Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Producătorii agricoli pichetează din 19 martie sediile mai multor instituţii

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) va picheta din 19 martie, timp de trei zile, sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Guvernului.

"Am hotărât ca începând din data de 19 martie să pichetăm cele patru instituţii, iar dacă nu se vor rezolva solicitările, până pe 22 martie, suntem hotărâţi să organizăm un miting major în Bucureşti, cu participarea câtorva mii de fermieri şi chiar blocarea unor instituţii la nivel local", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Protestele vor avea loc între orele 11 şi 17, iar la fiecare sediu vor picheta 50-100 de producători agricoli din mai multe zone ale ţării, conform Ligii.

 

Revendicări.

Principalele trei revendicări ale agricultorilor sunt plata subvenţiilor pe suprafaţă din fonduri UE, reducerea costului cu motorina din agricultură şi repararea sistemelor de irigaţii.

Potrivit lui Cucu, lucrările de irigaţii nu au început deocamdată, deşi agricultorii au nevoie să ude terenurile, întrucât în unele zone, precum Bărăganul de nord, Dobrogea, sudul Moldovei, deja au apărut semne de secetă.

"Nu se fac remedieri pentru că trebuie organizată o licitaţie şi abia acum se pregăteşte caietul de sarcini. Este însă nevoie de irigaţii foarte repede, pentru că deja în unele zone au apărut semne de secetă. (...) Dacă situaţia cu irigaţiile nu se rezolvă rapid efectele negative se vor vedea la culturile de toamnă, dar şi la cele de primăvară. Problemele vor fi mult mai mari decât anul trecut, pentru că venim după un an cu secetă. Pierderile pot merge, în unele zone, până la trei sferturi din producţie", a spus Cucu.

O altă problemă menţionată de LAPAR este creşterea preţurilor la îngrăşămintele chimice, care s-au scumpit cu 50% faţă de toamna anului trecut şi "nu contenesc să crească".

"Inclusiv în această săptămână preţurile au crescut cu 5-10%", a spus Cucu.

Organizaţia patronală a producătorilor de îngrăşăminte chimice din România, Nitrofosfor, a anunţat în urmă cu o săptămână că preţurile la îngrăşămintele pe bază de azot nu vor creşte pe perioada campaniei agricole de primăvară, respectiv până la 31 iulie, după ce Guvernul a majorat subvenţiile acordate la plata gazelor. Agricultorii cred însă că protocolul dintre combinatele chimice şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru menţinerea preţurilor la un anumit nivel, nu este respectat.

 

Subvenţii.

Legat de subvenţii, preşedintele LAPAR a mai afirmat că acestea trebui plătite cât mai repede, pentru că reprezintă principala sursă de finanţare a fermierilor pentru înfiinţarea culturilor de primăvară.

În ceea ce priveşte reducerea costurilor cu motorina, agricultorii spun că preţul plătit ar trebui să fie la jumătatea celui din prezent, prin subvenţii şi reducerea accizei. Guvernul a aprobat miercuri acordarea unei subvenţii de un leu pe litru, acelaşi nivel ca şi anul trecut, dar un act normativ pentru reducerea accizei nu a fost deocamdată adoptat.

LAPAR solicită reducerea accizei până la nivelul de 21 de euro pe tonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii agricoli pichetează din 19 martie sediile mai multor instituţii.
 Vizualizări articol: 318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii agricoli pichetează din 19 martie sediile mai multor instituţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte