Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2008 - Anul XIII, nr. 173 (3854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zona euro este în pericol de recesiune, avertizează analiştii

Ritmul de dezvoltare a economiei zonei euro încetineşte periculos de mult, sub impactul preţului ridicat al petrolului şi al aprecierii monedei unice, iar riscul stagnării sau chiar al recesiunii se adaugă celui legat de accelerarea inflaţiei, transmite AFP.

O serie de indicatori care măsoară starea economiei europene, publicaţi ieri, indică tendinţa negativă a acesteia.

Indicele compozit PMI, care măsoară încrederea la nivelul industriei prelucrătoare şi serviciilor, a ajuns în iulie la cel mai redus nivel atins din noiembrie 2001 şi semnalează contractarea activităţilor în aceste sectoare.

În plus, încrederea şefilor de companii din principalele economii din zona euro, Germania, Franţa şi Spania şi Italia, este scăzută.

În Germania, indicele privind climatul de afaceri, calculat de institutul Ifo, este la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

 

Încetinire economică bruscă

Tendinţa este similară în Franţa, unde încrederea la nivelul industriei a scăzut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, precum şi în Italia.

În Spania, guvernul a revizuit, ieri, în scădere semnificativă previziunile de creştere economică la 1,6% pentru acest an şi 1% în 2009, în timp ce rata şomajului este în creştere puternică.

"Încetinirea economică este mai bruscă şi mai rapidă decât ne-am aşteptat", a spus ministrul spaniol al Economiei, Petro Solbes.

În această situaţie, îngrijorarea consumatorilor este în creştere, alimentată de scumpirea energiei, precum şi a produselor alimentare.

"Zona euro este în pragul recesiunii (termen care indică două trimestre consecutive de scădere economică, n.r.", a declarat Stephane Deo, analist la UBS.

Dacă riscul recesiunii se va materializa, ar reprezenta o premieră pentru zona euro, înfiinţată în 1999.

Deo anticipează în cel mai bun caz un avans de 0,1% al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea şi al treilea, comparativ cu 0,8% în primele trei luni ale anului.

El a avertizat însă că este posibilă o scădere a PIB în aceste două trimestre.

Opinia sa este susţinută şi de Ben May, analist la Capital Economics.

Recesiunea pare deja instalată în sectorul industrial, unde comenzile sunt în scădere, iar tendinţa nu pare să se inverseze, excepţie făcând situaţia în care reducerea preţului petrolului, observată recent, va continua, a spus May.

Holger Schmieding, analist la Bank of America, nu a vorbit despre recesiune, dar consideră că indicatorii publicaţi ieri arată că "avansul economic european este pe cale se oprească".

 

Revizuirea estimărilor de creştere economică

Comisia Europeană a revizuit deja estimarea privind creşterea economică din zona euro la 1,7%, pentru 2008, de la 2,6% în 2007, şi ar putea fi nevoită să ia din nou o astfel de măsură.

Combinaţia dintre inflaţia ridicată, de 4% în iunie, şi care ar putea atinge 4,3% în iulie, cu ritmul lent de dezvoltare amplifică situaţia dificilă în care se află Banca Centrală Europeană.

Banca a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, dar măsura a fost criticată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la sfârşitul anului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zona euro este în pericol de recesiune, avertizează analiştii.
 Vizualizări articol: 341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zona euro este în pericol de recesiune, avertizează analiştii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei