Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 nov 2007 - Anul XII, nr. 261 (3635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moştenitorii Malaxa şi Auschnit decid după listarea Fondului Proprietatea ce fac cu deţinerea de 8%

Moştenitorii industriaşilor Malaxa şi Auschnit, cu participaţii la Fondul Proprietatea reprezentând aproape 8% din capital, vor lua o decizie privind păstrarea sau vânzarea titlurilor după listarea acestuia la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în funcţie de evoluţia cotaţiilor acţiunilor.

"Având în vedere calitatea portofoliului Fondului Proprietatea, credem în potenţialul de creştere al acestor acţiuni, astfel că acţionarii pe care îi reprezint aşteaptă momentul listării. După această dată, urmează a fi luată o decizie în funcţie de evoluţia pieţei, însă este cert că nu se are în vedere o vânzare masivă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Corin Trandafir, avocat partener al Rubin Meyer Doru Trandafir, reprezentantul juridic al familiilor Malaxa şi Auschnit.

El a precizat că moştenitorii lui Nicolae Malaxa au primit 1.080.578.000 acţiuni, reprezentând 7,58% din capitalul Fondului Proprietatea, participaţia urmaşilor lui Max Auschnit fiind de 0,2697%, respectiv 37.697.416 acţiuni.

"Credem că în prezent prioritatea este reprezentată de urgentarea formalităţilor de listare, astfel încât acţiunile să poată fi tranzacţionate în mod transparent şi despăgubirile acordate să devină efective. Procesul de listare a întârziat nepermis de mult, orice amânare suplimentară fiind de natură să provoace daune acţionarilor Fondului Proprietatea", a spus Trandafir.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Păunescu, listarea Fondului la BVB ar putea avea loc în luna iunie a anului viitor, operaţiunea presupunând mai multe etape, printre care evaluarea portofoliului Fondului, autorizarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi înscrierea la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv.

Stabiliţi în America, moştenitorii celor doi industriaşi au primit, în toamna anului trecut, titluri de despăgubire în valoare cumulată de 1,1 miliarde lei pentru bunuri confiscate de regimul comunist, reprezentând cele mai mari despăgubiri recunoscute de statul român.

"Cererea de conversie (a titlurilor de despăgubire în acţiuni - n.r.) a fost făcută după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 81/2007, care a relansat procesul de listare a Fondului Proprietatea şi a îmbunătăţit portofoliul deţinut de acesta. Cererea a fost făcută numai după adoptarea acestei ordonanţe, pentru că până atunci Fondul Proprietatea părea un proiect abandonat. Conversia a avut loc la începutul lunii octombrie", a explicat Trandafir.

Printre activele revendicate de familia Malaxa se numără Faur Bucureşti (fosta uzină Nicolae Malaxa), Republica Bucureşti (denumită în trecut Uzina de Tuburi şi Oţelării) şi Combinatul Siderurgic Reşiţa (fostele Uzine şi Domenii Reşiţa).

De asemenea, Malaxa a mai cerut măsuri reparatorii pentru titlurile deţinute la uzinele Unio Satu-Mare, Tohanul Vechi, Carom, Astra Vagoane Arad, Cugir, Întreprinderea Optica Română şi Societatea de Investiţii Imobiliare SAR.

Moştenitorii lui Max Auschnit au primit despăgubiri pentru participaţiile deţinute la fostele Uzine şi Domenii Reşiţa, Uzinele Metalurgice Unite "Titan, Nădrag, Călan", Astra Vagoane Arad şi Societatea Magazinele Unite de Fierărie şi Ferrum.

Evaluarea a fost realizată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, iar modul de calcul al despăgubirilor a plecat de la valoarea activului net de la nivelul anilor '40, prin indexarea cu rata inflaţiei din această perioadă.

Până la listarea Fondului, foştii proprietari nu pot valorifica titlurile primite în contul despăgubirilor. Ei pot, însă, opta pentru încasarea în numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie să aştepte listarea Fondului, pentru a vinde acţiunile pe piaţa de capital.

Începând cu luna octombrie 2007, foştilor proprietari de imobile naţionalizate li s-a dat dreptul de a opta cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despăgubire.

Astfel, persoanele care au ales plata în numerar în contul despăgubirilor, în limită de 500.000 de lei, pot depune cererile la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor de la 1 octombrie, timp de şase luni.

În cazul celor care aleg transformarea titlurilor de despăgubire, respectiv a titlurilor de conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, conversia se va realizează la valoarea nominală, de un leu, până la momentul înregistrării Fondului la CNVM ca societate de investiţii de tip închis.

Procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată de la data înregistrării Fondului la CNVM şi va reîncepe în ziua de luni a celei de-a doua săptămâni calendaristice ulterioare primelor 60 de şedinţe de tranzacţionare a acţiunilor Fondului, potrivit ordonanţei 81/2007 de modificare a legislaţiei privind Fondul Proprietatea, aprobată de Guvern la finele lunii iunie.

Astfel, foştii proprietari care obţin titluri de despăgubire, dar nu fac conversia în acţiuni la Fondul Proprietatea până la înregistrarea acestuia, vor aştepta circa trei luni de la momentul listării la bursă şi vor preschimba titlurile la valoarea de piaţă a acţiunilor, şi nu la valoarea nominală.

Conversia se va realiza prin împărţirea valorii despăgubirii menţionate în titlul de despăgubire, respectiv în titlul de conversie la preţul mediu ponderat de tranzacţionare al acţiunilor.

În prima săptămână în care se reia conversia, se va avea în vedere preţul mediu ponderat din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare, iar după acest interval, preţul mediu ponderat va fi calculat pentru ultimele 60 de şedinţe de tranzacţionare.

Dacă preţul acţiunilor Fondului Proprietatea va avea o evoluţie ascendentă la Bursă, foştii proprietari vor primi mai puţine acţiuni, decât în cazul în care fac conversia titlurilor de despăgubire înainte de înregistrarea Fondului.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele şi pe seama statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român, corespunzător despăgubirilor acordate şi care urmează să fie valorificate prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra titluri de plată.

Numărul persoanelor fizice care deţin atestat de acţionar la Fondul Proprietatea a ajuns, la începutul lunii octombrie, la 2.476, valoarea titlurior reprezentând 11,26% din capitalul social, diferenţa, de 88,74%, aflându-se la stat, sub administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Capitalul Fondului a ajuns la finele anul trecut la 16,41 miliarde de lei, cu circa 15% peste nivelul de la începutul anului, şi este asigurat printr-un portofoliu de participaţii la diferite companii de stat sau privatizate, precum şi din venituri din privatizări.

Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moştenitorii Malaxa şi Auschnit decid după listarea Fondului Proprietatea ce fac cu deţinerea de 8%.
 Vizualizări articol: 333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Moştenitorii Malaxa şi Auschnit decid după listarea Fondului Proprietatea ce fac cu deţinerea de 8%5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei