Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 sep 2008 - Anul XIII, nr. 208 (3889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comisiile de buget şi administraţie din Senat elimină taxa de poluare

Comisiile reunite de buget şi de administraţie ale Senatului au modificat, ieri, OUG 50/2008, astfel încât se menţine eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe auto, se elimină noua taxă de poluare, iar banii încasaţi de către stat până acum se restituie integral, indexate în funcţie de inflaţie.

Comisiile reunite de buget şi de administraţie ale Senatului au dezbătut, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Senatorii au adoptat 15 amendamente, care elimină complet taxa de poluare introdusă începând cu 1 iulie 2008 şi vechea taxă de primă înmatriculare, introdusă pe baza Codului Fiscal, care a funcţionat până în primul semestru al anului 2008.

De asemenea, senatorii celor două comisii au decis să restituie integral sumele încasate de stat pentru cele două taxe. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu, iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflaţiei.

Cele două comisii au adoptat un raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de lege privind OUG, cu 10 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi cinci abţineri.

 

„Problema a fost creată de Guvern”

„Problema a fost creată de Guvern, aşa că tot Guvernul, prin bugetul de stat, trebuie să o rezolve", şi-a susţinut preşedintele Comisiei de administraţie, liberal-democratul Dan Cârlan, amendamentele la ordonanţa Guvernului.

Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a replicat, însă, că, prin adoptarea amendamentelor, se poate întrerupe Programul "Rabla", derulat de instituţia pe care o conduce.

"Domnia sa a explicat că există acest pericol şi tocmai de aceea am introdus amendamentul care explicit obligă Guvernul ca restituirea sumelor să se facă nu din Fondul de Mediu, ci din bugetul de stat", a replicat Dan Cârlan.

 

Dispare o sursă de venit la Fondul de Mediu

El a completat că, la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2009, Guvernul va trebui să ia în calcul dispariţia unei surse de venit la Fondul de Mediu. Senatorul PD-L a arătat că în bugetul de stat pe 2009 trebuie să se prevadă surse financiare pentru restituirea sumelor către cetăţeni, dar şi pentru continuarea programelor susţinute de fondurile obţinute din taxa de mediu.

Potrivit unui alt amendament, sumele încasate de stat se restituie în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii de modificare a Ordonanţei 50/2008.

"În acest moment, Ordonanţa prevede doar că se restituie integral taxele: şi cea veche, instituită pe Codul Fiscal, şi cea nouă. Sumele restituite vor fi actualizate pe baza indicelui de inflaţie calculat de la data încasării de la cetăţean până la data restituirii către cetăţean", a explicat Cârlan.

 

Ordonanţa 50/2008, „spulberată”

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, s-a declarat nemulţumit că Ordonanţa 50/2008 a fost „spulberată”, pentru că era un act normativ conform cu solicitările UE privind instituirea unei taxe de poluare.

„Taxa este legală, este o taxă de mediu, nicidecum una fiscală. Toate amendamentele aprobate de către opoziţie nu fac altceva decât să permită intrarea în ţară a tuturor vechiturilor din vestul Europei. O să avem un grad de poluare foarte mare”, a avertizat senatorul PNL.

El a arătat că actul normativ aprobat de cele două comisii blochează finanţările unor obiective din domeniul protecţiei mediului.

La rândul său, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a completat că există peste 200 de primării care au accesat programe în acest domeniu, au primit deja o parte din finanţare, astfel că, prin adoptarea modificărilor legii, toate aceste proiecte vor fi blocate.

Aron Popa a susţinut că, dacă va fi adoptat proiectul de lege propus de comisii, Guvernul va trebui să restituie 1.300 de miliarde de lei.

„Este o sumă foarte mare”, a spus liberalul.

El a precizat că, personal, crede că acest act normativ va fi analizat „cu mai multă atenţie” la Camera Deputaţilor, astfel încât Ordonanţa 50/2008 să devină lege. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisiile de buget şi administraţie din Senat elimină taxa de poluare.
 Vizualizări articol: 349 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisiile de buget şi administraţie din Senat elimină taxa de poluare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei