Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 sep 2008 - Anul XIII, nr. 220 (3901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


Imaginea de premier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă votul uninominal rămâne incert (ceva îmi spune că în distileriile Cotrocenilor se pregăteşte o lovitură!), decalarea prezidenţialelor de parlamentare e certă la scrutinul din 30 noiembrie 2008.

În aceste condiţii, după cum am mai scris, rolul de locomotivă a partidului la parlamentare va reveni candidatului la postul de premier.

De aici o realitate cu care se vor confrunta, inevitabil, strategii de campanie ai partidelor.

Şi anume, dacă la alegerile anterioare, figuraţia candidaţilor la şefia guvernului a contat destul de puţin, în 2008, mai ales prin prezenţa la nivel central, rolul candidatului va fi extrem de important.

Suprapunerea prezidenţialelor cu parlamentarele punea în umbră personalitatea viitorului premier. Prim-planul campaniei revenea în covârşitoare parte personalităţii candidatului la preşedinţie. Acum campania va de posibilitatea afirmării depline a candidatului la funcţia de premier. Viitorul prim-ministru va deveni vedeta campaniei desfăşurate de un partid. De aici însă se va ivi o realitate ne mai întâlnită din 1990 până acum: rolul uriaş al personalităţii celui desemnat drept candidat la funcţia de premier. Chiar dacă votul uninominal va reduce din influenţa vedetei asupra procentajului obţinut de un partid, mai ales la nivel central, cu deosebire în dezbaterile de la televiziuni, prestaţia candidatului la şefia guvernului va conta serios.

De ce ar trebui să se ţină cont înainte de toate în orientarea acestei prestaţii?

Evident de necesitatea ca personalitatea candidatului să corespundă aşteptărilor electoratului în ce priveşte funcţia de premier.

Această regulă a funcţionat şi în cazul prezidenţialelor de până acum. S-ar putea obiecta că în toate campaniile pentru Cotroceni, candidaţii au promis şi chestiuni ţinând de prerogativele premierului. Da, aşa e. Numai că aceste promisiuni au corespuns aşteptărilor electoratului faţă de şeful statului: un soi de Tătuc bun la toate, un Ceauşescu ales prin vot direct şi universal.

În privinţa premierului, electoratul are deja o imagine formată. De la un candidat la funcţia de premier se aşteaptă înainte de toate angajamente, ţinând exclusiv de fişa postului. Nu credem că electoratul va fi sensibil la planul politico-ideologic sau la cel de politică externă. Pentru români, premierul e un soi de primar mai mare, un edil şef al primăriei.

Un enorm avantaj îl va avea Călin Popescu Tăriceanu. Premier în exerciţiu, el are posibilitatea să demonstreze în concret cum va fi şi va acţiona după ce va ajunge premier. Toate actele sale de prim-ministru de până la 30 noiembrie 2008 vor fi gesturi electorale.

Şi Theodor Stolojan e bine plasat din acest punct de vedere. Trece drept tehnocrat, dar mai ales drept om dintr-o bucată.

Prin raportare la această exigenţă, cel mai prost stă Mircea Geoană.

Dar, mai ştii?

Poate că PSD se răzgândeşte în privinţa candidaturii sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imaginea de premier.
 Vizualizări articol: 2848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Imaginea de premier4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A avut loc trimis de
(18 sep 2008, 16:49:37
Azi a avut loc la Craiova intalnirea activistilor din Oltenia cu Mircea Geoana, cuvantul sau a fost e-xe-cra-bil! Nu sunt mebru al niciunui partid, dar daca as fi membru PSD, mi-as da demisia imediat de rusine pentru "discursul" marelui lider! Daca vreti sa va convingeti, incercati pe posturile Tv sau pe internet. O insiruire de calomnii, minciuni spuse la foc automat si laudarosenie gaunoasa, asta este tot ce se poate retine din aceasta cuvantare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei