Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 26 (6736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Mâinile şi stetoscopul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Există o mulţime de pacienţi care citesc pe net tot felul de prostii. Se dau apoi atotştiutori. Există o mulţime de pacienţi care se uită la seriale gen Dr House sau Spitalul de Urgenţe şi cred că toţi medicii se comportă ca ăia. Există o mulţime de pacienţi care habar nu au despre medicamente, boli, proceduri şi îşi pun toată încrederea în halatul alb.

Cel mai tare mă enervează mamele care ştiu tot, care „cunosc bolile”, care dau tratament de capul lor, apoi, văzând că nu are efect, vin la mine şi se plâng:

* Că medicamentele sunt ineficiente.

* Că odrasla are grave probleme cu imunitatea de se îmbolnăveşte aşa des şi o răceală, tratată cu Nurofen şi untură de câine, ţine de paişpe zile.

* Că medicii habar nu au. Că de ce nu i-au făcut copilului nu ştiu ce analize?!

* Ce mare lucru se ascultă cu stetoscopul? Totul se vede la tomograf, ecografie, radiologie, analize.

Eu nu dau importanţă la chestiile astea, dar în unele zile chiar nu suport „păreri”. Fac tot felul de experimente, curios de reacţiile celor din jur.

Vine într-o zi la consultaţie un copilaş de nouă anişori. O fetiţă frumuşică, însoţită de mama ei. Posesoare de iPhone. Conducătoare de nu ştiu ce maşină scumpă. Însă dacă o pui să citească mai repede se încurcă la primele cuvinte. În rest, deşteaptă foc.

- Domn doctor, copila a făcut bronşită spastică - îmi spune ea pe un ton care nu admitea replică.

- Se poate - fac eu sfios. Doar nu era să contrazic o asemenea somitate, nu? Dar ce simptome prezintă?

- Păi, febră, respiră greu, tuşeşte şi transpiră mult - percutează mă-sa prompt. Deci, vă rog să-mi faceţi o reţetă cu Augmentin, Nurofen şi Erdomed.

Intru în jocul ei.

- Sigur că da. Îmi puteţi spune şi codul de boală? Să-l pot trece în aplicaţie. Altfel nu mă lasă calculatorul să completez reţeta.

- Asta nu ştiu, domn doctor. Vă descurcaţi dumneavoastră cu tehnologia.

- Corect.

Pe bune, mă apuc să scriu reţeta, să văd reacţiile. Asistentele se uită la mine uimite. Mama copilului jubilează, că, deh, l-a pus la ea punct pe doctorul ăsta care are curaj sa fie dur cu pacienţii. Teatrul ăsta durează de câteva minute. Când scriam mai cu foc observ că fetiţa îi spune şoptit ceva mamei.

- Ce-i copilaş?- mă interesez eu.

- Nimic, nimic - spuse mama.

- Copilaş, îndrăzneşti să ai secrete în cabinetul medical? Tu ştii că la nenea doctor trebuie să spui tot? Mă minţi tu pe mine? Ce ai spus?

- Lăsaţi, domn doctor - continuă tuta.

- Nu, nu. Sunt curios.

- Vreau să mă consultaţi, aşa cum am văzut eu la televizor - îmi spuse îngeraşul.

Las gluma la o parte, rup reţeta şi execut o consultaţie profesionistă.

- Acum, că am terminat cu prostiile şi sfaturile tale - mă adresez eu mamei - pleci de urgenţă la spital cu fetiţa. E grav. Nu vorbesc tâmpenii. Nu e nicio bronşită spastică, pe care o diagnostichezi tu cu gospodinele la coafor sau în piaţă. E ceva serios.

- Dar ce are?

- Are pneumonie bilaterală, mascată de tratamentul tâmpit pe care i l-ai administrat înainte de a veni la mine, plus un chist pe ficat, destul de mare. Ce i-ai dat?

Asta se înroşeşte, îşi înghite nervii de buticăreasă şi recunoaşte:

- Trei zile Cexyl, trei zile Zinnat.

- Şi când ai văzut că nu merge te-ai gândit să o aduci la mine, poate primeşti gratis un Augmentin, că ai tu drepturi, nu? Hai, lasă prosteala şi dunga la spital!

Copilaşul a ajuns la Iaşi. Avea chist hidatic hepatic şi pulmonar, pneumonie secundară. Leziunile nu erau de neglijat, motiv pentru care a şi fost operată.

Ce anume vă doriţi? Un medic servil şi atent la prostiile pe care i le turnaţi, având impresia că pe net faceţi facultate de medicină sau unul care nu dă doi bani pe aşa-zisele voastre cunoştinţe, dar are grijă să vă ţină în viaţă pe voi şi pe cei dragi vouă?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâinile şi stetoscopul.
 Vizualizări articol: 3378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Mâinile şi stetoscopul5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei