Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 54 (8583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mario Lucaci, recital de pian, duminică, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava

Miercuri, 6 Martie 2024 (09:41:28)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava va avea loc duminică, 10 martie 2024, începând cu ora 17:00, recitalul de pian susținut de Mario-Victor Lucaci, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, profesor coordonator dr. Roxana Ota, coordonator proiect, prof. Johannes Raimund Onesciuc. Din program: J.S.Bach – Preludiu și fuga Nr. 20 caietul 2 în La minor; L.van Beethoven – Sonata Op. 31 Nr. 2 „Tempest”, A. Scriabin – Studiu Op. 8, Nr. 12, F. Lisz- Studiul stranscedental, Nr. 12 „Chasse - neige”, J. Brahms – Variațiuni pe o temă de Paganini Op. 35 caietul 1. Intrarea este liberă.

De la vârsta de 7 ani și până acum, Mario a parcurs un repertoriu foarte dificil și atrăgător, fiind apreciat în nenumărate rânduri de către membrii comisiilor de specialitate pentru tehnica excepțională, virtuozitate și un mod aparte, personal, de a transmite mesajul artistic.

Născut în Iași, în anul 2006, Mario-Victor Lucaci studiază pianul cu prof. dr. Roxana Ota, un profesor și un mentor de excepție, căreia îi datorează impresionantul palmares, reprezentând cu cinste școala de pian ieșeană în întreaga lume.Studiază pianul de la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 8 ani și jumătate participă la primul concurs internațional de pian „Ville de Gagny”, Franța, cat. 8-12 ani, unde câștigă trofeul „Jeunes Talents”.

Urmează alte succese și premii importante la competiții de mare valoare, printre care concursul „Dinu Lipatti” (Roma - premiul I), concursul „Mozart” (Frascati-Italia- Premiul I absolut), concursul „Paola Galdi” (Coasta Amalfi – Napoli – Premiul I), „Klavierwettbewerb”, Berlin-Germania ( Marele Premiu), concursul „Amadeus” (Lazise-Italia – Premiul I absolut), concursul „Orbetello Piano Competition” - Italia, Premiul I, concursul „Serghei Rahmaninov” - Premiul I, concursul „Franz Liszt” online - premiul I, concursul „Great Masters International online - premiul I, categoria18-32 ani.

Dintre premiile valoroase la competițiile naționale, amintim: în anul 2017 câștigă Trofeul concursului „Musica Mundi”, categoria Profesioniști, constând într-o pianină Perzina în valoare de 5.000 euro; Trofeul concursului „Irina Satchi”, Râmnicu Vâlcea; Premiul I la secțiunea pian și medalia de argint în finala pe instrumente, „Lira de aur”, Suceava; Concursul „Frederic Chopin”, Bacău – Premiul I; Concursul „George Georgescu”, Tulcea – Trofeul concursului. Trofeul concursului „ Piano Artis”, Iași; Concursul „Constanta International Competition”- Marele Premiu-concert cu orchestra Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”.De asemenea, Mario-Victor Lucaci a participat în fiecare an la Olimpiada Națională de Muzică, ocupând de fiecare dată un loc pe podium, rezultate ce au fost recompensate de către Inspectoratul Școlar Județean Iași în cadrul Galelor Excelenței în Educație, pe care le organizează periodic. Anul 2022 a fost unul foarte încărcat pentru Mario, datorită numeroaselor recitaluri susținute în străinătate la invitația profesorilor universitari de la Purcell School - Anglia, în cadrul „Festivalului Scriabin”, „Festivalul de Pian” de la Royal Conservatoire of Scotland, invitații primite ca urmare a câștigării „Premiului Liszt”, din cadrul Festivalului „Piano Star”, București. Tot aici a câștigat „Premiul Ateneul Român – Stagiunea de marți seara”, un recital ce a fost susținut în noiembrie-2022, cu un program deosebit de dificil, conținând lucrări de Bach, Beethoven, Liszt.

În luna aprilie a anului 2022, Mario a reprezentat țara noastră în SUA, fiind invitat să susțină recitaluri la Sam Houston State University, la Saint Thomas University și la prestigioasa sală de spectacole „Virtuosi of Houston“ sub mentoratul muzical al Rodicäi Gonzalez-prim violonist la Houston Simphony, și al Ilonkai Rusu, profesor de pian la Houston University.

Anul trecut, în luna mai, Mario susține primul concert de pian cu Orchestra de Tineret a Iașului, condusă de maestrul dirijor Virgil Popa, iar în luna octombrie concertează pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Constanța, concertul nr.1 pentru pian și orchestră, de F. Liszt, sub bagheta maestrului dirijor Tiberiu Dragoș Oprea.

Mario obține „Bursa Mol de promovare talentelor” trei ani consecutiv, oferită de Fundația Pentru Comunitate.

Participa la Masterclass-uri în țară și în străinătate cu profesori de renume internațional, precum Florian Mitrea (Royal Academy of Music Londra), Bjorn Lehmann (UdK – Berlin), Timothy Hester (University of Houston-SUA), Reto Reichenbach (Elveția), Larisa Jar (Colegiul “Ciprian Porumbescu”-Republica Moldova), Pavlos Yallourakis (Ecole Normale de Musique “Alfred Cortot” – Paris).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mario Lucaci, recital de pian, duminică, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.
 Vizualizări articol: 1541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mario Lucaci, recital de pian, duminică, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei