Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 227 (8451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


Despre iubire, libertate și respect

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt mulți ani de când ba unii, ba alții - amici sau doar cunoscuți - înțeleg cu totul altceva din activitatea mea civică și cea de condeier (pe la gazete și cărți).

Ce înțeleg?...

Că, fiindcă uneori, prin ce scriu sau rostesc, eu ating mârlănia unor personaje publice, aș face-o fiindcă aș voi să le iau locul; sau măcar să le intru în grații...

Mai mult: sunt câțiva bine intenționați care - tot de ani și ani - mă îndeamnă ”să intru în politică”, să candidez pe undeva.

De aceea, sunt nevoit să clarific!...

Aflându-mă în vocație (pot detalia, privind proiectele spiritual-culturale în curs), eu nu depind deloc de cine este la putere: în urbe, ”la județ” sau în guvern, fiindcă eu trăiesc în adevăr oriunde! Așadar, dacă scriu ”pe rețele”,  la ziare și în cărți, o fac din empatie și compasiune pentru cei care, într-un fel sau altul, depind de acești impostori ignoranți și lacomi.

Pentru nimic nu renunț, așadar, la libertate!

Pentru concitadini (și cojudețenii care știu), vin cu exemplul implicării mele din 2022  în ”salvarea” Parcului Central din Gura Humorului. Personal, eu nu m-am așezat și nu am zăbovit niciodată în acest parc!... Am o dragă ”amintire dansantă” nocturnă - cu muzică, zăpadă și ger - legată de chioșcul lui, dar atât.

Altcumva spus, eu trăind ”pe hartă” (nu doar ca turist!), dacă m-am implicat, am făcut-o din empatie și compasiune pentru cei care, din motive și posibilități personale, trăiesc numai și numai ”în perimetru”. Și aceștia sunt mulți.

După cum, dacă de zeci de ani sunt implicat în educația ”pro natura” prin arte - eco-arte: literatură, fotografie, film, ... asta, apropo de vocație - și în drama ecosistemului forestier din Carpați, am făcut-o din iubire și respect pentru toate cele aflate ”de la Dumnezeu” în Marea Lucrare Divină - Natura; loc unde se află atâția semeni ai omului; semeni diferiți doar la chip, îmbrăcați în pene, blănuri, solzi, chitină și frunze...

Trecător, mă bate uneori gândul să mă mut spre ”vest”, dincolo de munți, în Ardeal, fiindcă acolo ”mărfurile” mele au o mai bună primire și fiindcă, de altfel, tot pe-acolo mi-am desfășurat cu ușurință proiectele; zic de Bistrița, Cluj, Oradea, Târgu Mureș, Sibiu etc... Căci se știe: „Nimeni nu-i profet în țara sa”, chiar dacă e una de adopție și aici mă gândesc la Bucovina: un ținut care m-a atras acum mulți ani, dăruit cu de toate, cu o Natură superbă, batjocorită și zilnic transformată în bani de chiar locuitorii săi ”din tată-n fiu”; un ținut unde - cu unele notabile excepții - la preț este încă plăvănismul hibrid, îmbinând lăcomia și cabotinajul neaoș, împănat cu straie populare și festivaluri menite tuburilor digestive cu buzunare...; un cabotinaj doar aducător de voturi.

Nădăjduiesc să fi fost clar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre iubire, libertate și respect.
 Vizualizări articol: 977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despre iubire, libertate și respect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei