Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 nov 2011 - Anul XVI, nr. 261 (4859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Dreptatea banului, dreptatea pumnului. Dreptate cu prea multe E-uri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici bine n-a fost coborât în pământ baschetbalistul american ucis în bătaie în România, unde îşi găsise echipă, că un alt sportiv, un rugbist, a luat-o şi el pe coajă de la nişte ţigănoi interlopi, din fericire nu mortal. Nici bine n-a fost ăsta caftit ca un şniţel, că un fotbalist de la Steaua s-a ales şi el cu craniul fracturat de purtătorul unei rozete de metal pe degete, chiar pe terenul unde meciul cu echipa Petrolul era în plină desfăşurare.

Ţara pumnului, deci. Ca să zică şi el ceva, unul dintre şefii SRI a recunoscut că aceste clanuri de interlopi sunt o pacoste naţională şi, din păcate, internaţională. Ah, ce noutate!

Regulile lor sunt la fel de dure ca ale mafioţilor, deşi mafioţii parcă erau ceva mai cizelaţi. Dar raza de activitatea acoperă acelaşi perimetru: trafic de droguri şi de cărniţă vie, violenţă, ucideri... Acestea şi altele sunt scrise pe cărţile de vizită ale membrilor clanurilor româneşti, care acţionează nu doar pe teritoriul nostru, fiind şi mână criminală de export.

Din existenţa clanurilor mafiote sunt destui care câştigă, inclusiv clasa politică, de unde li se trage una din principalele protecţii. La ultimele alegeri, într-unul din colegii, principalii candidaţi au apelat fiecare la câte un clan interlop, pentru a-şi rezolva micile hârâieli legate de democraţia votului. La fel cum, cândva, John Kennedy apelase la ajutorul Mafiei, pentru a câştiga alegerile.

Privind în profunzime, se constată că din clanurile interlope fac parte nu doar infractorii propriu-zişi, ci şi inşi în costume nepătate. Avocaţii, de pildă, care-i apără, alături de judecătorii care-i scot basma curată. Există avocaţi specializaţi în evaziunea lor penitenciară. Pentru societatea noastră, ei sunt un rău la fel de mare, poate şi mai mare, ca infractorii. Avocaţi care primesc bani fiindcă ştiu să ajungă interlop la judecători, ca să aranjeze procesele. Nu degeaba între avocaţi şi judecători sunt o grămadă de fire familiale: se cunună între ei, îşi botează copiii etc.

Acum câteva zile, unul dintre aceşti avocaţi, după ce şi-a scăpat clienţii acuzaţi de trafic de droguri de mare risc, declara public cu cinism: „S-a făcut dreptate.”

Dreptatea banului, dreptate pumnului. Dreptate cu mult prea multe E-uri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dreptatea banului, dreptatea pumnului. Dreptate cu prea multe E-uri.
 Vizualizări articol: 2186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Dreptatea banului, dreptatea pumnului. Dreptate cu prea multe E-uri5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei