Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pericol major de spirală preţuri-salarii

Creşterea salariilor trebuie corelată cu productivitatea muncii, întrucât există un pericol major în apariţia unei spirale preţuri-salarii, fenomen greu de stăpânit odată declanşat, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru că vedem un pericol major în spirala preţuri-salarii. Ştim din experienţa altor state, când spirala se declanşează, este greu de stăpânit, se creează un cerc vicios din care toată lumea pierde", a afirmat Isărescu, după o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Cei trei oficiali s-au întâlnit, ieri, pentru a discuta pe tema coordonării politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele ale băncii centrale privind atingerea ţintei de inflaţie în 2008.

Guvernatorul BNR a salutat angajamentul Guvernului privind adoptarea unei politici salariale raţionale şi corelarea creşterii salariilor cu avansul productivităţii.

"Este bine de notat că o asemenea relaţie este de natură să ajute nu doar la menţinerea unei inflaţii scăzute, dar cred că o să dea stabilitate monedei naţionale, în timp. Este evident că nu pot coexista creşteri salariale peste creşterea productivităţii în acelaşi timp cu aprecierea cursului", a spus Isărescu, reafirmând că BNR îşi va face datoria.

Oficialul BNR a mai spus că majorări salariile peste cele ale productivităţii, adunate în timp, se răsfrâng asupra ratei de schimb a monedei naţionale.

Riscurile generate de creşterea salariilor peste avansul productivităţii au fost puse în discuţie în repetate rânduri de către oficialii băncii centrale, una dintre consecinţele acestui fenomen fiind creşterea preţurilor.

Guvernatorul BNR a reafirmat, marţi, că banca centrală va lua toate măsurile necesare pentru înregistrarea unei traiectorii dezinflaţionite pe termen mediu.

"Vom rămâne în continuare agresivi", a spus Isărescu.

El a adăugat că următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc la 20 martie.

BNR a majorat, luni, dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, şi a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol major de spirală preţuri-salarii.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pericol major de spirală preţuri-salarii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Degeaba trimis de
( 6 feb 2008, 19:16:47
Domnul Isareascu care are un salariu de 3oo milioane vechi uita intentioinat ca trebuia de mult sa faca un lucru fundamental ;acela de a spune romanilor ca economia este la pamint si sa nu incerece la nesfirsit sa deregleze ceea ce el sustine .adica economia de piata.In rest toate calculele sunt baliverne,
2.   Greata trimis de
( 7 feb 2008, 09:15:33
Prostii. pentru ei au bani dar pentru noi nimic. Primesc bani sa doarma in scaune de demnitari. Ar trebui dati jos si lasati sa traiasca si ei cu un salariu de 400 de lei pe luna si sa_i vedem atunci. Mi-e greata !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei