Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 dec 2007 - Anul XII, nr. 304 (3672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2008

30%, creşterea preţului la gaze pentru populaţie

E.ON Gaz România estimează că preţul gazelor pentru populaţie va urca cu 10% în luna ianuarie 2008 şi cu 30% pentru întregul an, ca urmare a avansului preţului gazelor din import, a anunţat, luni, distribuitorul de gaze controlat de grupul german E.ON.

"Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10 % începând din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30 % este de aşteptat pentru întreg anul 2008”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, Achim Saul.

Vosganian zice mai puţin.

Afirmaţiile oficialului E.ON Gaz România transmit un mesaj diferit de cel al ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Ministrul a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie pentru întregul an la gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, estimată la 3,8% plus/minus un punct procentual.

"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist. (...) Alinierea preţurilor la gaze se va face de aşa manieră să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.

Potrivit unor surse din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), gazele de import vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, respectiv cu 15%-16%, preţul urmând să ajungă la 360-365 dolari/1.000 metri cubi.

Preţul gazelor importate de România se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia.

De asemenea, pentru moment, preţul gazelor din producţia internă, care se situeză la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, nu va creşte, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.

Petrolul dictează preţul la gaze.

Oficialul E.ON Gaz România a arătat că preţul gazelor de pe piaţa românească este influenţat de cel al petrolului, care a urcat puternic în ultimele luni, astfel că, la 1 ianuarie gazele din import vor costa cu circa 20% mai mult, iar până la finele anului viitor este aşteptată o creştere de aproximativ 60%.

"Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de preţul petrolului comercializat pe pieţele internaţionale. În ultimele luni, preţul petrolului pe pieţele internaţionale şi-a continuat tendinţa ascendentă. Preţul gazelor naturale urmează aceeaşi tendinţă ascendentă. Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2008 preţurile gazelor naturale de import vor creşte şi pentru România cu aproape 20%, iar până la sfârşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ 60 %, dacă preţul petrolului îşi menţine acelaşi nivel ridicat", a adăugat Saul.

Cei doi producători importaţi de gaze din România, Romgaz şi Petrom, asigură aproximativ 60% din necesarul de gaze, iar 40% provine prin importuri indirecte din Rusia.

Dificultăţi pentru E.ON.

Potrivit preşedintelui CA al E.ON Gaz România, modificările de preţ, indiferent dacă gazele sunt importate sau provin din producţie internă, se reflectă în preţul pentru consumatori.

"Prin urmare, evoluţiile de pe pieţele internaţionale din ultima perioadă vor avea, din păcate, un impact şi asupra preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii din România", a continuat Saul.

Saul menţionează că dacă preţul gazelor pentru consumatori nu va fi majorat astfel încât să reflecte creşterea costurilor de achiziţie a gazelor naturale începând de la 1 ianuarie 2008, E.ON Gaz România va avea dificultăţi în asigurarea necesarului de gaze pentru unii consumatori, întrucât nu va putea să cumpere gaze din import.

"Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un preţ de vânzare inferior preţului de achiziţie al acestora. În consecinţă, este posibil ca furnizarea către unii consumatori să trebuiască să fie redusă sau sistată chiar şi în zile friguroase, din cauza faptului că nu vor fi cantităţi de gaze naturale suficiente pe piaţa românească", a adăugat Saul.

Program de aliniere a preţurilor.

Oficialii ANRE, autoritatea care monitorizează şi reglementează pieţele de electricitate şi gaze, au afirmat, în luna noiembrie, că anul viitor se va continua programul de aliniere a preţurilor la gazele naturale, la care România s-a angajat în 2004.

Potrivit acelui angajament, preţul gazelor din producţia internă ar fi trebuie să se ridice, până la 1 ianuarie 2007, la nivelul celui la gazele din import, însă autorităţile au solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului, care expiră la finele anului viitor.

De asemenea, autorităţile române au invocat de mai multe ori un calendar al alinierii preţului gazelor din producţia internă la cel al gazelor in import, dar acest document nu a fost niciodată prezentat public.

Vosganian a anunţat în vara acestui an că România ar putea solicita Comisiei Europene să prelungească perioada necesară alinierii tarifelor, până în 2010, până în prezent nefiind făcut nici un demers.

Şi Distrigaz vrea scumpire.

Preţul la gaze naturale trebuie să crească anul viitor, întrucât este inferior celui din Uniunea Europeană, iar România s-a angajat să alinieze în timp preţurile la valorile din blocul comunitar, consideră reprezentanţii Distrigaz Sud, companie controlată de grupul Gaz de France.

"Suntem în aşteptarea deciziei autorităţilor privind stabilirea preţului gazului, având în vedere că pentru aprovizionarea cu gaze şi distribuţia acestora în 2008 o creştere a preţului este necesară", spun oficialii Distrigaz Sud.

Achim Saul, preşedintele CA al E.ON Gaz România:

„O majorare de aproximativ 30 % este de aşteptat pentru întreg anul 2008”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 30%, creşterea preţului la gaze pentru populaţie.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
30%, creşterea preţului la gaze pentru populaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă Caramel 4 porţii - 50 minute 1 l lapte 200g zahăr 4 ouă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 linguriţă scorţişoară 1/2 linguriţă nucşoară rasă Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia, scorţişoara, nucşoara şi zahărul. Se amestecă în vas... Citeşte