Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iun 2008 - Anul XIII, nr. 145 (3826)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, locul cinci în ECE în funcţie de ponderea creditelor, în raport cu depozitele

România se numără printre statele cu cele mai solicitate sisteme bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE), ocupând locul cinci în regiune în funcţie de ponderea creditelor în raport cu depozitele, respectiv 122%, se arată într-o analiză Erste Bank.

"Am examinat raportul credite-depozite pe mai multe pieţe bancare, pentru a delimita pieţele cu finanţare mai sigură de cele mai solicitate. În general, creşterea depozitelor a fost mai lentă decât creşterea creditelor, ridicând raportul credite-depozite peste nivelul de 100% în anumite ţări. În multe dintre ţările ECE, penetrarea scăzută a creditelor asigură baza pentru o creştere solidă a creditelor în anii viitori", a declarat Günter Hohberger, analist specializat pe capital în sectorul bancar în cadrul Erste Bank, şi co-autor al raportului.

Astfel, cele mai solicitate sisteme bancare se regăsesc în Rusia (cu un raport credite/depozite de 161%), Ucraina (150%), Slovenia (141%), Ungaria (132%) şi România (122%).

Principalii vectori de impulsionare a creşterii creditelor în majoritatea ţărilor au fost creditele ipotecare şi de consum - o consecinţă a scăderii ratei şomajului, a creşterii PIB-ului pe cap de locuitor şi a cererii ulterioare tot mai mari pentru bunuri de larg consum şi locuinţe.

"Noile state-membre UE, Bulgaria şi România, precum şi Ucraina şi Rusia, vor oferi cele mai mari rate de creştere în anii următori, înregistrând o traiectorie de convergenţă cu nivelurile pieţelor mature. În ansamblu, estimăm că toate ţările ECE vor folosi potenţialul de recuperare pe care îl au, generând rate de creştere peste medie timp de mai bine de zece ani", a estimat Gernot Jany, analist Erste Bank.

Totodată, cererea pentru credite în monedă străină a crescut puternic în ţările din zona ECE, din cauza nivelului dobânzii de referinţă, mai ridicat pe aceste pieţe decât în zona euro. Cele mai puternice creşteri ale creditelor în monedă străină s-au înregistrat în Bulgaria (în urcare cu 86 % faţă de anul anterior), România (84%) şi Ucraina (75%).

Raportul Erste precizează că ţările cu o expunere mai ridicată la credite în valută străină se confruntă cu riscuri mai mari de neîndeplinire a obligaţiilor faţă de creditor, în cazul unei deprecieri a monedei locale.

În finalul raportului, analiştii băncii austriece recomandă "cumpărarea" de titluri Raiffeisen International şi OTP, apreciind că aceste instituţii de credit prezintă cel mai bun potenţial de creştere.

Pentru BRD Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania, specialiştii Erste acordă calificativul "acumulare", considerânt că aceste bănci au avut o evoluţie bună în ultimele câteva luni şi că există posibilităţi reduse de scădere a performanţelor.

Erste Bank este prezentă în România prin Banca Comercială Română (BCR), BCR Asigurări de Viaţă şi BCR Fond de Pensii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, locul cinci în ECE în funcţie de ponderea creditelor, în raport cu depozitele.
 Vizualizări articol: 315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, locul cinci în ECE în funcţie de ponderea creditelor, în raport cu depozitele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei