Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 25 (7026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Atenţie pentru ce daţi bani!

Firma care agaţă suceveni în centrul oraşului şi le vinde iluzii, amendată pentru practici comerciale abuzive

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De câteva luni de zile bune, sucevenii sunt abordaţi insistent în centrul Sucevei de tineri sau tinere care le spun cât de frumoşi sunt şi le propun să intre în sediul unei agenţii din Casa de Cultură Suceava, pentru a face câteva fotografii, pentru o carieră în domeniul publicităţii sau al prezentărilor de modă. Oamenii care acceptă invitaţia, şi sunt foarte mulţi, semnează un contract, sunt fotografiaţi şi achită o sumă de bani. Prin contract, oamenilor nu li se garantează însă decât că vor primi un album cu 15 fotografii. Sucevenii încep apoi să se plângă pe unde pot şi să depună reclamaţii.

În urma celor 15-20 de reclamaţii primite, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava a amendat spre finele anului trecut firma Instrumental Theory SRL cu 10.000 de lei, pentru practici comerciale abuzive sau înşelătoare la punctul de lucru din Suceava. Au urmat ulterior şi alte sancţiuni, care au fost contestate în instanţă de reprezentanţii firmei. Printre altele, amenda de 10.000 de lei a fost dată pentru că societatea nu a prezentat la control vreo dovadă din care să reiasă că are vreun contract ferm de colaborare pentru ce li se promite sucevenilor.

De altfel, reprezentanţii firmei au şi refuzat să ofere documente la control, iar cei de la Protecţia Consumatorului au intrat în sediu  însoţiţi de jandarmi.   

 

Închiderea punctului de lucru, măsura pe care o mai are de aplicat Protecţia Consumatorului 

Recent, Judecătoria Suceava a anulat o plângere contravenţională formulată de petenta Instrumental Theory SRL, în contradictoriu cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Reprezentanţii firmei au dreptul de a depune o cerere de reexaminare, care însă nu înseamnă că o instanţă va rejudeca dosarul, ci doar îl va reanaliza.

Șeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Vasile Latiş, a precizat că după ce amenda va rămâne definitivă în instanţă se va putea lua măsura de punere de sigiliu pe sediul societăţii.

 

Diferenţă mare între vorbe şi ce scrie în contracte

 Până atunci, sucevenii trebuie să ştie ce semnează în cazul în care intră în sediul societăţii, aflat în incinta Casei de Cultură Suceava.

După cum scrie în contractul standard, firma ar avea contracte cu mari agenţii de profil, iar cei care semnează contractul pot fi selectaţi pentru apariţii scenice, prezentări de modă, participarea la activităţi promoţionale, participarea la concursuri naţionale sau internaţionale de frumuseţe, apariţii şi prestaţii cinematografice sau participarea la filmări pentru televiziune. Verbal, oamenilor li se spune că au toate şansele de a obţine contracte de mii de euro pe lună, pentru că sunt foarte fotogenici şi se pliază pe profilul unor agenţii de publicitate. 

 

Contractul este pentru albumul foto

Prin contract, oamenilor care au plătit de la 100 de lei şi până la câteva sute de euro nu li se garantează însă decât că vor primi un album cu 15 fotografii.

„Agenţia se obligă să realizeze pentru beneficiar un album foto profesional constând într-un portofoliu cu 15 fotografii alese de Agenţie”. 

„Beneficiarul trebuie să citească cu atenţie obiectul contractului, obligaţiile contractului şi condiţiile de reziliere şi să înţeleagă că după semnarea acestuia suma achitată reprezentând contravaloarea albumului foto, care de altfel face şi obiectul acestui contract, va rămâne în contul agenţiei”, acestea sunt două pasaje din contract care ar trebui citite cu mare atenţie de suceveni înainte de a da vreun leu din buzunar.

Cât despre cariera care li se promite, „Agenţia este împuternicită să depună toate diligenţele pentru a presta serviciile de reprezentare, în cele mai bune condiţii, în limitele stabilite de prezentul contract, astfel încât să obţină pentru terţi cele mai avantajoase oferte pentru beneficiar”. Aşadar, aici nu mai vorbim de nici o certitudine.

 

Oamenii îşi vor banii înapoi, însă, pe cale amiabilă, nu au şanse să-i primească

Unul dintre sucevenii care au sesizat şi Monitorul de Suceava cu privire la experienţa neplăcută prin care a trecut ne-a adus la redacţie contractul din care am spicuit mai sus. Ce atrage atenţia este suma mare care i s-a cerut, practic doar pentru 15 fotografii, 300 de euro. Acesta a achitat efectiv doar 600 de lei, după care a început să se informeze şi să pună întrebări. Tânărul a fost pus să facă o cerere de restituire a banilor, la care i s-a spus că va primi un răspuns în termen de 30 de zile. Răspunsul este lesne de intuit.

Ce surprinde este că dacă la început reprezentanţii firmei le percepeau oamenilor 100 de lei, acum s-a ajuns la sume mult mai mari.  Practic, povestesc oamenii, ce li se spune verbal este cu totul diferit faţă de ce scrie în contracte.  

Oamenii au încercat să depună plângeri şi la Poliţie, însă toţi cei cu care am vorbit spun că au fost întorşi din drum. Ofiţerii de serviciu le-au spus că această problemă este de natură civilă şi nu penală. Cei mai hotărâţi să nu se lase au depus plângeri penale ori pregătesc acţiuni în instanţă, pe cale civilă.

 

Reprezentanţii firmei îi acuză pe cei care reprezintă autoritatea statului că nu ştiu „legile actuale”

 Pentru ca materialul de faţă să fie unul cât mai complet, le-am solicitat un punct de vedere şi celor de la  Instrumental Theory SRL. Răspunsul din partea celor care se prezintă sub sigla „Casting România” a venit foarte repede, pe adresa de e-mail a redacţiei Monitorul de Suceava.

Aceştia au precizat că într-adevăr li s-au întocmit „vreo 5 procese verbale”, care au fost contestate în instanţă. Aceştia au precizat că o singură amendă nu a fost contestată de ei, de 1.000 de lei, pentru „lipsa registrului unic control”, pe care au acceptat-o. 

Aceştia îi acuză pe cei de la Protecţia Consumatorului că nu ştiu „legile actuale”:

„După părerea noastră şi relaţionând cât de cât cu ei, nu au cunoştinţe de legile actuale şi nu încheie procese verbale pe loc la un control deoarece nu ştiu pe ce motiv să amendeze. Merg la birou şi după 2-3 săptămâni găsesc un articol pe care presupun ei că îl încălcăm. Bineînţeles, judecătorul este cel care are ultimul cuvânt, deci, aşteptăm”.

 

Sucevenii ar trebui să aştepte un an sau doi un contract bănos

Aceştia s-au disculpat de acuzaţiile care li se aduc cu privire la infracţiunea de înşelăciune.

„Nu putem vorbi de înşelăciune din moment ce noi încheiem contracte pe un an sau pe doi ani, depinde de fiecare client ce alege. Nu poţi să vii după două luni de contract să spui că cineva te minte. Durează 90 de zile de la realizarea şedinţei foto până să ajungă albumul <photobook>, pentru care se şi plăteşte acel contract. În primă fază oamenii care doresc să se înscrie în baza noastră de date, să apară pe site-ul nostru, trebuie să plătească o taxă de 100 de lei. Avem peste 1000 de clienţi. De ce sunt doar 7-8 persoane care se consideră înşelate şi care spun că nu au înţeles acele contracte? Ca la orice firmă, sunt clienţi mulţumiţi şi clienţi nemulţumiţi”, sunt o parte din precizările pe care le-am primit la redacţie. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile şi să acţionaţi ca atare.

Această reţetă de a  face bani nu este nici pe departe nouă şi a fost aplicată cu succes în  multe judeţe din România. Firma care are deschis punctul de lucru în Suceava a apărut într-un material de presă din cotidianul „Puterea” încă din anul 2016. În acel material s-a relatat despre cum sunt vândute iluzii şi clonate agenţiile care chiar recrutează oameni pentru şedinţe foto în diverse domenii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firma care agaţă suceveni în centrul oraşului şi le vinde iluzii, amendată pentru practici comerciale abuzive.
 Vizualizări articol: 7290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Firma care agaţă suceveni în centrul oraşului şi le vinde iluzii, amendată pentru practici comerciale abuzive5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz ciobănesc făcut în casă Dacă sunteți amatori de bucate rustice de la stâne, pe bază de brânzeturi și mămăligă, nu e nevoie să așteptați vacanța la munte sau târgul cu specific din toamnă pentru a vă bucura de așa ceva acasă. Un bulz ciobănesc se poate... Citeşte