Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 feb 2008 - Anul XIII, nr. 44 (3725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pantofii care se repară singuri

Cercetătorii francezi au reuşit să obţină un nou material elastic, ce se repară singur, fără a fi aderent, descoperire care deschide calea fabricării de produse "autocicatrizante", potrivit unui studiu apărut în revista Nature, informează AFP.

Acest material, sintetizat pe bază de acizi graşi de origine vegetală, este compus din mici molecule ce se adună în reţele supramoleculare care, dacă sunt rupte, se adună la un loc singure şi îşi regăsesc forma şi elasticitatea iniţiale.

Printre posibilele aplicaţii se numără ţesăturile pentru veşminte ale căror găuri se repară singure sau tălpi de pantofi care nu se deformează. Anumite părţi ale automobilelor ar putea fi confecţionate din acest material care se "autorepară", nemaifiind nevoie de o vizită la mecanicul auto. Rosturile dintr-un zid, garniturile, căptuşelile etc. pot fi confecţionate din acest tip de material, a spus Ludwik Leibler, director al laboratorului Materii moi şi chimie, din cadrul CNRS, Centrul naţional francez de cercetări ştiinţifice, şi de la ESPCI, o şcoală de ingineri din Paris.

"Procesele de ruptură şi reparare se pot repeta de mai multe ori", a explicat Leibler.

Grupul chimic Arkema colaborează cu acest laborator din 2000 în domeniul chimiei materialelor supramoleculare şi a început să dezvolte aplicaţii industriale din 2004.

Arkema a indicat că, datorită chimiei supramoleculare, va fabrica "orice tip de produs care, după ce s-a fisurat sau s-a spart, poate fi în continuare utilizat graţie «autocicatrizării»".

"Avem două familii de produse gata să fie scoase pe piaţă", a căror dezvoltare este mai avansată decât cea a grupului cauciucurilor, a explicat Manuel Hidalgo, cercetător la Arkema.

Prima priveşte bitumurile, care utilizează, ca şi în cazul cauciucului, molecule de origine vegetală. Pentru a obţine amestecul de polimeri care oferă o mai bună rezistenţă pentru construcţia de drumuri decât cele fabricate pe bază de hidrocarburi, "se asociază moleculele, de exemplu, cu uleiuri vegetale, pentru a le da o formă solidă la temperatura ambiantă", a explicat Hidalgo. În această familie se includ şi adezivi, lacuri şi vopsele. Fabricarea la temperaturi mai joase implică şi un consum redus de energie.

A doua familie priveşte materialele plastice făcute din molecule mai mari, asociate, de asemenea, prin legături moleculare non-permanente, astfel încât au un grad mai mare de biodegrabilitate şi sunt mai rezistente la solvenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pantofii care se repară singuri.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pantofii care se repară singuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bun trimis de
(22 feb 2008, 12:44:44
abia astept sa cumpar si eu ca ma-m saturat sa-i tot cumpar galosi lui mama , ca se rup cum merge olecuta la biserica pe ulitele celea pline cu glod. cu adidasi aistia cred ca are s-o ingrop saracuta. ce o sa se mai bucure cand o auzi....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe de somon cu tarhon 400g somon 4 linguri vin alb sec400g cartofi fierţi30g unt1 leg. mare de tarhon verde1 leg. cozi de ceapă verde1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie1 ou200ml ulei2 linguri fãină± sare, piper Puneţi feliile de... Citeşte