Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 227 (8451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Descoperă secretele pădurii

O nouă imagine a Tinovului Mare, ecosistem aparte, unic în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare rezervație de turbă din România, Tinovul Mare, o adevărată comoară a biodiversității și un refugiu aparte al naturii sălbatice, declarată monument al naturii de acum aproape 70 de ani, îi așteaptă pe vizitatori cu o nouă imagine. Pe parcursul traseului tematic silvicultorii au amplasat panouri informative ce au ca scop transmiterea către publicul larg a celor mai relevante informații despre Rezervația naturală Tinovul Mare, într-o manieră interactivă și prin mijloace moderne de comunicare.

În calitate de administrator al fondului forestier de stat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a lansat în anul 2023 proiectul național de educație forestieră „Trasee educative Romsilva – Descoperă secretele pădurii”.

În cadrul acestuia, Direcția Silvică Suceava, la Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, a dezvoltat un traseu tematic care are scopul de a face cunoscută cea mai mare rezervație de turbă din România și de a oferi vizitatorilor o experiență de neuitat în mijlocul naturii.

Tinovul Mare - comoară a biodiversității și sanctuar al naturii

 

Rezervația naturală Tinovul Mare este o comoară a biodiversității și un refugiu al naturii sălbatice, situată într-o zonă pitorească a țării, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor, pe raza comunei Poiana Stampei. Turbăria de la Tinovul Mare s-a format cu aproximativ 8.000-9.000 de ani în urmă, între râul Dorna și Dornișoara și are o suprafață de 695,93 ha.

Din anul 1955 a fost declarată „monument al naturii” prin Decizia nr. 1625 a Consiliului de Miniștri al României.

Rezervația reprezintă un ecosistem aparte, unic în România, unde natura se dezvăluie într-o armonie uimitoare și oferă un habitat propice pentru numeroase specii de animale si plante rare, protejate, adaptate la mediul umed și rece, specific turbăriilor.

Tinoavele definesc terenurile mlăștinoase, sărace în substanțe minerale și nutritive, în care se formează turba. Aceasta este un material organic provenit din descompunerea incompletă a unor plante și resturi vegetale din cauza condițiilor de sol acid și a lipsei oxigenului.

Caracteristicile traseului educativ de la Tinovul Mare:

  • Tipologie traseu: liniar/accesul se face doar la pas, pe podețul din lemn special amenajat.
  • Altitudine medie: 880 de metri.
  • Lungime totală: aproximativ 2 km, dus-întors.
  • Grad de dificultate: redus, accesibil pentru toate vârstele.
  • Durată de parcurgere: aproximativ 1 h.
  • Perioadă de vizitare: în orice perioadă a anului.

 

Informații utile, elemente interactive și carte electronică cu Tinovul Mare

 

Pe măsură ce parcurg traseul tematic din cea mai mare turbărie din țară, vizitatorii se pot familiariza cu lumea fascinantă a acestei rezervații prin informațiile de pe panourile informative. Acestea sunt amplasate în 13 puncte de interes, pe parcursul unei alei suspendate din lemn ce traversează rezervația și prezintă detalii despre vegetația forestieră a rezervației, dar și despre fauna și flora specifice zonei Dornelor.

Vizitatorii vor afla prin intermediul panourilor amplasate de silvicultori cum s-au format tinoavele, ce este turba, ce sunt doborâturile de vânt și care este impactul fenomenelor naturale asupra pădurii, care sunt caracteristicile speciilor forestiere prezente în Tinovul Mare, arbuștii fructiferi specifici rezervației, care sunt speciile de interes comunitar prezente în rezervație și în zonele limitrofe acesteia, dar și importanța protejării tinoavelor.

Pe parcursul traseului mai sunt amplasate șase elemente interactive despre speciile de arbori, animalele și păsările caracteristice zonei Dornelor, menite să contribuie la informarea publicului cu privire la specificul acestui sit valoros din județul Suceava.

De asemenea, vizitatorii au la dispoziție, prin intermediul scanării codului QR prezent pe fiecare panou, un e-book informativ care completează cu informații captivante experiența de vizitare a Tinovului Mare.

Acesta este disponibil și la adresa web:  (http://suceava.rosilva.ro/noutati/traseul_tematic_tinovul_mare__p_810.htm

Rezervația de la Poiana Stampei este un paradis pentru iubitorii de natură, pasionații de drumeții sau fotografii, dar conservarea și protejarea acesteia sunt prioritare, atrag atenția silvicultorii. Tocmai de aceea, vizitatorii sunt încurajați să adopte un comportament responsabil, astfel încât Tinovul Mare să rămână o oază de biodiversitate pentru generațiile viitoare.

Importanța protejării turbăriilor

 

- Turbăriile joacă un rol extrem de important în stocarea CO2 acumulat în stratul gros de materie organică în ultimii 8.000-10.000 de ani.

- Turbăriile lumii stochează de 2 ori mai mult carbon decât toate pădurile globului.

- Carbonul stocat în turbării se poate transforma în CO2 prin ardere, ceea ce ar contribui la degradarea climatului. De aceea, este necesară păstrarea nealterată a turbăriilor.

- Turbările reprezintă un habitat special pentru conservarea unui mare număr de plante și animale, care sunt adaptate zonelor mlăștinoase cu nutrienți puțini (oligotrofe) și grad redus de mineralizare a materiei organice.

- Tinoavele sunt adevărate arhive ale trecutului. Grăuncioarele de polen ale plantelor, acumulate în straturile de turbă, ne dau informații asupra compoziției vegetației din ultimii 10.000-15.000 de ani.

- La nivel global, cca. 12% din turbării au fost drenate pentru a face loc terenurilor agricole.

- Cartarea și studierea turbăriilor ne ajută să înțelegem mai bine strategia și modul de funcționare a naturii, în beneficiul nostru și al generațiilor viitoare.

- Vizitatorii găsesc aici liniște, spațiu sălbatic și o natură nederanjată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă imagine a Tinovului Mare, ecosistem aparte, unic în România.
 Vizualizări articol: 1698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
O nouă imagine a Tinovului Mare, ecosistem aparte, unic în România5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei