Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezvoltare regională

Ajutor de stat pentru investiţii mari şi crearea de noi locuri de muncă

Firmele care investesc peste 100 de milioane de euro şi creează cel puţin 500 de locuri de muncă vor primi, în anumite condiţii, sume nerambursabile de la bugetul de stat, dacă Guvernul aprobă un proiect de hotărâre privind dezvoltarea regională, elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Proiectul detaliază schema de ajutor de stat în cazul investiţiilor mari pentru dezvoltare regională, care va corespunde reglementărilor europene în domeniul, iar, până în 2013, bugetul pentru aceste ajutoare va reprezenta echivalentul în lei a 575 milioane euro.

Bugetul mediu anual va fi de 115 milioane euro, în limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor cinci ani.

Odată convenită cu experţii Comisiei Europene, toate sumele acordate marilor investitori vor fi aprobate după principiile schemei de ajutor de stat, unele dintre proiecte urmând să fie aprobate la nivel naţional, fără ca documentaţia să primească şi avizul CE.

Până în prezent, toate eventualele ajutoare de stat în cazul investiţiilor erau notificate individual Comisiei Europene.

 

Condiţii.

Firmele care solicită ajutor de stat pentru dezvoltare regională trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţii: intenţionează să realizeze o investiţie iniţială cu o valoare care depăşeşte echivalentul în lei a 100 milioane de euro, iar valoarea costurilor eligibile depăşeşte echivalentul în lei a 50 milioane euro şi creează cel puţin 500 de noi locuri de muncă; nu înregistrează debite restante la bugetul general consolidat; nu se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau alte situaţii reglementate de lege; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat; la momentul solicitării ajutorului de stat prezintă un plan de investiţii; nu realizează investiţii şi nu creează locuri de muncă în pescuit, acvacultură, industria cărbunelui, siderurgie, transport, construcţii de nave maritime, fibre sintetice, producţia primară a produselor agricole.

De asemenea, sunt interzise ajutoarele legate de activităţile de export, mai precis ajutoarele legate de cantitatea exportată, de înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activitaţile de export, precum şi ajutoarele de stat care favorizează utilizarea produselor naţionale în detrimentul produselor din import.

Pentru orice ajutor acordat în cadrul schemei pentru proiecte mari de investiţii nenotificabile, autoritatea competentă va furniza Comisiei Europene documentaţia în termen de 20 de zile.

Ajutoarele de stat care depăşesc echivalentul în lei a 30 milioane euro în regiunea Bucureşti – Ilfov şi 37,5 milioane euro în celelalte regiuni vor fi notificate individual Comisiei Europene.

Aportul beneficiarului trebuie să fie de cel puţin 25% din costurile eligibile, sub o formă care să nu facă obiectul nici unui alt ajutor public.

 

Patru beneficiari pe an.

Plafonul ajutorului de stat este calculat după mai multe criterii, printre care valoarea investiţiilor eligibile, nivelul fondurilor structurale accesate, regiunea unde sunt efectuate investiţiile.

Potrivit proiectului, numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat acordat în următorii cinci ani este de 16 companii, numărul mediu anual fiind de 4 firme.

Un astfel de ajutor de stat a fost solicitat şi de Ford, câştigătorul privatizării Automobile Craiova, acordarea de sume conform schemei de ajutor aprobate de Comisia Europeană fiind una dintre clauzele contractului de privatizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ajutor de stat pentru investiţii mari şi crearea de noi locuri de muncă.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ajutor de stat pentru investiţii mari şi crearea de noi locuri de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte