Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 mai 2008 - Anul XIII, nr. 121 (3802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producţia industriei uşoare va cunoaşte în 2008 o scădere mai puţin accentuată faţă de 2007

Producţia industriei uşoare va cunoaşte în acest an o scădere mai puţin accentuată faţă de anul trecut, de 2,2%, comparativ cu 8,6%, pentru revigorarea sectorului fiind nevoie de investiţii semnificative în design şi branding, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

În ceea ce priveşte produsele textile şi articolele de pielărie şi încălţăminte, CNP estimează o uşoară creştere a producţiei, cu 3% şi, respectiv, cu 0,5%, pe fondul intensificării cererii interne de astfel de produse, generată de creşterea veniturilor, se arată într-o analiză a Comisiei.

Pentru sectorul articolelor de îmbrăcăminte, CNP anticipează o ameliorare a trendului negativ din ultimii patru ani, tendinţă care se poate observa deja din rezultatele obţinute în primul trimestru al acestui an când producţia a scăzut cu numai 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În primul trimestru al anului 2007, comparativ cu primele trei luni din 2006, scăderea a fost de 18%.

"Pentru revigorarea acestui sector nu sunt necesare investiţii mari în tehnologie, ci în design şi branding, elemente esenţiale în cadrul acestei industrii, de aceea o ofensivă pentru promovarea brandurilor proprii ale companiilor româneşti, puţin cunoscute în afara României, poate stimula activitatea sectorului", se spune în raportul CNP.

 

Exporturi în creştere uşoară.

Anul trecut, exporturile aferente industriei uşoare au înregistrat o scădere cu 5,3% comparativ cu anul 2006. Pentru acest an, CNP estimează că exporturile se vor situa la un nivel valoric uşor superior, cu 0,6% faţă de anul anterior.

"Această evoluţie va fi susţinută în special de majorările exporturilor industriei de produse textile cu 4,3%, în condiţiile majorării producţiei industriale aferente cu 3%. De asemenea exporturile din industria de pielărie şi încălţăminte se vor majora ajungând la 1,56 miliarde de euro, în creştere cu 4,1% faţă de anul anterior, ca urmare a revenirii la creşterea pozitivă a producţiei industriale aferente", se menţionează în analiză.

În schimb, CNP prognozează continuarea diminuării exporturilor provenite din industria de articole de îmbrăcăminte şi în acest an, dar într-un ritm încetinit de 2,6%, faţă de 9,5% în anul anterior.

În privinţa importurilor de bunuri ale industriei uşoare, CNP anticipează o diminuare a creşterii de la 7,3% în 2007 la 2,4% în acest an.

Importurile industriei de produse textile, care deţin 60% din importul industriei uşoare, vor avea ritmul de creştere cel mai mic, de 1,2%, în timp ce importurile de articole de îmbrăcăminte şi de pielărie şi încălţăminte se vor majora cu 3,1% şi respectiv 5%.

 

Tendinţă de stabilizare.

În 2008, pentru evoluţia soldului operaţiunilor de comerţ exterior cu bunuri ale industriei uşoare, Comisia prognozează un excedent în valoare de 640 milioane de euro, cu tendinţă de stabilizare.

"În acest context, este important de menţionat faptul că deficitului aferent industriei de produse textile se va diminua uşor, cu 0,6%, în timp ce excedentul provenit din comerţul cu bunuri ale industriei de articole de îmbrăcăminte va cunoaşte o încetinire a ritmului de diminuare, de la 16,6% în 2007 la 4,3% în 2008. În ceea ce priveşte excedentul aferent industriei de pielărie şi încălţăminte, acesta va cunoaşte o oarecare revenire, ajungând până la o valoare de 300 milioane de euro", se spune în analiză.

Numărul mediu de salariaţi din industria uşoară va continua să se reducă şi în acest an, în special în sectorul articolelor de îmbrăcăminte, în care numărul de salariaţi se va diminua cu 5.000 de persoane, în principal pe fondul diminuării activităţilor aferente.

În sectorul produselor textile, există pentru acest an o tendinţă de menţinere a numărului existent de salariaţi, pe fondul creşterii producţiei industriale.

Numărul mediu de salariaţi din industria pielăriei şi încălţămintei se va menţine în trendul din ultimii ani, de creştere uşoară.

Câştigurile salariale medii brute din industria uşoară se vor încadra într-un trend ascendent, astfel că în 2008 creşterea va fi de 15% pentru sectorul de încălţăminte, de 14,4% pentru produse textile şi de 13,8% pentru articole de îmbrăcăminte.

Câştigurile salariale din industria uşoară, se vor situa aproape de creşterea medie pe economie, fapt ce nu va aduce modificări semnificative în ierarhizarea celor două sectoare în topul câştigurilor salariale din industrie, se mai spune în raportul CNP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producţia industriei uşoare va cunoaşte în 2008 o scădere mai puţin accentuată faţă de 2007.
 Vizualizări articol: 317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producţia industriei uşoare va cunoaşte în 2008 o scădere mai puţin accentuată faţă de 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei