeilor, este posibil ca un număr mai mare de aluniţe să apară pe piele în a doua sau a treia decadă a vieţii, acestea formându-se din cauza expunerii la soare sau în urma unei sarcini. Aluniţele pot avea nuanţe diferite, pornind de la maro deschis şi până la negru, iar forma şi dimensiunea acestora variază şi ele.

 

Tipuri de aluniţe

Există mai multe tipuri de aluniţe, cel mai întâlnit fiind lentigo, care apare de cele mai multe ori la persoanele cu tenul închis la culoare. Acest tip de aluniţă este un semn circular, de dimensiunea unui bob de linte, având o suprafaţă uşor ridicată. Culoarea sa poate varia de la galben-maroniu până la maro închis.

Alt tip de aluniţă este formaţiunea sferică ridicată, moale la atingere, a cărei suprafaţă poate să fie netedă sau cutată. Culoarea poate fi aceeaşi ca a pielii, gri sau roşu închis, iar dimensiunea poate varia între cea a unui bob de linte şi a unei cireşe. De obicei, acest tip de aluniţă apare pe faţă sau pe bust.

Mai există şi aluniţe albastre, care sunt o variantă a celor obişnuite. Acestea apar în special pe faţă şi iau forma unor ganglioni mici, ca nişte lentile, care se colorează în albastru, şi sunt vizibile prin piele. Aluniţele albastre sunt compuse din melanocite şi reprezintă formaţiuni benigne, fiind de obicei doar o problemă cosmetică.

 

Când devin periculoase?

Există şi cazuri când aluniţele reprezintă probleme serioase de sănătate. Acest lucru se întâmplă când se transformă într-o formaţiune malignă, cunoscută sub numele de melanom. Deşi, în general, riscul unei persoane de a dezvolta melanom depinde foarte mult de istoricul medical al familiei şi de genele moştenite, expunerea excesivă la razele ultraviolete reprezintă un factor semnificativ pentru apariţia melanomului. Arsurile puternice suferite în copilărie sunt cele mai periculoase.

Creşterea necontrolată a melanocitelor duce la formarea celulelor canceroase, care se divid într-un ritm anormal. Acestea apar pe suprafaţa pielii ca aluniţe de culoare maro închis sau negru. Formaţiunile de acest tip trebuie observate periodic şi cu atenţie, întrucât pot avea forme neregulate, îşi pot modifica dimensiunea sau culoarea, pot fi dureroase sau pot provoca mâncărimi. Modificarea aspectului unei aluniţe sau apariţia bruscă a unui număr mare de aluniţe necesită un consult dermatologic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aluniţele, farmec sau ameninţare?.
 Vizualizări articol: 1152 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aluniţele, farmec sau ameninţare?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei