Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 oct 2008 - Anul XIII, nr. 250 (3931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eşec

Producătorii agricoli suceveni n-au argumente în faţa hipermarketurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Reprezentanţi ai producătorilor agricoli din judeţul Suceava s-au întâlnit, ieri, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, cu reprezentanţii hipermarketurilor Metro, Selgros şi Carrefour, la Palatul Administrativ.

La întâlnirea care a durat aproximativ o oră, au participat reprezentaţi ai Uniunii Fermierilor Bucovineni, asociaţiei cultivatorilor de cartofi, ai pomicultorilor, asociaţiei crescătorilor de vaci cu lapte, asociaţiei crescătorilor de taurine, ai apicultorilor şi câţiva fermieri, iar din partea administraţiei au fost prezenţi preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, primarul de Suceava, Ion Lungu, şi Dragoş Juravle, consilier la cabinetul lui Gheorghe Flutur, fost director al Direcţiei Agricole şi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

„Intenţionăm să găsim soluţii pentru ca producătorii români să intre în reţeaua marilor magazine, pentru că sunt puţin îngrijorat de soarta produselor autohtone”, a motivat Flutur scopul întâlnirii.

Primarul Lungu le-a amintit reprezentanţilor celor trei hipermarketuri sprijinul de care s-au bucurat din partea autorităţilor locale şi judeţene atunci când au început investiţiile în Suceava şi le-a sugerat că ar fi bine ca şi ei să ajute autorităţile în acest demers, bineînţeles, în condiţiile impuse de piaţă la raportul preţ-calitate.

 

Hipermarketurile nu cumpără lapte cu bidonul şi nici carne cu kilogramul

Producătorii de cartof şi măr s-au plâns că nu-şi pot vinde produsele decât în pieţe, dar şi aici a scăzut cererea din cauza schimbării mentalităţii cumpărătorului, care nu mai cumpără legume şi fructe cu sacii, ci cu sacoşa, de câte ori are nevoie.

La lapte şi carne producătorii au acuzat procesatorii, care menţin pe piaţă „o situaţie ambiguă” şi cresc preţurile în drumul produsului către cumpărător. Aceeaşi problemă o au şi apicultorii, care îşi vând marfa către procesatori sau intermediari. „Mierea polifloră o vinzi cu 6 lei kilogramul la procesator şi o cumperi cu 18 lei kilogramul din magazin”, a spus un apicultor.

Cei trei reprezentanţi ai Metro, Selgros şi Carrefour Suceava au anunţat din start că ei nu au nici o legătură cu tema întâlnirii, deoarece magazinele de la Suceava nu au compartiment de achiziţii contracte, dar le-au explicat celor prezenţi că o reţea de magazine nu poate cumpăra lapte sau miere cu bidonul şi nici carne cu kilogramul, iar în judeţul nostru cantitatea de mere şi cartofi care se vinde în hipermarketurilor este foarte redusă, comparativ cu Iaşiul, de exemplu. „La noi, contractele se negociază şi se încheie spre sfârşitul anului. Asociaţiile dumneavoastră să desemneze o persoană care să pregătească o ofertă fermă, cu condiţiile de calitate, siguranţă alimentară şi ambalare prevăzute de lege şi să negocieze cu noi. Nu cu noi cei de aici, ci cu colegii noştri care se ocupă de cumpărări”, a spus reprezentantul Carrefour.

Reprezentanţii Metro au ţinut să puncteze că există şi producători suceveni care îşi vând marfa în hipermarketurilor, iar cei mai puternici sunt chiar furnizori naţionali, în toată reţeaua de magazine, precum Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc sau Dorna Lactate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii agricoli suceveni n-au argumente în faţa hipermarketurilor.
 Vizualizări articol: 13544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Producătorii agricoli suceveni n-au argumente în faţa hipermarketurilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei