Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Info economic

Credite în creştere

Creşterea creditului acordat firmelor şi populaţiei s-a accelerat, în prima lună a anului, la 66,8%, faţă de soldul din ianuarie 2007, ajungând la 154,25 miliarde de lei, evoluţie sprijinită de avansul puternic, de 89,1%, a împrumuturilor în valută, potrivit datelor BNR.

Dinamica din ianuarie a fost mai accentuată decât cea din ultima lună a anului trecut, când creşterea creditului neguvernamental s-a plasat la 60,4%.

Creditul în lei a urcat cu 45,7%, comparativ cu ianuarie 2007, la 69,33 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută au ajuns la 84,91 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al BNR.

În termeni reali, avansul creditului neguvernamental a fost de 55,5%.

Componenta în lei a urcat, în termeni reali, cu 35,8%, iar avansul împrumuturilor în valută, exprimat în monedă străină, a fost de 74,1%.

Populaţia s-a îndreptat preponderent către creditul în valută, unde creşterea a fost de 143%, la 40,2 miliarde lei, faţă de 43%, dinamica finanţărilor în lei acordate persoanelor fizice. Soldul creditelor în lei pentru populaţie a fost de 33,9 miliarde lei.

Comparativ cu decembrie 2007, creditul neguvernamental a crescut în luna ianuarie cu 4,1% (3,2% în termeni reali).

 

Bursa, cea mai mare creştere din 2008

Preţurile acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat cea mai mare creştere medie din acest an, de 4,3%, impulsionate de avansul înregistrat de BRD şi Petrom, care au urcat cu 6,81%, respectiv 5,24%.

Indicii BET şi BET-C au avut ieri cele mai importante avansuri din 2008, de 4,62% şi, respectiv, 4,33%. Indicele general al pieţei, BET-C, a avut chiar o creştere cu 4,53% în jurul orei 14:00.

Nivelul de 7.641,88 de puncte al indicelui BET a fost depăşit doar la 30 ianuarie, când la închiderea şedinţei valoarea acestuia a fost de 7.802,62 de puncte. La finele zilei, BET-C avea o valoare de 5.348,28 de puncte, care, de asemenea, nu a mai fost atinsă de trei săptămâni.

Totodată, societăţile de investiţii financiare (SIF) au închis şedinţa de ieri, cu un avans mediu de 6,11%, dar cele cinci fonduri au avut de la începutul anului şi o creştere zilnică mai accentuată, de 6,28%, în data de 25 ianuarie.

Cu toate acestea, de la începutul anului, piaţa a rămas cu o pierdere medie de 19,76%, cele zece companii lichide sunt cu 22,22% sub nivelul de la finele lui 2007, iar cele cinci societăţi de investiţii financiare au un minus de 21,63% faţă de ultima şedinţă din 2007.

 

Economia din zona euro nu este imună la criza din SUA

Economia din zona euro nu este imună la criza din Statele Unite, a declarat, ieri, Jürgen Stark, director executiv în cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), responsabil pentru politica monetară implementată de statele din zona euro, citat de AFP.

"Am devenit mai rezistenţi la şocurile externe, dar nu suntem imuni la ceea ce se întâmplă în Statele Unite", a menţionat reprezentantul BCE pentru publicaţia germană Wirschaftswoche.

În ceea ce priveşte comerţul, relaţia cu Statele Unite a pierdut din importanţă într-o anumită măsură, întrucât alte pieţe au devenit mai importante pentru exportatorii europeni, a subliniat Stark, care a indicat în mod special cazul Germaniei şi Europei Centrale şi de Est.

Totuşi, pieţele financiare sunt interconectate într-o asemenea măsură încât nu poate fi vorba de o separare completă a economiei europene de cea a Statelor Unite, a mai spus Stark.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Info economic.
 Vizualizări articol: 3019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Info economic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte