Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Estimări de la minister

Agricultorii vor cultiva mai mult porumb şi floarea-soarelui

Suprafeţele însămânţate în primăvara acestui an cu porumb şi floarea-soarelui vor fi mai mari decât anul trecut, o creştere semnificativă, de peste 25%, fiind înregistrată în cazul porumbului, estimează Ministerul Agriculturii.

Suprafaţa care va fi însămânţată cu porumb în primăvara acestui an este estimată la 2,67 milioane de hectare, faţă de 2,11 milioane de hectare anul trecut, în timp ce terenurile cultivate cu floarea-soarelui vor totaliza circa 867.000 de hectare, faţă de cele aproximativ 831.000 hectare de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Însămânţatul porumbului începe în luna aprilie-mai, în funcţie de vreme, iar floarea-soarelui este cultivată în perioada 25 martie-5 aprilie.

 

Redresarea producţiei.

Creşterea suprafeţelor cultivate cu porumb şi floarea-soarelui ar ajuta la redresarea producţiei agricole, după ce seceta a redus semnificativ recolta în anul trecut. Astfel, producţia de porumb a totalizat în 2007 circa 3,7 milioane de tone, reprezentând mai puţin de jumătate din nivelul anului precedent, dar şi cea mai redusă cantitate din ultimii 17 ani. Recolta de floarea-soarelui a fost de asemenea cea mai redusă de după 1990, totalizând aproape 519.000 de tone.

Agricultorii nu sunt însă la fel de optimişti ca Ministerul Agriculturii, întrucât întâmpină mai multe probleme în această campanie de primăvară, cum ar fi cantitatea redusă de sămânţă, care ar acoperi jumătate din necesităţi, cât şi preţul ridicat al acesteia.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de sămânţă de porumb destinată acestei campanii de primăvară, la fel ca şi în cazul altor culturi, a fost diminuată, totalizând circa 22.000 de tone. La floarea-soarelui cantitatea disponibilă este de 3.180 de tone.

"Firmele specializate fac eforturi pentru a importa cantităţi importante de sămânţă din ţările UE şi din afara UE pentru a asigura necesarul de sămânţă", a declarat Gheorghe Hedeşan, director în Ministerul Agriculturii.

 

Probleme.

Scumpirea motorinei, prin creşterea accizei, este de asemenea o problemă, având în vedere că nivelul sprijinului a rămas acelaşi ca şi anul trecut, de un leu pe litru. De altfel, agricultorii au solicitat reducerea accizei pentru motorina folosită în agricultură, dar o măsură în acest sens nu a fost deocamdată adoptată.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru campania de primăvară, fermierii speră să primească subvenţia pe hectar din fonduri UE, de circa 50 euro, cât mai curând, pentru a o folosi în această primăvară. Nu există însă certitudini privind data la care vor fi plătite subvenţiile. Iniţial Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură estima că va începe plăţile în decembrie, data fiind mutată ulterior la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie. Şi acest termen ar putea să nu fie respectat, premierul Călin Popescu Tăriceanu declarând vineri, la Galaţi, că plăţile vor începe în aprilie.

 

Nemulţumiri.

De altfel, incertitudinea privind sprijinul pe care îl primesc este o altă nemulţumire a agricultorilor, care se plâng că nu îşi pot face "socotelile", pentru că nu ştiu câţi bani vor primi şi când îi vor primi.

"Sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru culturile de primăvară sunt subvenţia pentru motorină, creditul agricol, SAPS-ul (plăţile unice pe suprafaţă de la UE) şi avem acum în curs de aprobare un sprijin pentru horticultură şi pentru sfecla de zahăr, de 30 de lei pe tonă, pentru soia şi orez, de 300 de lei pe tonă", a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Agricultorii au întâmpinat probleme şi la însămânţările din toamnă, însă atunci au beneficiat de subvenţia sub formă de bonuri valorice, acordată ca şi compensaţie după secetă.

Suprafaţa cultivată cu grâu, cea mai importantă cultură de toamnă, a crescut la 2,15 milioane de hectare, de la circa două milioane de hectare în anul precedent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii vor cultiva mai mult porumb şi floarea-soarelui.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii vor cultiva mai mult porumb şi floarea-soarelui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte