Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 25 (7026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Fata morgana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Observ în practica mea medicală, de mai multă vreme, o foarte mare adresabilitate. Chiar când e vorba de boli uşoare. Un banal guturai. O banală bronşită. Câteva bube, că la urma urmei toate seamănă între ele şi termenul e justificat. Doar cei iniţiaţi ştiu să le deosebească şi să le trateze. Nu le minimalizez importanţa, pentru că unele erupţii, chiar minore la început, pot anunţa boli grave. Însă când ai naibii doar nişte coşuri chiar nu e cazul să aştepţi la Urgenţe câte zece ore şi să freci timpul unor oameni ocupaţi şi suprasolicitaţi. O banală durere osoasă sau musculară după un efort sau după un traumatism minor nu justifică apelul la ambulanţă. Vă mai pot da foarte multe exemple. Toate astea şi multe altele ţin într-adevăr de cabinetul de medicină generală. Eu unul sunt bucuros când am multe consultaţii. Dispensarul fără pacienţi e trist ca o şcoală fără elevi. Chiar şi când nu funcţionează sistemul informatizat, ceea ce se întâmplă destul de des, am o satisfacţie profesională. Aceea de a trata pacientul. Asta e prioritatea mea. Hârtiile şi informatica sunt doar aspecte secundare.

Doresc să trag un semnal de alarmă. Suntem îndobitociţi de tot felul de reclame. Trăim vremuri în care supramedicaţia este încurajată şi exploatată pentru profitul imens al unora. Bravo lor că le merge. Mă întreb însă cine va trata pacienţii de boala medicamentelor. Ni se induce o panică legată de orice păţim. Las la o parte faptul că nu sunt de acord cu nici un fel de reclamă la medicamente. Mascând simptome prin automedicaţie, maschezi de fapt evoluţia unor boli. Le transformi în duşmani tăcuţi care te macină din interior şi te aduc la medic, atunci când binevoieşti să vii, în stadii uneori extrem de grave. Când nu are nimeni ce să îţi mai facă. Actul medical se finalizează cu reţeta pe care scrie simplu: "Tatăl nostru care eşti în ceruri...".

Respirăm un aer din ce în ce mai contaminat. Mâncăm alimente despre care nu ştim mare lucru, dar care numai naturale nu sunt. Suntem supuşi zi de zi la agresiuni din cele mai diverse. Ritmul nostru de viaţă e caracterizat de perioade lungi de stres şi oboseală. Ne enervăm mult prea rapid şi ne calmăm mult prea greu. Stăm prin maşini sau prin birouri mai mult de jumate din zi. Activitatea fizică, pentru o mare majoritate, se rezumă la tastat. Nu e de mirare că rezistenţa naturală ne este la un nivel mult diminuat. Drept consecinţă ne îmbolnăvim mult mai frecvent. Consumatori de media cum suntem, primul gest e de a merge în farmacii şi de a cumpăra tot felul de medicamente de care am auzit la televizor sau am citit pe net sau a luat colega de coafor sau de birou. Nimic mai greşit.

Să ai grijă de sănătatea ta presupune un set de acţiuni şi reguli pe care dacă le respecţi, vei putea evita multe necazuri. Cel mai simplu pas este prevenţia. Doar un profesionist te poate consilia la capitolul ăsta. Doar medicul poate avea grijă de sănătatea ta. Câţi dintre voi îşi fac controale medicale preventive de două ori pe an? Câţi dintre voi merg preventiv la stomatolog de două ori pe an? La ce danturi văd în jur, ştiu răspunsul. Câte ore de educaţie pentru sănătate se fac săptămânal în şcoli? Boala apare din cauza unui cumul de factori. Nu e blestemul cerurilor. Cunoscând aceşti factori care o declanşează, poţi măcar să îi eviţi, protejându-te cât mai mult.

Nu mai luaţi de bune tot ceea ce vi se serveşte la televizor. Cum să ţi se pună în faţă platouri întregi cu mâncare, care mai de care mai unsuroasă şi mai grea, pentru ca apoi să ţi se inducă ideea că iei nu ştiu ce pastilă şi poţi băga în tine un porc întreg? Ba să mai rămâi şi slim pentru că, nu-i aşa?, există o altă pastilă care face minuni. Tu îmbuibă-te, consumă cât mai mult şi apoi dă iama în farmacii. Numai la noi e debandada asta. În ţările civilizate doar aspirină primeşti fără recomandare. Însă cine are curaj să introducă legi din astea în România?

Timpurile astea moderne au readus sclavagismul. Suntem, în mare majoritate, sclavii băncilor, că unul din doi români are rate. Suntem sclavii ritmului accelerat de viaţă, care aduce stres, nemulţumiri şi boli. Cu tristeţe constat că anumite boli grave sau şi accidente acute coboară la vârste din ce în ce mai tinere. Suntem sclavii dorinţelor noastre neîmplinite. Suntem sclavii unor nedreptăţi sociale evidente. Suntem sclavii internetului. Suntem sclavii televizorului.  Suntem sclavii industriei de medicamente. Suntem sclavii industriei auto. Suntem sclavii telefoanelor mobile. Suntem sclavii globalizării. Suntem sclavii care mănâncă prost şi mult. Suntem sclavii care se sufocă pe şosele şi mor din cauza lipsei de infrastructură. Suntem sclavii tuturor naţiunilor care ne văd doar pepinieră de inteligenţă nativă, pe care o culeg imediat. Suntem sclavii propriei noastre lipse de educaţie.

Libertatea? Cea mai frumoasă utopie de la Geneză încoace. Sănătatea? Cea mai preţioasă fata morgana din toate timpurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fata morgana.
 Vizualizări articol: 6232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 10 voturi
Fata morgana4.3510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz ciobănesc făcut în casă Dacă sunteți amatori de bucate rustice de la stâne, pe bază de brânzeturi și mămăligă, nu e nevoie să așteptați vacanța la munte sau târgul cu specific din toamnă pentru a vă bucura de așa ceva acasă. Un bulz ciobănesc se poate... Citeşte